На Рахівщині фермер-ентузіаст взявся за відродження вівчарства

Ще за радянських часів у гірських районах краю в усіх колективних господарствах утримувалися вівці. Однак наприкінці 90-х років минулого століття вівчарство занепало. Селяни в один голос стверджували, що ця справа невигідна, Та все ж нині знаходяться поодинокі ентузіасти, які беруться за відродження цієї галузі тваринництва.

На Рахівщині фермер-ентузіаст взявся за відродження вівчарства

«Хіба це правильно, щоб у горах не було отар, — каже Михайло Оприш із Білої Церкви, що на Рахівщині.— На наших полонинах споконвіку паслися вівці. Кожен господар мав, як мінімум, 10 овець. Із покоління в покоління від батька до сина переходили отари, і це було сімейною справою». У цьому гірському селі пан Михайло виявився, мовити б, першопрохідцем, хто не побоявся труднощів і взявся активно відроджувати уже доволі призабуту справу. «Так, вівчарство— це нелегка праця, нам дійсно важко, — розповідає дружина пана Оприша Олена. — Встаємо на зорі й весь день крутимося в клопотах».

На запитання, чи вигідно нині розводити овець, господарі відповідають, що так, але утримання отари — це не тільки прибутки, але й неабиякі видатки. На зиму кормів потрібно заготовити чимало. Крім того, тварини потребують ветеринарного догляду, а це теж чималі гроші. Дорогі й ліки. Саме тому продукція вівчарства стала доволі недешевою.

"Вівці"— це насамперед бринза, буц, вурда, — перераховує пенсіонер, — а про смачненьке м'ясце уже нічого й не кажу. А ще ж є вовна, без якої нам, верховинцям, ні туди, ні сюди, бо ми звикли вдягати у нашому не вельми теплому краю вовняні шкарпетки, светри, гуні й ще багато чого, а вкриватися теплими ковдрами і ліжниками. Хіба можна без усього цього обійтися? Звісно, що ні. Тому я й взявся відновлювати цю галузь тваринництва».

Спочатку Михайло Михайлович купив кілька овечок та баранчиків. Наступної весни у стайні уже бекали та мекали більше десяти голів цих дрібних парнокопитих. Влітку ґазда вже мав свіжий сир, восени та взимку — смачну бринзу. Відтоді його міні-отара почала стрімко розростатися. Нині у кошарі вже понад 180 овець. «Із такою кількістю худобини я вже не здужаю справлятися сам,— веде далі пан Оприш,— тому попервах залучив до цієї справи дружину, а згодом став наймати і людей. Особливо влітку, коли отару треба щодня подоїти, а потім зробити із молока сир».
«Сільрада виділила нам 6 гектарів угідь, однак далеко не першокласної землі, та й ту приватизувати нам досі не дозволили, — скаржиться старий фермер. — Маємо, правда, ще півто-ра гектара біля хати».

Найбільше фермера виручає сир, бринза та вурда. Ці продукти вельми добре розходяться на фестивалях та інших святах з чималою присутністю людей. Кілограм таких натуральних домашніх делікатесів коштує 60 гривень. Дуже погано, що ніхто зараз не бере вовну. Ґазда настриг її чимало, однак вона лежить мертвим ван-тажем на горищі, її точить міль.

«Велику надію завжди покладаю на фестиваль вина у Мукачеві, — веде далі пан Михайло. — Щороку в місті над Латорицею реалізую дуже багато сиру. Ось подивіться, яка черга за бринзою. Щоправда, цьогоріч до останнього моменту мені не давали місця під ятку. Ніколи раніше грошей за місце не брали, а тепер я змушений був заплатити півтисячі гривень».

За словами старого господаря, щоб люди масово стали займатися вівчарством, необхідна підтримка. І поки така непевна ситуація в нас триватиме, на масове відродження вівчарства годі й сподіватися. Ця галузь тваринництва й далі триматиметься на таких ентузіастах, як Михайло» Оприш із гірської Білої Церкви.

 

Віталій Пумпинець, «Новини Закарпаття»

25 січня 2012р.

Теги: вівчарі, вівці, сир, вовна

Коментарі

Остап 2012-01-25 / 11:27:26
Дядько молодець! Більше таких господарів.

НОВИНИ: Соціо

14:26
/ 2
У Мукачеві в середу прощатимуться з полеглим на війні з росією Петром Павлюком
14:02
/ 2
На Курщині поліг 25-річний Василь Дзюба з Задільського Нижньоворітської громади
15:10
/ 2
У Мукачеві у вівторок попрощаються з полеглим Героєм Тиберієм Горватом
01:38
/ 2
В Ужгороді відкрили 72-гу мініскульптурку – на честь 175-річчя з дня народження румунського поета Міхая Емінеску
18:45
/ 3
На Запоріжжі поліг 55-річний стрілець 128-ї бригади Володимир Сухан із Поляни на Мукачівщині
16:12
/ 2
На Донеччині поліг Михайло Лендєл з Броду Іршавської громади
13:06
/ 1
У понеділок в Ужгороді прощатимуться з полеглим захисником Ігорем Козелом
22:02
/ 2
На Донеччині поліг Вадим Пачев з Чорної Тиси Ясінянської громади на Рахівщині
15:38
/ 2
Головком ЗСУ Сирський попрацював з "Птахами Мадяра" на передовій
23:18
/ 3
Зупиняючи російську агресію на Донбасі поліг Михайло Грушман з Хуста
21:10
/ 5
У Нижніх Воротах на Мукачівщині помер Володимир Чекета, який 3 місяці тому отримав важке поранення на Курщині
18:10
У Хусті невідомі вкинули запалену пляшку з легкозаймистою речовиною в приміщення пенсійного фонду
17:48
/ 3
У центрі Ужгорода встановили сучасний підземний майданчик для сміття
16:37
/ 5
АРМА не змогло з першого разу продати за 1 млрд грн 460 га "землі Каськіва" на полонині Боржава
11:38
/ 2
На російській Курщині поліг єгер УТМР з Виноградівщини Павло Кіса
06:33
/ 2
На війні поліг Артур Ривті зі Станова на Мукачівщині
20:38
/ 1
У Дніпрі помер підполковник Микола Шмолнавер з Рахова
17:48
/ 1
В Ужгороді відбудеться благодійний передріздвяний ярмарок меду та вина
14:10
/ 2
У п'ятницю в Мукачеві попрощаються з полеглим Героєм Олександром Рейті
01:23
/ 5
Попри застороги БЕБ Вільховецька сільрада довірила добудову школи за 120 млн грн сумнівній фірмі без досвіду
00:27
/ 17
Президент нагородив закарпатця Роберта Бровді "Мадяра" найвищою суто військовою відзнакою "Хрест бойових заслуг"
15:57
/ 11
"Віджати" Карпати: уроки бізнесу від ОПЗЖ та Арахамії
15:33
/ 1
У Мукачеві попрощаються з померлим Героєм Михайлом Бідзілею
19:05
/ 5
Сотня вітряків на полонинах Тячівщини: громади повідомили про початок розробки документів під ВЕС на площі понад 8 тис. гектарів
17:28
/ 9
"Виставковий зал" бухгалтерки родини мера Андріїва стане багатоповерхівкою у Малому Ґалаґові
» Всі новини