На Закарпатті бринзу варять чоловіки

Приготування бринзи - натурального, смачного й корисного продукту з овечого молока - справжнє мистецтво. Воно має свої секрети, що передаються з покоління в покоління. Втім, горяни, хоч і тримають їх у таємниці, але охоче діляться з туристами власними рецептами на традиційних фестивалях. Тут можна не тільки насолодитися незвичайним смаком сиру, але й самим взяти участь у приготуванні цього продукту під керівництвом знаменитих на всю околицю чабанів.

На Закарпатті бринзу варять чоловіки

- Бринза визначає побут і спосіб нашого життя, - розповідає Юрій Москалюк, представник династії вівчарів з гірського селища Ясіня. - Будз, бринза і вурда - головні різновиди гуцульського сиру. Відрізняються вони за кольором, смаком, структурою і технологією приготування. Свіже овече молоко відразу після закипання у величезному казаніі квасять клягом - спеціальним сухим ферментом, який роблять зі шлунку молодого теляти.

У домашніх умовах вариво проціджують через марлю, а на полонинах - через ялинові гілочки - у великі дерев'яні путері (казани). Зібраний сир (а головки важать від 10 до 18 кілограмів!) підвішується чи викладається на сонці. Через тиждень його подрібнюють і перетирають з сіллю. Так народжується справжня бринза. З часом вона набуває пікантної гіркоти, а за смаком бринза може посперечатися з відомими французькими та голландськими сортами.

- Готувати бринзу нелегко, - приєднується до розмови дружина Юрія Москалюка Олена, яка теж працює чабаном. - Одна вівця дає на день лише три склянки молока. Щоб отримати 10 кілограмів сиру потрібно видоіти 250 тварин, а потім зварити. Спробуй-но підійми величезну головку бринзи, та не одну, а десяток-другий. Не кожній жінці така праця по плечу, але мені подобається.

Віагра горян

Горяниі вважають бринзу джерелом енергії, справжньою місцевою віагрою. Чому ж вона така корисна?
- Вівця вживає в їжу лише верхівки рослин, - розповідає потомствений вівчар Ольга Красняник з Синевірської Поляни Міжгірського району. - А пасеться вона тільки в екологічно чистих місцях. Брудну траву тварина їсти не стане, любить полонини, де багато цілющих трав. Виходить, молочко у овець екологічно чисте, а бринза вбирає, крім сили зілля, ще й енергію сонця, адже ціле літо отари проводять високо в горах. Наші діди-прадіди, які їли бриндзю (так ласкаво горяни називають сир), жили по 100 років і більше. Недарма і понині Міжгірський район славиться довгожителями.

Вурда схожа на масло

- Ще один вид овечого сиру - вурду - роблять з молока, яке залишається в казані після приготування бринзи, - розповідає чабан з Великого Бичкова, що на Рахівщини, Михайло Курильце. - Його переливають у металевий казан, додають трохи свіжого молока і ставлять на вогонь. Невеликі згустки виловлюють ковшем. Вурда - дуже ніжний сир, за смаком чимось нагадує ароматне солоне м'яке масло.
Втім, всі ці смачності можна купити чи не в кожному селі Закарпаття.

Ганна Тарасова, "Вечерние Вести"
14 липня 2009р.

Теги: сир, бринза, вурда, чабан, будз, полонина, гуцульський

Коментарі

Юрій 14.07.2009 / 20:36:00
До Адміну - в заголовку помилки, і в тексті - також. Для отримання сиру овече молоко викисає, а не закипає. З закипілого молока сир вже не получиться ніколи! А от вурда відварюється, а для бринзи кришиться і солиться сир (будз).

НОВИНИ: Соціо

21:30
/ 1
Територія України під час війни буде використовуватися країнами Європи як "зелена батарейка": ГО "Зберегти Пікуй" про загрозу знищення унікальних природних ландшафтів Карпат
18:05
У Мукачеві спрямували майже 14 млн грн на підтримку військових та їхніх родин
17:02
/ 2
В Ужгороді проведуть в останню путь полеглого Героя Йосипа Чернія Фото новина
15:58
/ 1
Снайпер "Ярий"
15:33
Уночі на Ужгородщині палав житловий будинок Фото новина
14:22
/ 2
На Закарпатті викрили дві схеми втечі чоловіків за кордон Фото новина
13:30
/ 1
Через митний пост «Ужгород» намагалися незаконно ввезти хутра на майже $100 тисяч Фото новина
12:27
/ 1
На Берегівщині у ДТП загинув військовий Володимир Любінецький Фото новина
11:33
На Закарпатті затримали ужгородця, який за $1700 обіцяв «вплинути» на посадовців ТЦК Фото новина
10:10
На горі Піп Іван Чорногірський — мінус 6 і хмарно Фото новина
09:09
/ 1
Водій бетонозмішувача на Закарпатті заплатить 17 тис. грн штрафу Фото новина
18:07
В Ужгороді тракторист допоміг загасити палаюче авто Фото новина
17:24
Осіння подорож Боржавою: як діти природу пізнавали Фото новина
17:10
На Закарпатті стягнули понад 10 млн грн з «Лісів України» за незаконну вирубку
16:02
У Виноградові охоронець врятував ринок від масштабної пожежі Фото новина
15:07
На Мукачівщині під час руху загорівся легковик Фото новина
14:04
Двоє мукачівців представлять Україну на чемпіонаті світу зі спортивної боротьби U23 Фото новина
13:12
На Берегівщині 42-річний чоловік вбив подружжя пенсіонерів Фото новина
12:15
Родини полеглих закарпатських Героїв пройшли черговий сеанс іпотерапії Фото новина
11:02
На Закарпатті засудили 20-річного боксера, який систематично бив свою дружину
10:02
/ 1
Посадовця Ужгородської міськради та підрядника обвинувачують у заволодінні 1,7 млн грн бюджетних коштів
09:02
Гірські штурмовики 128-ї бригади піднялися на Говерлу Фото новина
18:29
/ 3
У Мукачеві зустріли родини переселенців із Дніпропетровщини Фото новина
17:10
/ 1
У Мукачеві попрощалися із захисником Максимом Власенком Фото новина
16:02
/ 2
Підрядник з Ужгородщини підозрюється у розкраданні понад 1,6 млн грн на ремонті дороги Фото новина
» Всі новини