Одинадцятирічний Сергій добре знається на лицарях. Для цього, розповідає хлопець, багато читає та переглядає історичні фільми. Утім, як стверджує п'ятикласник, краще побачити все на власні очі, а якщо можливо, то й спробувати свої сили у таких історичних турнірах.
Сергій Баран: "Я тут вдруге мені досить цікаво. На цей раз тут більше . Ну не знаю. Лицарський турнір, ковалі. Якось цікавіші речі роблять. Змінилося сильно".
Не лише лицарі сьогодні демострують свою вправність у володінні зброєю. Мечі та клинки - предмети змагання і ужгородських ковалів. Вони демонструють своє вміння виготовляти зброю. Цьогоріч ковалі вирішили здивувати своїх глядачів, і разом із традиційною зброєю та лаштунками кували... ложки.
Сергій Тявко, коваль (м. Ужгород): "Найперше вони дадуть масу надій і задоовлення для ужгородців, для гостей міста, котрі прийшли в музей і саме головне вони дадуть інструмент кожного коваля для отого супчика-бограча, котрий вариться там. Тобто задача зробити собі ложечку і ще хто що вспіє".
Щороку цього дня в ужгородському замку готують традиційну закарпатську страву бограч. Нею частуватимуть гостей свята - лицарів із Сімферополя. Це визнання - їхні поєдинки більшість готей назвала окрасою цього дня.
Леонід Медведик, лицар (м. Сімферополь): "Мы увлекаемся историей довольно таки давно и вот решили реконструировать быт наших предков, как они жили, как они быт их, как они дрались, как они воевали. Ну и собралась толпа энтузиастов, тех людей , котрые хотели этим заниматься. Они увлекаются историей. Вот собрались коллективом, ну вот сделали себе доспехи, некоторые себе сами делают сейчас - уже научились. А некоторые заказывают за деньги. Ну и собираемся это ради интереса, ездим мы этим увлекаемся. Можно сказать живем этим".
Не лише за лицарськими турнірами та ковальською технікою могли спостерігати гості ужгородського замку. До замку привезли з місцевого краєзнавчого музею раритети - унікальну колекцію холодної та вогнепальної зброї XVI-XIX століття.