Закарпатська столиця писанок дивує розмаїттям (ФОТО)

Є на Закарпатті унікальний населений пункт, у якому майже всі жінки займаються оздобленням одного з головних пасхальних атрибутів – яєць. Якщо Іза вважається центром Закарпатського лозоплетіння, то Сокирницю, що на Хустщині, можна сміливо назвати столицею писанкарства. При цьому зайняті майстрині виготовленням диво-витворів не тиждень-два перед Пасхою, а майже півроку

Закарпатська столиця писанок дивує розмаїттям (ФОТО)

Знання – у спадок

Традиція виготовлення пасхальних яєць у Сокирниці доволі давня. В окремих родинах одночасно працюють над виробами аж три покоління господинь одночасно. Цікаво, що до роботи над оздобленням маленьких шедеврів інколи беруться навіть хлопчики. Та найбільшими хранительками сакральних знань у селі вважаються найстарші жінки.

– Із 5217 осіб усього населення не менше 150 сімей точно трудяться над декоруванням яєць. Є в нас одна бабуся, Юлія, що вже чотири десятиліття займається писанкарством, – каже 56-річна Марія Баняс. – Особисто я захоплююся «яєчним мистецтвом» усього років 6-7. Ніхто з нас не закінчував спеціалізованих вищих навчальних закладів, не є художником чи фахівцем у галузі народної творчості, кожен вчився майстерності самотужки. Добре, що тепер є Інтернет – молодь черпає чимало ідей звідти, доповнюючи їх власними задумами.

– Працювати з великодніми яйцями мене навчила мама. Спочатку я повторювала те, що показувала вона, далі – самотужки почала вигадували і застосовувати на практиці власні методики. Зараз хенд-мейд взагалі є дуже популярним. До речі, це мистецтво уже 21 рік є невід’ємною часткою мого життя. Радію, що у роботі часто мені допомагає 18-річна дочка Наталка. Колись вона неодмінно передасть усі вміння і своїм дітям, – каже 41-річна Марія Ковач.

Цікаво, що працювати над виробами сокирничанки починають ще восени-взимку і трудяться аж до Великодня. Дехто продає яйця на ринку по 30-40 гривень, дехто – дарує хрещеникам, дітям родичів і знайомих, або дуже бідним односельцям.


Більше тисячі видів яєчного декору

Розмаїття Сокирницьких писанок включає більше тисячі видів прикрас. Кожна майстриня використовує під час творчого процесу власні техніки, тому кожен виріб виходить індивідуальним, авторським.

– Я працюю і з намистинками, і зі стрічками, виготовляю мальованки, крапанки, шкрябанки, витинанки. Загалом користуюся в роботі приблизно сотнею технік. Особливо малечі подобаються яйця, оздоблені у техніці декупажу, квілінгу, скрапбукінгу, бісероплетіння, канзаші, причепурені тасьмою, мереживом та стрічками – ділиться думками умілиця з більш ніж двадцятирічним стажем Анна Фречка.

Утім, кропітка робота є не такою легкою, як здається на перший погляд. Аби зробити один витвір, потрібно потрудитись не один день.

– Якщо роблю квілінг, то можу тиждень лише папірці скручувати, адже потрібні заготовки різних кольорів. Відтак кілька днів потім треба обклеювати яйця. Далі використовую інші методики, скажімо, декупаж. Однак навіть у найпростішій техніці за добу більше, ніж 15 виробів, зробити не можна. Крім того, підручні матеріали – фарби, намистинки, стрічки та інше – доводиться везти з-за кордону, що додатково стримує виробничий процес, – розповідає інша писанкарка Світлана Шустур.

Виготовляють сокирничанки і мотанки (з ниток), обв’язують яйця за допомогою крючка, обліплюють полімерною глиною, і обклеюють різними крупами, зернинами, тканиною, гофрованим папером, навіть поштовими марками.

– Просто пофарбувати яйця харчовими барвниками чи залишити на них кілька закручених штрихів писачком – це не по-нашому, не по-закарпатськи, – каже пані Марія. – Треба якось здивувати інших. Наш народ звик до різноманіття, і не лише в кольорах. Навіть писанки у нас зі своїм орнаментом, багатим на символи та знаки. До того ж я переконана, що великодні яйця – це безмежний простір для польоту фантазії і реалізації найсміливіших задумів.

До речі, творча уява Сокирницьких умілиць дійсно вражає. Великі гусячі яйця вони майстерно перетворюють на неординарні і цікаві витвори, скажімо, на пасхальні корзинки, на курчаткок, півників, ведмедиків, зайченят, овечок чи козенят, на строкаті букети та інші рукодільні дива. З пап’є-маше винахідливі жінки роблять вишукані муляжі писанок, із курячих – яскраві мальованки та космічні крашанки, із перепелиних – оригінальні пасхальні намиста, зі страусиних же – справжні «шедеври Фаберже».

Марина Алдон, НЕДІЛЯ

15 квітня 2016р.

Теги: писанка, Великдень

НОВИНИ: Світське життя

20:04
/ 8
"Сукня має бути яскравою і блискучою": як на Закарпатті виготовляють традиційне ромське вбрання
16:28
/ 6
Нетипова для Закарпаття: поблизу Ужгорода фермер Віктор Карабін вирощує гречку
13:51
/ 1
У Карпатах побільшало вовків і шакалів. Чи можуть вони бути небезпечними для людей?
11:26
/ 1
"Океан Ельзи" випустив першу пісню нового альбому – "Мукачево"
21:38
/ 3
Закарпатський розробник виробництва паперу з опалого листя отримав Європейську премію молодих винахідників
21:34
/ 2
340 млн переглядів у Youtube, 41 млн у Facebook: 17-річна закарпатка стала відомою, коли за 16 секунд розібрала та зібрала автомат
12:43
80-річний велоспортсмен з Мукачева долає по 200 кілометрів на день
20:09
/ 7
Стоянка первісних людей в закарпатському Королеві виявилася найстарішим людським поселенням Європи – 1,4 млн років
00:03
Мукачівець Сергій Кузьма здав 24,4 літри крові протягом 20 років
11:05
/ 1
Вина Срібної Землі. Як на Закарпатті малі винороби просувають свій продукт
18:21
/ 3
Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
19:27
Через COVID та війну равликовий бізнес на Закарпатті вимирає
10:20
"Винна мануфактура Штифко": винороб з освітою фізика відроджує виноградарські традиції на Закарпатті
17:31
Залізничник з Мукачева виготовляє металеві мініскульптури на підтримку ЗСУ
15:06
"Вина Срібної Землі": як на Закарпатті відроджують виноробську славу
15:02
/ 1
Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
10:52
/ 7
Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
10:18
Ужгородка виростила двометрові чорнобривці і потрапила до Книги рекордів
22:42
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
20:46
На Закарпатті ветеранів війни та членів їх сімей професійно адаптують за кошти держави
10:17
Медик з Мукачева Валентин Вракін рятує поранених на передовій
14:11
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
17:44
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
11:32
/ 2
На Рахівщині виготовляють морозиво із пива та сидру та варять варення із гострого перцю
10:57
У нацпраку "Синевир" на Закарпатті встановили фотозону з "портретом" хранительки лісу – Мавки
» Всі новини