Гречку вирощують у селі Довге Поле Ужгородського району.
"Якщо говорити про гречку, то вона є нетиповою для Закарпаття. Її вирощують на північній і північно-західній частині України, оскільки вона дуже полюбляє чорнозем. А якщо говорити про ґрунти нашої області, то у нас переважають кислі ґрунти, що є нетиповим саме для вирощування гречки", — розповіла директорка департаменту агропромислового розвитку Закарпатської ОВА Ольга Перепелиця
Віктор Карабін вирощує гречку майже 10 років. Загалом фермерством займається із 2003 року. Вирощує в основному зернові: ячмінь, пшениця, картопля, соняшник, кукурудза.
Віктор пояснює, чому почав вирощувати гречку: "Термін її висіву досить пізній. Ми починаємо її сіяти із середини травня і можна протягом місяця, навіть двох її ще висівати. Гречка встигає вирости й дати врожай. Виникла така потреба: там, де ми не встигли по термінах висадити основні культури, ми додавали гречку".
Віктор Карабін розказує, сіють гречку так, як і всі зернові.
"Основний догляд, як і для основних культур — це щоби не було забур’янення. Там, де росте бур’ян, то нічого рости не буде. І друге — це бджоли. Якщо нема запилення, то і не буде врожаю. Гречка дуже не любить приморозки. Перші приморозки — і вона припиняє свій ріст. Це основна проблема для неї. А по збору врожаю, то воно практично так, як пшениця: таким комбайном збирається і все", — розповів Віктор Карабін.
Підприємство Віктора загалом обробляє майже 200 гектарів землі. Це поля, які фермер бере в оренду у місцевих селян. 2024 року засіяв 30 гектарів гречки. За словами Ольги Перепилиці, загалом на Закарпатті цьогоріч посіяли 90 гектарів цієї культури.
"Якщо говорити про посіви гречки, то найбільший стрибок був у 2022 році. Було тоді посіяно в області приблизно 800 гектарів. У 2021 — близько 500 гектарів, 2023 — 400. Як правило — це низовинні зони Закарпаття: Ужгородський, частина Берегівського району", — розповіла Ольга Перепилиця.
За словами Віктора Карабіна, для того, аби засіяти один гектар потрібно приблизно 120 кілограмів гречки. З гектара можна зібрати до півтори тонни врожаю.
"Ми його відправляємо, або продаємо — це найближчий, що я знаю в Тернополі є завод і далі в Хмельницькому. Ми туди даємо на переробку, а потім сюди веземо і реалізовуємо готову продукцію", — розповів фермер.
Калап долу 2024-10-09 / 07:41:11
А в коморі була гречка...
Правда 2024-09-29 / 13:24:37
Молодець Віктор Васильович!
Микола 2024-09-29 / 09:22:06
пані директорка із Закарпатської ОВА далека від географії.
Андрій 2024-09-28 / 08:51:01
Які приморозки в травні
злий 2024-09-27 / 00:09:05
Чорнозем у "північній і північно-західній частині України"? Ну-ну ))
форестер 2024-09-27 / 00:01:24
Завжди хотілося знати, як виглядає гречка, але все руки пошукати не доходили )