У Нацпарку "Синевир" на Закарпатті розводитимуть карпатську бджолу (ФОТО)

Бджільництво – захоплююча, водночас трудомістка і непроста справа, яка вважається одним із найдавніших промислів людини. Не будь-хто візьметься за цю роботу, якій потрібно віддати години щоденної праці, вкласти у неї частку душі. Кажуть, що хороший мед збирають бджоли лише у того пасічника, який у житті добрий та справедливий з людьми. Таким є Василь Беца з Колочави.

У Нацпарку "Синевир" на Закарпатті розводитимуть карпатську бджолу (ФОТО)

За фахом біолог, працює молодшим науковим співробітником НПП «Синевир», має хороший досвід на власному бджолиному господарстві. Тож коли у нацпарку виникла ідея створення нової пасіки, керівництво установи, не вагаючись, доручило цю справу молодому, але досвідченому фахівцю.

Місце обрано у мальовничому урочищі Квасовець, на околиці Колочави. Саме тут навесні цвітуть рідкісні шафрани Гейфеля та інші ранньовесняні рослини, а влітку буйство різноманіття квітів вражає – справжній рай для бджіл. 

За короткий час тут зроблено бджолиний павільйон. Його переобладнано зі старого автобуса ЛАЗ, такий собі бджолоЛАЗ, як жартома каже Василь Беца. У ньому утримуватимуться бджоли в багатокорпусних вуликах – загалом 23 сім’ї. Крім того, створено 6 традиційних вуликів-лежаків, кожен з яких містить понад 20 рамок. Змайстровано 3 лікувально-оздоровчі вулики, завдяки яким, у комплексній терапії, тут можна буде лікувати ревматичні, гіпертонічні, урологічні та інші захворювання. 

Має пасіка й свій будинок бджоляра. Тут зберігається весь необхідний інвентар, а також буде обладнано приміщення для гостей, яких цікавить бджільництво – своєрідна музейна кімната. 

У планах – посадка саду медоносних фруктових дерев і, звичайно, головне: розведення бджіл, які віддячать медом, про корисні властивості якого зайве говорити. Крім того, бджільництво дає ще й інші цінні продукти, такі як прополіс, маточне молочко, трутневий гомогенат, квітковий пилок. 

Створення пасіки Національного природного парку «Синевир» має ще одну важливу мету: розведення і збереження карпатської бджоли. Вона вважається наймиролюбнішою, стійкою перед багатьма хворобами і пристосованою до гірських, більш суворих, кліматичних умов. Варто також зазначити, що наявність пасіки сприяє високоякісному запиленню ентомофільних культур, що в свою чергу позначається на врожайності.

08 квітня 2016р.

Теги: бджола, розведення, Синевир

НОВИНИ: Світське життя

20:04
/ 8
"Сукня має бути яскравою і блискучою": як на Закарпатті виготовляють традиційне ромське вбрання
16:28
/ 6
Нетипова для Закарпаття: поблизу Ужгорода фермер Віктор Карабін вирощує гречку
13:51
/ 1
У Карпатах побільшало вовків і шакалів. Чи можуть вони бути небезпечними для людей?
11:26
/ 1
"Океан Ельзи" випустив першу пісню нового альбому – "Мукачево"
21:38
/ 3
Закарпатський розробник виробництва паперу з опалого листя отримав Європейську премію молодих винахідників
21:34
/ 2
340 млн переглядів у Youtube, 41 млн у Facebook: 17-річна закарпатка стала відомою, коли за 16 секунд розібрала та зібрала автомат
12:43
80-річний велоспортсмен з Мукачева долає по 200 кілометрів на день
20:09
/ 7
Стоянка первісних людей в закарпатському Королеві виявилася найстарішим людським поселенням Європи – 1,4 млн років
00:03
Мукачівець Сергій Кузьма здав 24,4 літри крові протягом 20 років
11:05
/ 1
Вина Срібної Землі. Як на Закарпатті малі винороби просувають свій продукт
18:21
/ 3
Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
19:27
Через COVID та війну равликовий бізнес на Закарпатті вимирає
10:20
"Винна мануфактура Штифко": винороб з освітою фізика відроджує виноградарські традиції на Закарпатті
17:31
Залізничник з Мукачева виготовляє металеві мініскульптури на підтримку ЗСУ
15:06
"Вина Срібної Землі": як на Закарпатті відроджують виноробську славу
15:02
/ 1
Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
10:52
/ 7
Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
10:18
Ужгородка виростила двометрові чорнобривці і потрапила до Книги рекордів
22:42
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
20:46
На Закарпатті ветеранів війни та членів їх сімей професійно адаптують за кошти держави
10:17
Медик з Мукачева Валентин Вракін рятує поранених на передовій
14:11
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
17:44
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
11:32
/ 2
На Рахівщині виготовляють морозиво із пива та сидру та варять варення із гострого перцю
10:57
У нацпраку "Синевир" на Закарпатті встановили фотозону з "портретом" хранительки лісу – Мавки
» Всі новини