За офіційними даними, які наводить Асоціація виноградарів і виноробів України (АВВУ), валовий збір технічного винограду на 1 листопада поточного року перевищив минулорічний у 2-2,5 рази, і в ягоді накопичено значну кількість цукру.
«Все це дає впевненість, що в 2011-2012 рр.. виробники вина будуть майже повністю забезпечені власною сировиною - близько 90% від потреб », - зазначає директор АВВУ Сергій Петренко. За його словами, якщо порівнювати ситуацію з виноматеріалами в поточному році проти 2010 р., то в минулому році ціни на виноматеріали серйозно зросли через загальне неврожаю, а також введених мит на ввезення імпортних виноматеріалів. У поточному році ціни на виноматеріали, незважаючи на хороший урожай, в цілому залишаються на рівні минулого року, оскільки зросли складові собівартості виноматеріалів: енергоносії, паливо, препарати для обробки лози, заробітна плата і т.п.
Сьогодні ми спостерігаємо тенденцію, коли український споживач став більш вимогливо підходити до вибору вина, і в даних умовах у більш виграшній позиції виявляються ті гравці ринку, які контролюють весь процес виробництва вина - від якості посадженої лози і зібраного врожаю до кінцевого продукту, - зазначив Сергій Петренко.