У 2010-му збільшили переробку винограду підприємства Миколаївської (на 45,5 тис. т, або у 2,2 рази) та Закарпатської (на 3,1 тис. т, або на 66%) областей. Удвічі зменшилися обсяги переробки винограду на Херсонщині. На підприємства Одещини припадало 46% загального об'єму переробленого винограду, Автономної Республіки Крим - 22%, Миколаївської області - майже 20%. Лише 22% від загального обсягу переробленого винограду становила власна сировина (у 2009 році - 24%). Найменше використовували власний виноград підприємства Миколаївської (5,6%) та Закарпатської (8,3%) областей. Найпоширенішими сортами винограду для переробки є "Аліготе" та "Ркацителі" - відповідно 11,6 і 10,8% у загальному обсязі переробленої сировини.
Сергій Гудак, УКРІНФОРМ