Курятина в закарпатських магазинах не подорожчає?

Можливо м’ясо птиці навіть подешевшає. Антимонопольний комітет України зобов’язав 10 найбільших виробників м’яса птиці знизити ціни на їхню продукцію, адже під час перевірок виявив необґрунтоване завищення.

Курятина в закарпатських магазинах не подорожчає?

Так, за результатами моніторингу оптово-відпускних цін найбільших виробників охолодженого м'яса птиці зафіксовано, що з серпня по вересень мінімальні ціни зросли від 4% до 13%, максимальні – від 4% до 11%. За інформацією АМКУ, більшість виробників цієї продукції повинні забезпечувати утримання мінімальних витрат на виробництво комбікормів для вигодовування птиці. Як відомо, ця стаття витрат є найбільшою у виробництві охолодженого м'яса птиці та досягає 85%. На підставі аналізу цінової ситуації на ринку кукурудзи та комбікормів Комітет встановив, що об'єктивні причини для росту цін на м'ясо птиці на сьогодні відсутні. АМКУ також зобов'язав підприємства укладати прямі контракти з роздрібними мережами, уникаючи посередників, робота з якими завжди призводить до збільшення кінцевих цін.

Яка ситуація з цією продукцією на обласному споживчому ринку, вирішила дізнатися "Закарпатка". Для початку перевірили ціни у супермаркетах. Кілограм курячої тушки коштує у середньому 25 грн., філе – близько 30 грн., на крильцях і окороках цінник з надписом 19.99 – 21.99 грн., курячі спинки найдешевші – 9 грн. за кілограм. У більшості звичайних крамниць ціни вищі на 10-15 %. Що стосується продовольчих ринків, то тут ціни трохи нижчі. Продавець Олена констатує: "З усіх м'ясних продуктів курятину купують чи не найчастіше, адже ціна, порівняно з іншими м'ясними продуктами, дешевша. Однак і тут заощаджують, наприклад, для приготування бульйону беруть не цілу курку, як годиться, а одну-дві спинки. Так дешевше". 

На стихійному ринку ситуація протилежна. Тут з м'яса птиці можна придбати тільки цілу домашню курку. Ціна коливається від 35 до 40 грн. за кілограм. Таким чином за одну курочку для бульйону доведеться викласти  близько 50 грн. Ужгородка Олеся  купує м'ясо птиці тільки тут, оскільки готує для маленьких діток: "З домашньої курки бульйон виходить  набагато смачнішим, аніж з фабричної. Однак і тут слід бути дуже обережним, адже жовта й апетитна на вигляд курочка може бути підфарбована йодом. Одну тушку я розділяю на кілька частин, щось готую одразу, інше відкладаю в морозилку".

Торік в Ужгородському районі було вироблено понад 2 тис. тонн м'яса бройлерів. Зараз на базі фермерських господарств успішно працюють птахофабрики з виробництва яєць та забезпечення на-селення, фермерів молодняком птиці м'ясних та яєчних порід. У минулих номерах "Закарпатка" вже писала про Програму розвитку та підтримки тваринництва і птахівництва у Закарпатській області на 2010–2015 роки. Так, виконання цієї Програми дозволить збільшити чисельність поголів'я курей-несучок з метою збільшення виробництва яєць та м'яса птиці, поліпшення забезпечення населення молодняком птиці. Крім того, реалізація Програми сприятиме забезпеченню продовольчої безпеки регіону, стабілізації роботи підприємств переробної галузі, розв'язанню проблем зайнятості як сільського, так і міського населення та збільшенню його доходів, а, отже, й підвищенню добробуту. Тож незабаром ми споживатимемо продукти тільки власного виробництва.

Вікторія Сабо, "Закарпатська правда"

20 листопада 2010р.

Теги: курка, курятина, птиця

Коментарі

УЖГОРОДКА 2010-11-20 / 14:46:00
НЬИТ. Кур...и, якi боли дишивi , такi i лишаться... Налетай - не хочу... З дОвгими ногами з куртими, з великими товстими БЕДРАМИ, з худими... НЬЕТ. Не подорожавуть. Конкуренция велика .

НОВИНИ: Економіка

16:32
/ 1
У Франції відкрили перше у світі індустріальне виробництво целюлози з опалого листя на основі стартапу закарпатця Валентина Фречки
01:03
/ 8
На Закарпатті наразі перебуває 40% усього релокованого бізнесу України
20:35
На третій рік війни об'єми будівництва в Ужгороді майже втричі перевищили довоєнні показники – ЛУН
22:24
Зміни в митному законодавстві ЄС спричинили черги вантажівок перед КПП "Вишнє Нємецьке - Ужгород"
23:35
/ 1
Пов'язана із львівським бізнесменом фірма купила ще один дозвіл на видобуток мінеральної води на Закарпатті
11:11
/ 3
Посуха знищила більшу частину врожаю хурми на Закарпатті
22:05
Торік з прибутками спрацювали 73% підприємств Закарпаття
11:19
АРМА оголосила конкурс на управління ключовим логістичним комплексом Закарпаття "Термінал Карпати"
15:47
/ 2
Завершення будівництва євроколії на ділянці Чоп—Ужгород заплановано на 2025 рік
11:31
/ 1
На аукціонах "Земельного банку" за суборенду землі на Закарпатті ціна за гектар сягла майже 10 000 грн
00:59
/ 3
Підняття мінімальних роздрібних цін на вино стане подарунком для продавців "лівого" вина – Гарновдій
14:59
/ 3
Триває активна фаза будівництва євроколії між Чопом та Ужгородом – "Укрзалізниця"
11:13
Через закарпатську митницю найбільше експортують зерно та деревину, а імпортують - легковики та вантажівки
15:01
Цьогоріч на Закарпатській митниці найбільше податків сплачено за ввезення автомобілів, моніторів і проєкторів, телефонів та водонагрівачів
13:47
/ 1
Індустріальний парк на Берегівщині, один з трьох в Україні, отримає державні 148 млн грн на будівництво залізничних колій та електричної інфраструктури
16:31
З початку року на Закарпатті ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 3,3%
16:18
У серпні споживчі ціни на Закарпатті зросли на 0,6%
01:28
З Харківщини на Закарпаття релокувалися 11 компаній корпорації родини Шуфані
20:51
/ 2
В Ужгороді будують завод із виробництва лікарських препаратів з плазми крові
20:22
/ 2
На Закарпатті за рік податкові надходження від туристичної галузі зросли на 45%
20:43
На Закарпатті запрацював "сухий порт" "Термінал Чорнотисів"
13:52
Кооператив із Закарпаття третину врожаю яблук продав у Європу
11:38
У Горонді на Закарпатті планують збудувати вже три сухих порти
17:38
На кошти ФАО кооператив з Берегівщини планує виробляти вино
20:17
/ 6
Кабмін сьогодні зареєстрував новий індустріальний парк у Мукачеві: планують залучити 36 млн євро інвестицій
» Всі новини