Як повідомив завідувач сектору оперативного контролю Іван Левко, для проведення хронометражу виторгу було обрано декілька кафе, ресторанів, піцерій обласного центру, з найбільшою кількістю відвідувачів. В ході обстеження було встановлено, що в кожному закладі в присутності ревізора-інспектора виручка “дивним чином” збільшується від 15 до 65% як на загальній системі оподаткування так і на спрощеній системі оподаткування, шляхом сплати єдиного податку, оскільки для зменшення оподаткування в закладах громадського харчування, як і в багатьох інших сферах діяльності, зазвичай, працюють на двох системах оподаткування, які, по суті, зареєстровані на двох суб’єктів госпорювання. Таке тимчасове збільшення виручки свідчить про те, що її об’єм в даних закладах постійно занижується, не всі торгові операції проводять через касовий апарат, що значно знижує суму сплати податків.
Крім того, під час перевірки працівниками інспекції виявлено також порушення трудового закондавства, а саме - працівників, які працюють в даних закладах без відповідного трудового оформлення. Тобто і надалі залишається актуальним питання отримання заробітної плати “в конвертах”. За інформацією заступника начальника інспекції Юрія Сарая, питання офіційної виплати зарплатні стоїть на сьогодні особливо гостро. Особливо це стосується сфери торгівлі та послуг. Адже працевлаштування працівників без офіційного оформлення значно знижує об’єкт оподаткування. За словами Юрія Сарая, в разі виявлення таких порушень, власника кафе чи ресторану змушують сплатити 50% від ставки єдиного податку за кожного неофіційно працевлаштованого працівника в поточному місяці. За результатами перевірки з суб’єктами господарської діяльності проведено профілактичні бесіди і роз’яснювльну роботу про відповідальність за ухилення від сплати податків.
Прес-центр ДПІ в м.Ужгороді
13 вересня 2006р.
Теги: