Світ ножів дивує різноманітністю, але як серед цього різноманіття знайти справжній якісний ніж, а не просто чергову блискучу підробку? На перший погляд, це непросте завдання. Але не хвилюйтеся, ми поділимося з вами секретами, які допоможуть вам зробити правильний вибір.
Так, якісний ніж не може коштувати копійки. Але й висока ціна не завжди свідчить про бездоганну якість. Тож до цієї характеристики ставтеся з розумом, адже вона дає лише первинне уявлення.
Правило просте, якщо ви хочете купити щось дійсно якісне та корисне, вам знадобиться спочатку хоча б трохи розібратись у темі, отримати певну інформацію. Що ж, якщо ви все ще читаєте цю статтю, ви на вірному шляху!
Ціна і якість ножа дуже часто залежать від якості матеріалу, з якого він зроблений. Якісні матеріали не можуть коштувати дешевше, чим вони коштують. Але ми ніколи не зможемо дізнатись, що саме стало головною складовою ціни конкретного ножа – якісна сталь, чи просто маркетингові хитрощі. Щоби розібратись у цьому, треба трохи дізнатися про матеріали, з яких роблять ножі.
Для матеріалу, з якого роблять лезо ножа, головними характеристиками є:
Виходячи з цього, ми можемо поговорити про матеріали, з яких роблять більшість сучасних кухонних ножів.
Нержавіюча сталь
Як видно з назви, не іржавіє (чи майже не ржавіє, це залежить від сорту сталі).
Часто нержавіючі сталі доволі пластичні, але на жаль, не дуже тверді. Частіш за все, ніж з нержавійки затупиться швидше, чим ніж з вуглецевої сталі. Але й заточити його буде не складно.
Регулярне використання мусату вирішує більшість проблем (але про це трохи нижче).
Сучасні якісні сорти сталі часто мають дуже вдалий баланс між твердістю та пластичністю і дозволяють ножу залишатись гострим доволі довго. Добавте до цього практичність та простоту у догляді, і ви вже не будете дивуватись, чому саме нержавючу сталь частіш за все використовують для виготовлення кухонних ножів, зроблених саме для домашнього використання.
Найбільш популярними ножовими нержавіючими сталями є: 1.4116, X50CrMoV15, 3Cr13, AUS-8, VG-10.
Сучасні виробники часто вказують сорт сталі прямо на лезі, або на коробці з ножами. Звертайте увагу. Якщо виробник не вказує сорт сталі, з якої зроблено ніж – це не дуже добрий знак.
Вуглецева сталь
Якісна вуглецева сталь тверда та міцна. Ножі, що зроблені з неї гарно ріжуть, довго залишаються гострими.
Але є в неї і певні недоліки.
По-перше, вуглецеві сталі дуже бояться корозії (особливо це касається дорогих дамаських сталей). Тому ножі з вуглецевої сталі потребують постійного уважного догляду.
По- друге, самі тверді сорти вуглецевих сталей можуть бути дещо крихкими та погано переносити грубе обходження, удари, падіння, зіткнення з матеріалами більш твердими за себе (наприклад, керамікою, каменем, склом, міцними кістками).
Ну і по-третє, ножі з якісної твердої сталі часто не просто заточувати. Особливо, якщо ви не маєте досвіду та спеціального обладнання.
Та й коштують такі ножі часто зовсім не дешево. Хоча, повторимо, при правильному заточуванні ріжуть вони просто прекрасно.
Усі ці причини приводять до того, що вуглецеві та дамаські сталі є вибором профессіональних шеф-кухарів. Для профі головне те, як ріже ніж. Такі речі як велика ціна та складність догляду для них – цілком виправдана плата за гостроту.
Кераміка
Дуже тверда, довго тримає гостроту, дуже гігієнічна (бо ніяк не реагує з продуктами та не впливає на їх смак), звосім не боїться корозії, легка.
Головний недолік – крихкість. Керамічні ножі дуже не люблять падати та битись о щось тверде.
Ну і коли такій ніж затупиться остаточно, вдома ви його точно не заточите. На щастя, станеться це дуже не скоро.
Кожен хоче мати на кухні не лише функціональний, але й красивий інструмент. Тож не забудьте звернути увагу на дизайн ножа, адже він буде тішити вас щодня.
До того ж, якщо виробник витратив гроші на дизайнера (чи на вибір вже готового дизайну) – це ознака того, що він відноситься до свого продукту хоча б з цікавістю. І це дуже гарна ознака.
Вага
Якісний ніж має відчутну вагу, адже це свідчить про його міцність та надійність. Але ця вага не має бути надмірною.
Також пам'ятайте, що керамічні ножі зазвичай легші за інші.
Взагалі, краще зважити ніж у власних руках, перш чим купувати його. Тільки ви можете вирішити, зручний ніж для вас або ні.
Лезо
Лезо повинне бути рівним, симетричним, без тріщин чи інших дефектів.
Гостре та рівне лезо – запорука легкого та приємного різання. Приділить цьому моменту увагу. Це важливо.
Фіксація клинка
Клинок повинен щільно фіксуватися в руків'ї, не хитатись та не люфтити. Не має бути щілин між сталевим хвостовиком та пластиковими чи дерев'яними накладками. Туди обов'язково буде попадати бруд та вода. Це не гігієнічно. І це з часом просто зруйнує ваш ніж.
Ніколи не кидайте їх у посудомийну машину! Посудомийна машина просто нищівна для лез та руків'їв. Мийте ваші ножі вручну.
Регулярно використовуйте мусат. Підтримуйте гостроту леза.
Як не дивно, гострий ніж безпечніший за тупий. Його різ більш контрольований. Робота ним менше втомлює вас, тому менше шансів, що ви зробите якусь помилку.
Зберігайте ножі в спеціальному блоці або на магнітній стрічці. Не кидайте ніж до шухляди з виделками та ложками.
Насправді, для виконання більшості завдань вам знадобиться лише 3 основних ножа. Інші можна докупити пізніше, керуючись власним смаком та потребами.
Джерело - https://grossman.com.ua