Стабільно зростаючий попит на консервацію з використанням огірка, основною частиною якої є мариновані огірки, змушує заводи докладати величезних зусиль з пошуку сировини. У 2004 і 2005 рр. виробництво огірка було недостатнім для задоволення потреб заводів, у зв'язку з чим багато заводів переробили ледве більше половини планованих обсягів. Брак огірка в 2004 і 2005 рр. був викликаний, зокрема, неврожаєм огірка через несприятливі погодні умови. Якщо цього року погода буде більш прихильною до цієї культури, то з урахуванням збільшення площ виробництво огірка, за оцінками експертів ПАМ, може зрости на 30-40%. Однак навіть таке зростання валового збору не задовольнить потреби підприємств, особливо в регіонах, де боротьба за сировину особливо гостра. Так, на Закарпатті, де працюють і починають свою діяльність більше десятка консервних заводів, які займаються переробкою огірка, попит переробників на огірок не буде задоволений, тому що заводи збільшили свої потужності та плани з переробки на 10-30%, а з урахуванням того, що в минулому навіть найбільш успішні підприємства виконали свої плани не більш ніж на 80%, можна гарантувати, що збут огірка закарпатських виробників гарантований. На питання, скільки огірка готове закупити підприємство, більшість менеджерів із закупівлі відповідають - у необмеженій кількості, тим самим виражаючи стурбованість можливістю закупівлі необхідної кількості сировини.
Нестача огірка змушує виробників завозити його з інших регіонів України і навіть з інших країн. Так, деякі закарпатські виробники завозять огірок із сусідньої Львівської області, південних регіонів України, а значні обсяги переробленого огірка вирощені в Індії.
09 березня 2006р.
Теги: