Питання обєднало і коаліцію і опозицію, палінка, погоджуються вони, це національний скарб. Результат консенсусу - новий закон.
Цим законом утворюється Національний комітет палінки, який опікуватиметься питаннями технології виробництва і стандартизації напою та захисту споживача від підробок. Звичайно закон дає визначення, що вважати і називати палінкою. Адже, наприклад, у сусідніх Румунів теж є національна фруктова горілка - цуйка, і вони її законом захистили. Палінка буває різна - сливова, абрикосова, грушова та з інших фруктів. Міцністю 45-55 градусів. Історично регіоном її виробництва вважається власне Угорщина та чотири австрійські провінції. Якщо хтось інший захоче її виробляти, він муситиме наслідувати усім технологічним вимогам, щоб мати право назвати свій продукт палінкою.