Крім того, завдяки притаманній лише їй генетичній структурі, ця порода порівняно стійка до захворювань та продукує молоко особливого складу, котре придатне для виробництва високоякісних твердих сирів і продуктів дитячого харчування.
Для збереження і розвитку популяції корів цієї породи, в області діє Асоціація бурої карпатської породи, котра входить до складу Федерації бурих порід Європи. Фахівці асоціації розробили концепцію збереження бурої карпатської породи, сформували генофондовий банк, розпочали генетичне дослідження великої рогатої худоби. Продовження досліджень здійснюватимуть за фінансової підтримки продовольчої і сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй «ФАО».
Протягом 21-23 серпня у с. Пилипець Міжгірського району відбудеться практичний семінар з питань збереження та розвитку бурої карпатської породи корів. Участь у ньому візьмуть закарпатські та закордонні вчені та фахівці. Зокрема 23 серпня відбудеться практична частина семінару – відбір біологічних проб для генетичних досліджень.
Контактна особа для зацікавлених представників ЗМІ – Василь Терпай, голова правління Асоціації бурої карпатської породи (тел. 050-679-70-19).
наука 2018-08-20 / 13:26:22
Практично знаю,дуже хороша,молочна,з якісним молоком порода.Котра хозяйка купить таку коровку буде королева!.
економіка 2018-08-15 / 11:56:37
Французи пустили б кіз!А сир був би по-любе!
Гуцулику 2018-08-14 / 22:30:44
А пасовища заростають шипшинов і осиков, глазком і всячинов, дичавіют, одним словом. Тому буро -карпатська скоро буде дефіцитом.
економіка 2018-08-14 / 15:45:02
Ура,лід тронувся, пишемо про молочко,захищаємо тих господарів,які тримають корівки,особливо у гірських районах. Купіть,економісти області, жіночкам доїльні апарати на День Конституції!Яке,щастя своє молочко!
гуцули 2018-08-14 / 09:58:35
не пишіть дурню про молоко: молоко як молоко - коров'яче. Унікальність цієї породи в тому, що на відміну від рівнинних порід, карпатська бура здатна долати шлях від ферми в низовині до полонинських пасовищ, а це буває і 20 і 30 км(!!!). І вже на полонинах(!!!), від випасання на гірських травах, молоко дійсно надсмачне...