У Великій Доброні на Закарпатті почали сушити паприку

Сорт ”Добронська” у селі не переводиться вже півстоліття

Невістка жителя села Велика Добронь Тібора Болога Ліза біля паприки, що сохне
Невістка жителя села Велика Добронь Тібора Болога Ліза біля паприки, що сохне

Із овочівництва виживають 6 тис. жителів угорськомовного села Велика Добронь Ужгородського району Закарпатської області. Саме звідси на ринки області розвозять першу ранню картоплю, огірки й помідори. Після затяжних вересневих дощів у селі почали сушити паприку.


Село Велика Добронь розташоване поблизу кордону з Угорщиною за 25 км від Ужгорода. У кожному обійсті по кілька теплиць. Селяни закладають другий посів огірків, що дозріють наприкінці листопада. Уже зібрали врожай паприки. Цього року щедро вродило.


У родині Тібора Болога, 53 роки, овочівництвом займаються 52-річна дружина Ержіка, 28-річний син Тібор і невістка Ліза, 23 роки. Їхній темно-бордовий будинок із новими металопластиковими вікнами стоїть майже в центрі села. У заасфальтованому дворі прибрано, на вікнах і під хатою — вазони з квітами. Тібор-молодший зварює електрозваркою каркас для нової теплиці.


— Тут узимку триматимемо пропікірувані городину та квіти, — говорить ламаною українською Тібор-старший і запрошує подивитися на город, на молоді огірки. В одній із теплиць працює його дружина. Ержіка підсипає спеціальним удобреним ґрунтом зелені паростки огірків. На кількох пагонах уже є маленькі огірочки.


— Ці ми недавно посіяли, — каже господар. — Сорт ”Анджеліна”. Уперше посіяли — хочемо поекспериментувати. Мають урожаїти аж до грудня. Але зараз не так вигідно продавати огірки, як навесні, коли кіло по 6–10 гривень беруть. Тепер багато грошей витрачаємо на обігрів теплиці. Кожну ніч випалюємо по 100 кілограмів вугілля, а це 65 гривень із кишені забирає.


Дружина, син і невістка Болога українською майже не розмовляють — усі угорці за національністю. Вирощувати овочі почали 15 років тому. До того Тібор Болог працював водієм, дружина порала колгоспні городи.


П’ять сотих землі родини засіяні паприкою. Стручки перцю вони не продають, а сушать і перемелюють. Так роблять у кожному дворі.


— Насіння паприки висіваємо в березні, — розповідає Болог. — Зверху накриваємо плівкою. Коли в квітні збираємо врожай ранньої картоплі, на її місце висаджуємо паростки перцю. Кущик від кущика має бути недалечко — сантиметрів 8–10, — показує пальцями. — Її не треба доглядати по-особливому — росте від сонця й води. Часом обприскуємо добривами.


На відміну від інших овочевих культур, паприка росте у відкритому ґрунті. У Великій Доброні десятки років сіють ”Добронську”.


— Цей сорт вивели тут, у селі, — веде далі чоловік. — Його вирощують уже 50 літ. Сорт не капризний, родить добре.


Урожай паприки у Великій Доброні збирають наприкінці серпня — на початку вересня. Зеленувато-червоні овочі кладуть у білі мішки. Потім кожну перчину нанизують на міцні нитки й вивішують в обійсті під сонце. Стручки дозрівають і червонішають.


Поки дощило, Тібор Болог сушив паприку в теплиці, з якої вже зібрав урожай огірків.


— Щоби висохла, як кажуть, на перець, потрібно два тижні, — каже господар. — Потім ще два-три дні треба дати їй зсохнутися. Ну а вже потім мелемо.


Із 12–13 кг свіжих перчин потім отримують кілограм сухого меленого червоного перцю.


За один сезон намелюють 30–40 кг паприки.


— Але вона дуже дешево коштує, — бідкається Тібор-старший. — На базарі — по 12 гривень за кілограм. Пакуємо її в целофан і веземо в Ужгород. Маємо також постійних покупців, які приїздять в село. Або здаємо на приймальний пункт до сільського підприємця. Він пакує паприку у фірмові пакети. Вона може пролежати три роки.


Угорська кухня неможлива без перцю


Паприку щедро додають майже в усі угорські національні страви. Останніми десятиліттями її широко використовують у закарпатській кухні. Приправа додає стравам пікантного смаку та червонуватого кольору. Угорці обов’язково додають паприку у гуляш — м’ясне рагу, перекельт — рагу з кришеною цибулею і паприкаш. Паприкашем називають усі страви зі сметанним соусом і паприкою.

Паприку в Угорщину привезли турки. Угорська паприка має з десяток визнаних відтінків смаку. Із Угорщини її експортують майже 5 тис. т.

Сніжана РУСИН, "Газета по-українськи"
21 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

03:17
/ 1
Розвідник "Азіат"
20:26
/ 1
Від травм, отриманих у боях з окупантами, у лікарні помер Степан Куруц з Ракоша на Хустщині Фото новина
20:03
/ 1
На Харківщині поліг Михайло Мучичка з Ґоронди на Мукачівщині
19:35
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Рішко з Дубового Фото новина
16:12
/ 12
За наслідками зустрічей в прокуратурі екоактивісти констатують бездіяльність правоохоронців щодо "вітрякового" злочину на полонині Руна Фото новинаВідео новина
22:15
/ 20
Зеленський призначив закарпатця Роберта Бровді командувачем Сил безпілотних систем
17:48
/ 1
У Петрівці Чопської громади у п'ятницю попрощаються з полеглим на Донеччині Святославом Рубішем Фото новина
16:23
У Верхньому Водяному на Рахівщині згоріла каплиця (РОЗШИРЕНО) Фото новина
12:00
Відкрито реєстрацію на перше заняття екоклубу в Ясінях на Рахівщині
19:50
Реєстрація на літні освітньо-природничі табори для дітей в Ужгороді
13:01
/ 1
Підтверджено загибель ще в липні 2024-го Олександра Басараби з Великого Бичкова на Рахівщині Фото новина
04:09
80 тис. грн на підтримку захисників зібрали в Ужгороді під час першого у сезоні велозаїзду "Big City Ride" Фото новина
02:28
/ 3
Обіцяні під парк "Чорні озера" в Ужгороді продовжують засипати сміттям Фото новинаВідео новина
01:18
/ 4
У Свалявському надлісництві продовжують рубку старовікового лісу під нову автодорогу від села Збини до гори Гостра і полонини Рівна
19:40
/ 1
У Мукачеві попрощаються з полеглим на війні Михайлом Ярошем Фото новина
13:22
Жителі Калин на Тячівщині, що відстоюють від ГЕСів Тересву, планують "антивітряковий" сімейний похід на Апецьку
12:45
На Закарпатті останній дзвінок прозвучав для 10 456 одинадцятикласників, в Ужгороді – для 993, у Мукачеві – для 659
20:10
/ 9
Незаконне будівництво вітряків на Руні триває. Держекоінспекція розпочне перевірку лише з понеділка Фото новинаВідео новина
17:41
/ 1
Міндовкілля видало наказ на перевірку забудови полонини Руна вітряками (ДОКУМЕНТ) Фото новинаВідео новина
11:56
Денні табори, екскурсійні тури, екоклуб: "Щасливі діти" розповіли про активне літо із проєктом "Зелені скарби Карпат"
11:14
/ 1
У Виноградові попрощаються з Василем Красним, що помер внаслідок важкого поранення Фото новина
23:04
/ 1
Підтверджено загибель на війні з росією Івана Кинча з Репинного Міжгірської громади, що вважався зниклим безвісти з листопада 2024-го Фото новина
00:30
/ 12
Голова Держаудитслужби представила в Ужгороді нового керівника Управління в Закарпатській області Красиленка Фото новина
15:31
/ 11
Прощавай, Рівна… У Тур’є-Реметах готуються прийняти останні земельні рішення на користь ВЕС на полонині
12:31
"Щасливі діти" розкажуть в Ужгороді про активне літо в межах проєкту "Зелені скарби Карпат"
» Всі новини