У порівнянні з 2012 роком, показники споживання українцями м’ясної, молочної, рибної продукції збільшилися. Але як і раніше ці показники нижчі від норми. Про це повідомляється в щорічному звіті про стан продовольчої безпеки, підготовленому Міністерством економічного розвитку і торгівлі.
Згідно з документом, за минулий рік кожен українець в середньому з’їв 56,1 кг м’яса і м’ясопродуктів (при нормі в 80 кг), 14,6 кг риби та рибних продуктів (20 кг), 56,3 кг плодів, ягід та винограду (90 кг), а також всього 220,9 кг молочних продуктів (380 кг).
При цьому найменше м’ясо їли в Сумській (46,1 кг), Тернопільській (47 кг) та Чернівецькій областях (47,4 кг).
Найменший обсяг споживання риби в минулому році Мінекономрозвитку зафіксувало в Івано-Франківській (8,5 кг), Закарпатській (9,2 кг) та Тернопільській (10,7 кг) областях. Більше всіх недоїдали ягід в Івано-Франківській (42,3 кг), Рівненській (42,4 кг) та Тернопільській (43,3 кг) областях. Найменший обсяг споживання молочних продуктів, за даними міністерства, в минулому році був у Запорізькій (190 кг), Одеській (192 кг) і Херсонській (199,6 кг) областях.
Крім того, у відомстві підкреслюють, що українці, як і в попередні роки, понад норму споживають хліб і хлібобулочні продукти, а також картоплю, що «є свідченням незбалансованості харчування населення, яке намагається забезпечити власні енергетичні потреби за рахунок більш економічно доступних продуктів», — пишуть finance.ua.
Так, замість норми в 124 кг картоплі, середньостатистичний житель України з’їдає на рік 135 кілограмів. Що ж до хлібобулочних уподобань, то нормальний показник — 101 кг, а українці «наїдаються» на 7 кг більше — 108 кг.