Як зазначалося під час наради, індекс споживчих цін в області за червень становив 101,0%, до грудня попереднього року 111,4%.
Індекс споживчих цін на продукти харчування за червень поточного року порівняно з груднем 2013 р. склав 111,0%. Цінова ситуація в області відповідає загальноукраїнським тенденціям. Так, за даними моніторингу цін, який здійснюється головним управлінням статистики у Закарпатській області, за цей період спостерігалося незначне подорожчання таких продуктів харчування, як: масло, цукор, хліб, молоко, макаронні вироби, фрукти, овочі, риба та продукти з риби.
Наголошувалося, що за цей же період також зросли послуги залізничного пасажирського транспорту, автодорожнього пасажирського транспорту, паливо та мастила, природний газ та електроенергія. В той же час у зазначеному періоді зафіксовано зниження середніх роздрібних цін на яйця курячі.
Тенденція в ціновій ситуації, яка склалася в І півріччі поточного року, залишається і в липні 2014 року. Так, станом на 10 липня в порівнянні з 27 червня поточного року відбулося підвищення середніх рівнів цін на сметану, свинину, рис, олію соняшникову рафіновану, птицю, яйця курячі, крупу гречану, молоко, цукор-пісок. За цей же період зафіксовано зниження середніх роздрібних цін на борошно пшеничне в/сорту, цибулю ріпчасту, макаронні вироби, картоплю, капусту, буряк, моркву.
Учасники наради зауважили, що найсуттєвішим чинником підвищення цін на продовольчому ринку стали: дестабілізація на внутрішньому валютному ринку, зростання вартості пально-мастильних матеріалів.
Тож, аби не допустити надмірного та безпідставного зростання цін на основні продукти харчування облдержадміністрація реалізувала повноваження щодо державного регулювання цін. Відповідно, на сьогодні діє розпорядження голови ОДА від 12.08.08 № 489 «Про державне регулювання цін на продовольчі товари» (із змінами згідно з розпорядженнями голови облдержадміністрації від 04.06.10 №382 та від 20.05.11 №285).
Цим документом для всіх суб’єктів господарювання, незалежно від форм власності, встановлено граничний рівень рентабельності виробництва та пакування, торговельної (постачальницько-збутової) надбавки до оптової ціни виробника (митної вартості) та запроваджено обов’язкове декларування суб’єктами господарювання оптово-відпускних цін на продовольчі товари.
Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА