Більшість людей можна поділити на дві великі категорії – тих, котрі прагнуть схуднути, і тих, хто хоче погладшати. Відтак мільйони хапаються за найрізноманітніші дієти, пігулки для зниження ваги, системи голодування й очищення організму. Не секрет, що часто всі ці процедури потребують чимало часу, коштів та неабиякої сили волі.
Водночас, мало хто замислюється, що наш організм сам здатен збалансувати обмін речовин і тим самим відновитися. Мова про харчову сумісність або несумісність деяких продуктів з нашою індивідуальною ферментативно-генетичною матрицею. Виявляється, є така провізія, яку не засвоює наш організм, унаслідок чого відкладаються шлаки, жири та інші речовини, котрі додають нам не тільки дискомфорту, а й істотно погіршують самопочуття. До того ж вони спричинюють багато хвороб. Утім сучасна наука вже має у своєму розпорядженні ефективні методики виявлення харчової несумісності і може запронувати всім охочим поради, як уникнути небажаних наслідків уживання деяких продуктів, тим самим покращивши самопочуття і здоров’я.
Про найновіші методики діагностики й подолання негативних наслідків уживання неприйнятних продуктів ми поспілкувалися з доктором Олександром ПЕТНЕГАЗІ.
– Олександре Дезидерійовичу, невже звичайні продукти харчування можуть кардиналь¬но впливати на здоров’я людини?
– Саме кардинально. Тому дуже важливо знати особливості власного організму й несумісні продукти харчування. Для виявлення такого нині існує спеціальний тест. Я особисто, про¬йшовши його, дізнався, що мені не слід вживати понад 30 продуктів, а деякі можна, та лише у невеликих кількостях.
– Як проводиться такий тест?
– У людини беруть кров із ве¬ни й піддають спеціальному лабораторному обстеженню. Поєднуючи її з екстрактами 130 продуктів, люмінісцентним методом виявляють зміни у клітинах крові при контакті з певною речовиною.
– Що виявляє тест?
– Він показує перелік продуктів, які вам можна вживати, й небажані до споживання. Наочно – це карта із зображенням червоних і зелених полів. Червоне – список того, на що кров прореагувала негативно. Такі продукти спеціалісти рекомендують хоча б тимчасово (місяць-два) прибрати з раціону. Зелене – продукти, які можна вживати без обмежень, тобто до повного насичення. Втім результати кожного тесту суворо індивідуальні.
– Які саме продукти тестуються?
– Усі продукти, які піддаються аналізам, можна умовно розділити на кілька груп: м’ясні (курятина, свинина, яловичина), яйця, зернові (рис, пшениця, кукурудза, соя тощо), рибні і морепродукти, овочі та фрукти, горіхи, дріжджі тощо.
– Одержавши результат тесту, людина, отже, повинна жорстко обмежити свій раціон?
– Не аж так жорстко. Дове¬деться всього лише на коротрий проміжок часу (до двох місяців) відмовитися від уживання кількох продуктів, на які клітини крові прореагували негативно. Це може бути 20 видів харчів із сот¬ні. Потім поступово їх можна знову вводити у свій раціон. Усе інше вживаєте без обмежень.
– Скільки часу тривають такі дослідження?
– Після забору крові, наскільки я знаю, упродовж 7 днів людині повідомляють про результати, і фахівці дають відповідні рекомендації з харчування.
– В Україні ця методика тестування – новинка. За кордоном же – правило...
– Так. У США, Англії, Німеччині ці тести нині такі ж популярні, як користування Інтернетом. Однак слід сказати, що в кожній країні тестуються продукти, характерні для певної території.
– Таке обстеження і відповідно дальші рекомендації чимось нагадують дієту...
– Дієти, на відміну від цього методу, передбачають обмеження у кількості й різноманітті їжі. Пігулки для схуднення, харчові добавки, кодування – звичні речі, які, втім, не завжди дають бажаного результату. Згадана методика – це індивідуальний підхід до кожного організму, виявлення закладеної на генетичному рівні реакції клітин крові.
– Ще одна доволі поширена нині проблема – харчова алергія. Цей метод також виявляє її?
– Це дещо різні речі. Є відмінність між поняттям "харчова алергія" і "харчова непереносність". Від першої страждає близько 2 % населення, вона найчастіше проявляється зовнішньо (висип, почервоніння тощо), викликає явні болі чи погіршення самопочуття. Виявляючи її, тестують реакцію організму на специфічні продукти харчування, які можуть виклати цю реакцію.
А харчову непереносність має більшість людей, щоправда, навіть не здогадуючись про це. Хвороби, нездоровий зовнішній вигляд, надлишкова вага чи передчасне старіння – це часто наслідок відторгнення клітинами крові людини продуктів харчування. Тож метод, про який мовимо, тестує саме індивідуальну сприйнятність продуктів.
– При яких симптомах людині слід замислитися й пройти тест на харчову сумісність?
– Найпоширеніші: постійне збільшення чи дефіцит ваги тіла, хронічна втома і дратівливість, сонливість після їди, головний, м’язевий, суглобний біль, темні кола й мішки під очима, висипи на тілі, нерегулярне випорожнення, печія, відрижка, набряки...
– Якого віку люди можуть проходити тест?
– Він рекомендований усім дорослим. Насамперед тим, хто хоче позбутися зайвої ваги, зміцнити імунну систему, відновити здоровий колір шкіри, стан волосся і нігтів. Та й загалом продовжити молодість тіла і душі. Тест також рекомендують спортсменам, людям, які займаються фітнесом, подружжям, які готуються до зачаття дитини. Як доводять фахівці, з допомогою цього тестування можна успішно долати такі поширені захворювання, як артрит, астма, екзема, мігрень, целюліт та синдром хронічної втоми.
Розмовляв Петро Поліха, ЗІА "Простір"
да 2010-06-03 / 12:02:00
2 тисячі гривень, тести проводять
читач 2010-06-03 / 10:09:00
Цікава інформація. А чи проводять такі тести в Закарпатті, Україні, і скільки це коштує?