У сезон переробки закарпатські винороби працюють зі світанку й до півночі

53-річний Василь Анталовський із села Бобовище Мукачівського району Закарпаття — винороб у третьому поколінні. Переробляти виноград на вино його навчив батько Григорій.

У сезон переробки закарпатські винороби працюють зі світанку й до півночі

На подвір'ї чути п'янкий аромат виноградного соку. У бочках підкисає сусло. Над ним літають мошки. Поряд стоїть дробарка для винограду. Господар одягає сірий робочий фартух. Із підвалу виносить відро синього винограду, засипає всередину. Машина відокремлює ягоди від гребенів.

— Небажано пресувати ягоди з гілками. Бо ті зіпсують смак, нададуть йому терпкості, — розповідає Василь Григорович.

Найближчий виноградник — за хлівом. Із будинку виходять донька 28-річна Марина із дітьми Ангеліною, 8 років, та 5-річним Владиславом. Позаду з відром іде дід Григорій, 81 рік. Родина збирає сорт Ізабелла.

— У сезон переробки працюємо зі світанку й до півночі. За день кожен може назбирати по 200 кілограмів винограду, — говорить винороб. — Якщо готую біле вино, суміш одразу пускаю під прес і вичавлюю сік. Для червоного залишаю у теплому місці на два-три дні. Виноградна шкірка надає темного кольору. Аби отримати 100 літрів вина, треба переробити 150 кілограмів ягід.

1991-го на 40 сотках городу висадили перші кущі столового винограду.

— Восени його зривали і вивозили на ринок. Але на той час виноград усюди добре родив, була конкуренція. Торг не йшов. Вирішили краще робити вино.

Заводить до підвалу. У прохолодному приміщенні стоять преси для ягід.

— Аби добре вибродило, ставлю у підвал з температурою плюс 12–14 градусів. На шостий день сік стає бражкою. На 21-й можна пити молоде вино. Через 56 днів готове.

У дегустаційній залі стоять бочки із сухим, напівсухим і десертним сортами. Василь Анталовський має авторські сорти.

— Щороку пробую створити новий. Серед моїх розробок — десертні вина "Чорний принц", "Біла принцеса", "Монолог душі". "Біла принцеса" має смак липового меду та сухофруктів. При тому, що до вина нічого не додаю. Такий післясмак залежить від кількості сонцеднів.

Наливає в склянку "Чорного принца". Темно-червоне вино густими краплями стікає по стінках. На смак терпке. Виготовив його в серпні. Із яких сортів, не називає, аби не розкрити сімейного рецепта. Позаторік отримав за це вино в подарунок молодого бичка.

— Повіз напій на фестиваль до Мукачеве. 100 літрів у мене розкупили за півдня. Журі визнало, що він унікальний. Ми потім бичка вдома відгодували та продали. Цього року повіз дев'ять сортів вин. За колекцію отримав коня. Продавати його не буду, в господарстві пригодиться.

Каже, його "Чорний принц" допомагає хворим на анемію.

— До мене часто приїздять люди, чиї родичі мають рак крові. Беруть червоні сухі вина, особливо "Чорного принца". Ці сорти виводять з організму радіонукліди та збільшують кількість червоних кров'яних тілець.

Найдорожче вино у погребах Анталовського — рожеве десертне "Королівське". Коштує 60 грн за 1 л. Ціни на решту напоїв — від 15 до 50 грн.

Сніжана Русин, Газета.UA

12 жовтня 2011р.

Теги: винороб, виноград, вино

НОВИНИ: Соціо

17:51
/ 1
В Ужгороді обрали нову локацію для поховань військових
17:34
/ 4
Закарпаття. "Краматорські" сутінки
12:36
Екомандрівка до витоку Чорної Тиси: діти відкривали природу Карпат разом з екоклубом Фото новина
10:31
/ 3
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Віталієм Лакатошем Фото новина
10:19
/ 1
На Донеччині поліг Михайло Вінтоняк з Косівської Поляни на Рахівщині Фото новина
23:18
/ 1
На війні з Росією поліг Василь Клюс з Великих Ком'ят Виноградівської громади Фото новина
07:57
У понеділок в Ужгороді попрощаються із полеглим захисником Василем Шкобою Фото новина
14:18
Відкрито реєстрацію на серпневі зміни дитячого табору "Зелені скарби Карпат" в Ужгороді
11:03
/ 1
У Сокирниці на Хустщині попрощалися з полеглим захисником Володимиром Стецем Фото новина
09:31
Завершилася третя зміна табору "Зелені скарби Карпат": пригоди, відкриття і справжнє літнє щастя Фото новина
20:35
Після модернізації колії з кінця липня відновлюють курсування поїздів до Ужгорода
19:20
/ 1
Підтверджено загибель захисника з Берегова Валерія Ковальова Фото новина
18:59
У серпні на кілька днів буде зупинено курсування потягів між Мукачевом і Кошицями
19:53
/ 1
На Закарпатті дозволили полювання у мисливський сезон 2025-2026 років
19:49
Екоклуб у Ясінях запрошує у мандрівку до витоку Чорної Тиси
19:29
На Закарпатті через суд повернули державі понад 2,6 га землі у нацпарку "Синевир"
14:44
/ 1
У Мукачеві попрощаються з захисником Василем Богданом Фото новина
22:44
/ 2
На Рахівщині попрощаються з захисником Андрієм Легким
19:44
У таборі "Зелені скарби Карпат" стартувала третя зміна: перший день присвятили стихії води Фото новина
17:00
/ 1
Четверо закарпатців збиралися перепливати Тису, щоб потрапити в Угорщину
11:37
/ 3
На Закарпатській митниці викрили спроби незаконного ввезення товарів на сотні тисяч гривень Фото новина
16:44
/ 1
В Ужгороді провели в останню путь полеглого у війні Віктора Набожного Фото новина
23:27
/ 1
У п'ятницю в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Віктором Набожним Фото новина
23:05
Виготовлено паспорт "Чорного озера" в Ужгороді
22:31
/ 3
В Ужгороді у дворі чоловіка, що незаконно проник на сусідську територію, виявили рослини конопель Фото новина
» Всі новини