Винний фестиваль почався з урочистої ходи дівчат у парадній формі, львівських козаків і лицарів місцевого ордена виноробів. Все це відбувалося під звуки духового оркестру.
Крім різноманітних сортів вина на фестивалі в Берегово пропонують найкращі закуски до цього напою - випечені в золі коржики, сир, бринзу.
Крім винної дегустації, приготування угорських страв, на фестивалі відбулася урочиста церемонія прийняття нових лицарів до Винного Лицарського Ордена Святого Венцела. До того ж, цьогоріч, вперше за 11 років, в Орден були прийняті придворні дами (фрейліни) - жінки, діяльність яких пов'язана з виноробством.
Також фестиваль вперше відвідали козаки Львівського товариства "Кіш", які пригощали гостей фестивалю козацьким кулешем.
Примітно, що коли Берегово (Берегсас) було у складі Угорської імперії, король Бела IV розпорядився, щоб місто платило йому данину не золотом, а діжками з вином.
Фестиваль проходить вже в 11 раз, на центральній площі міста. Цьогоріч він триває з 3 до 6 березня.
Крім вина, яке ллється тут рікою, надзвичайно цікавим є саме місто з його угорською історією, старовинною архітектурою і закарпатським шармом.
Дістатися сюди можна маршруткою з Ужгорода. Номер у готелях Берегова можна зняти за 120-180 грн., а пообідати - за сущі копійки.
Спеціально запрошені гості фестивалю козаки із товариства "Кіш" готують куліш
Лицарі Ордену Святого Венцела з портретом Святого Венцела
Лицар Ордену Святого Венцела і знаний винороб Карло Шош
Фото: Йожеф Кіш, tochka.net
KK 2011-03-06 / 19:49:00
Вважай Миколо, бо ще ці 'береговські русини' тебе зловлять і передягнуть у шараварах! :-)