Закарпатську продукцію на вміст ГМО провіряють в Івано-Франківську

За минулий рік в лабораторії ДП «Івано-Франківськ­стандартметрологія» перевірили 860 зразків продукції на ГМО з Прикарпаття та ще із трьох областей України. Ці перевірки – добровільні, тож виробники приносять лише найкраще. Отримавши документ на право писати «Без ГМО», виробник по півроку відмахується ним від перевірок. А про реальну ситуацію з генно-модифікованими продуктами можна лише здогадуватись.

Закарпатську продукцію на вміст ГМО провіряють в Івано-Франківську

Підприємці не поспішають

Шкідливість генно-модифікованих організмів (ГМО) досі остаточно не доведена. Європейські вчені стверджують, що продукти з ГМО шкідливі, американські – навпаки. В нашій державі воно не заборонено. Хоча, більшість українців впевнені в тому, що харчі з ГМО шкодять здоров'ю. Але за законом ми маємо право вживати генний модифікат, єдине – виробник повинен повідомити про його наявність у продукції.

Влітку 2009 року у Кабміні прийняли постанову і встановили, що гранична межа, про яку треба попереджати населення, – 0,9% ГМО у продукті.

Ще два роки тому в Україні було лише три лабораторії, які досліджували ГМО. У жовтні 2009-го таку лабораторію створили і на Прикарпатті, у ДП "Івано-Франківськстандартметрологія". Лабораторія обслуговує Івано-Франківську, Закарпатську, частину Тернопільської та Чернівецької областей.

"На жаль, не можна сказати, що ми тут завалені роботою, – каже заступник генерального директора ДП "Івано-Франківськстандартметрологія" Володимир Соколовський. – З цих областей за минулий рік на наявність ГМО ми перевірили лише 860 зразків харчової продукції. З них у 53 зразках виявили ГМО: у фаршевій продукції: котлетах, пельменях, у кукурудзі та пшениці. Це не великий відсоток, але залежить де працювати. В супермаркетах може й менша концентрація, а на стихійних ринках – може бути і 40% продуктів з ГМО".

Крім того, за словами Соколовського, виробник сам, добровільно, здає проби на аналіз, аби отримати підтвердження, що продукція не генетично-модифікована. І відповідно відбирає, що найкраще, щоб отримати протокол. А як в нього решта – один Бог знає, каже Володимир Соколовський.

"Зазвичай ми перевіряємо лише сировину, – говорить він. Але один чи два рази нам принесли готову продукцію, де на упаковці писало "Без ГМО". А ми його таки знаходили".

До речі, прикарпатські підприємці дуже спокійно ставляться до питання ГМО та не дуже прагнуть перевіряти свою продукцію. Так, за минулий рік аналізи виробів івано-франківських виробників становлять менше половини. Більше – з Тернополя й Закарпаття.

Ті виробники, у продукції яких виявлено ГМО, теоретично, повинні маркувати (поперед­жати) про це на упаковках. Але, на жаль, цього ніде не побачиш. У нас усе – "Без ГМО".

"Частина досить великих підприємств, які в нас перевірялися, – розповідає Володимир Соколовський, – особливо у Івано-Франківську, просто поміняли постачальників рослинного білка. Для того, щоб не робити собі антирекламу. І це – кращий варіант".

Завжди є вибір

Суттєво проблемною є нефасована продукція на стихійних ринках. Наприклад, мішок – це вже не споживче пакування. Відповідно, за законом, перевіряти та маркувати його непотрібно. Ніде у світі такого немає, каже Соколовський. У нас, на жаль, є.

Наприкінці минулого року Міністерство охорони здоров'я все ж таки розробило перелік продук­ції, яка може бути генно-модифікована та підлягає обов'язковій перевірці: соя та продукти з сої, кукурудза, картопля, томати, кабачки, диня, папайя, цикорій, цукровий буряк, ріпак, льон, бавовна, пшениця, соняшник, рис, харчові добавки, закваски тощо.

"Сою додають у ковбаси та фарші, – пояснює Володимир Соколовський. – Тож перевірятися мали би всі види ковбас, пельмені, налисники, бандерики, котлети, тобто вся фаршева продукція. Далі – кукурудза: палички, хлоп'я, кукурудзяна мука. Крім цього, вважається обов'язковою перевірка всієї продукції, яка зроблена на заквасках. Цей компонент додається до кисломолочної продукції: ряжанка, кефір, сир, сметана, йогурт. А от масло – ні. Згідно з переліком, масло не повинне перевірятися на ГМО".

За тим списком усі українські лабораторії мали би бути завалені роботою, але цього нема. Крім того, в Україні більше року тому був розроблений документ "Порядок та періодичність контролю на ГМО", але Мін'юст його так і не затвердив.

"Наприклад, ви виготовляєте кукурудзяну крупу, – каже Соколовський, – прийшли здати аналізи на ГМО. Результат – добрий, його нема. Тоді ви на цій підставі почали писати на етикетці "Без ГМО". А через три дні купили нову партію кукурудзи. Потім ще. Людині набридне носити продукцію до лабораторії. Крім того, один такий аналіз коштує 440 грн. Це може бути раз на рік чи раз на півроку. Тому виробники, за раз поробивши собі такі протоколи, легко відбиваються від будь-яких перевірок".

За словами Соколовського, якби була доведена офіційна шкода ГМО, то в Україні прийняли би закон про заборону його використання. Але наразі цього немає і навряд чи буде. Наразі є лише закон про те, що людей треба попередити. А далі вже у самого споживача є вибір – вживати цю продукцію чи ні.

14 лютого 2011р.

Теги: ГМО, генно-модифікована, лабораторія

НОВИНИ: Соціо

23:48
На Сумщині поліг Іван Андрухович із Лазещини на Рахівщині Фото новина
20:33
Війна: цьогоріч до місцевих бюджетів Закарпаття надійшло туристичного збору на 32,7% більше, ніж торік
03:17
/ 1
Розвідник "Азіат"
20:26
/ 1
Від травм, отриманих у боях з окупантами, у лікарні помер Степан Куруц з Ракоша на Хустщині Фото новина
20:03
/ 1
На Харківщині поліг Михайло Мучичка з Ґоронди на Мукачівщині
19:35
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Рішко з Дубового Фото новина
16:12
/ 12
За наслідками зустрічей в прокуратурі екоактивісти констатують бездіяльність правоохоронців щодо "вітрякового" злочину на полонині Руна Фото новинаВідео новина
22:15
/ 20
Зеленський призначив закарпатця Роберта Бровді командувачем Сил безпілотних систем
17:48
/ 1
У Петрівці Чопської громади у п'ятницю попрощаються з полеглим на Донеччині Святославом Рубішем Фото новина
16:23
У Верхньому Водяному на Рахівщині згоріла каплиця (РОЗШИРЕНО) Фото новина
12:00
Відкрито реєстрацію на перше заняття екоклубу в Ясінях на Рахівщині
19:50
Реєстрація на літні освітньо-природничі табори для дітей в Ужгороді
13:01
/ 1
Підтверджено загибель ще в липні 2024-го Олександра Басараби з Великого Бичкова на Рахівщині Фото новина
04:09
80 тис. грн на підтримку захисників зібрали в Ужгороді під час першого у сезоні велозаїзду "Big City Ride" Фото новина
02:28
/ 3
Обіцяні під парк "Чорні озера" в Ужгороді продовжують засипати сміттям Фото новинаВідео новина
01:18
/ 4
У Свалявському надлісництві продовжують рубку старовікового лісу під нову автодорогу від села Збини до гори Гостра і полонини Рівна
19:40
/ 1
У Мукачеві попрощаються з полеглим на війні Михайлом Ярошем Фото новина
13:22
Жителі Калин на Тячівщині, що відстоюють від ГЕСів Тересву, планують "антивітряковий" сімейний похід на Апецьку
12:45
На Закарпатті останній дзвінок прозвучав для 10 456 одинадцятикласників, в Ужгороді – для 993, у Мукачеві – для 659
20:10
/ 9
Незаконне будівництво вітряків на Руні триває. Держекоінспекція розпочне перевірку лише з понеділка Фото новинаВідео новина
17:41
/ 1
Міндовкілля видало наказ на перевірку забудови полонини Руна вітряками (ДОКУМЕНТ) Фото новинаВідео новина
11:56
Денні табори, екскурсійні тури, екоклуб: "Щасливі діти" розповіли про активне літо із проєктом "Зелені скарби Карпат"
11:14
/ 1
У Виноградові попрощаються з Василем Красним, що помер внаслідок важкого поранення Фото новина
23:04
/ 1
Підтверджено загибель на війні з росією Івана Кинча з Репинного Міжгірської громади, що вважався зниклим безвісти з листопада 2024-го Фото новина
00:30
/ 12
Голова Держаудитслужби представила в Ужгороді нового керівника Управління в Закарпатській області Красиленка Фото новина
» Всі новини