В рамках новорічної рубрики "Свято наближається" ми вирішили дослідити ціни на основні продукти в супермаркетах, ринках та магазинах і дати відповідь на питання – скільки коштуватимуть ті ж таки салат "Олів'є", "Оселедець під шубою", кілька цукерок та шампанське, без яких і свято не свято? До речі, під час дослідження з'ясували, що окремі магазини пропонують дуже цікаві акції...
Покладіть мені червоної ікри... і хліба не треба!
Отже, щоб приготувати все той же традиційний святковий салат "Олів'є" закарпатцю доведеться витратитися гривень на 50. Зокрема, кілограм картоплі сьогодні коштує від 5 грн. на ринках до 6 в магазині, кілограм моркви від 6,50 до 7 грн. в ужгородських магазинах до 2,50 грн. на ринках у Мукачеві, якщо, звісно, брати оптом. За кілограм ковбаси, без якої не обійдеться салат, треба буде віддати від 30 до 40 гривень залежно від сорту. Десяток яєць сьогодні коштує від 8 до 9 гривень, горох – до 8 гривень за банку. Ну і, звісно, майонез, без якого французький салат неможливий – одна двістіграмова упаковка для салату в ужгородських супермаркетах коштує до 2,75 грн., але ощадливі закарпатські господині для страви будуть брати побільше, скажімо, літр майонезу, що вартуватиме гривень 20-25.
Зрозуміло, що одним тільки салатом новорічний стіл не обійдеться, тому до новорічного кошика слід додати і другу за популярністю новорічну страву – "Оселедця під шубою". Щоб її приготувати, треба придбати солену рибу – за 500 грамів від 16 до 20 гривень. До того ж страва не обходиться без того ж майонезу, про який ми згадували, яєць, картоплі, моркви. Ну, і ще буряку, який коштує 3,50 грн. на ужгородських та мукачівських ринках, та цибулі – 4-5 гривень за кіло. Також слід врахувати і холодну закуску до салатів. Візьмемо найпростішу – бутерброди. Для цього слід придбати хліб – від 3,50 до 4,50 гривень, ковбасу – у межах 20 гривень, бодай півкіло масла (бутербродів треба багато, а раптом гості прийдуть. – Авт.) – 30 гривень та сиру грамів 300-400 гривень на 50. Одним словом, для цієї "радості" треба буде поділитися "кровною" сотнею...
Звісно, лише салатами та бутербродами ситий не будеш, тому до новорічного столу пасуватимуть і м'ясні страви. Найпопулярнішою, як і раніше, серед закарпатців залишається курятина. Так, сьогодні ніжка коштує від 24 гривень, а філе – 32-35 гривень за кілограм. Що стосується іншого м'яса, то кілограм свинини в ужгородських супермаркетах вартує 45 – 50 грн. Якщо господиня запопадлива та мудра, то з тієї ж курочки таку смакоту зробить, що пальчики оближеш: і нафарширує, і по-особливому приготує, і улюблених відбивних насмажить...
Проте поряд з м'ясом не треба забувати про рибу – вона на новорічному столі, принаймні цього року, повинна бути обов'язково. Як розповіла завідуюча магазину "ЗІНА 0-24" на вулиці Капушанській Аліна КОНАР, риба сподобається новому символу року – Коту, тому її слід обов'язково покласти на стіл. Крім того, вона набагато дешевша за м'ясо. Сьогодні за кілограм хека треба заплатити до 28 грн., а за більш смачну сьомгу стільки ж, тільки за 100 грамів – 29,50 грн. А ось за інший улюблений делікатес – червону ікру – треба віддати від 47 гривень у магазині й до 55 на ринках.
Де можна придбати найдешевше шампанське?
Звісно, до всіх цих страв треба враховувати "солодке" та "гірке". На десерт, куди можна віднести і фрукти, слід витратити чимало. Одна шоколадка сьогодні коштує від 9,50 до 25 гривень, залежно від розмірів та "фаршу". Якщо додати кілька сортів по кілька грамів печива, доведеться віддати ще 10-20 гривень. А ось цукерки останнім часом – на вагу золота: найдешевші льодяники коштують 20-30 гривень за кілограм, найдорожчі шоколадні – до 70-90. Також не слід забувати про солодкі дитячі подарунки, їх Дід Мороз та Снігуронька обов'язково повинні покласти під ялинку. Щоправда, ціни на них трішки кусючі. "Тільки не всюди, – уточнює Аліна Конар. – Приміром, у мережі магазинів "ЗІНА 0-24" солодощі можна придбати за дуже "симпатичною" ціною: найдешевший дитячий подаруночок коштує 12,50, а найдорожчий – 151 грн. На жаль, подорожчання традиційно відбувається перед новорічними святами. У першу чергу, це стосується фруктів, а ось цукерки подорожчали вже давно – сировина на цей товар недешева, тому і виробники-кондитери підняли ціну".
Що стосується фруктів, то вони, як власне і солодощі, зросли в ціні. Так, кілограм мандаринів в ужгородських супермаркетах коштує 15 грн., якщо хочете зекономити, то йдіть на ринки, там – 12 грн.; кілограм бананів у магазині – 15 грн., а на ринках – 12. Також не забуваймо про апельсини: вони обійдуться в середньому в 15 грн. за кіло. Вартість лимонів, відверто кажучи, дуже коливається в ціні: від 17 грн. на ринках до 10-11 у супермаркетах.
Що стосується "гіркого", то, як пояснила А. Конар, закарпатці традиційні у своєму виборі – на свята обирають горілку, вино та шампанське. Перша обійдеться в суму від 10 (і така буває) до 30 гривень і вище, залежно від якості; благородніший напій – від 14 гривень і вище (які тільки сорти не обереш в наших магазинах – були б тільки гроші), а шампанське – від 23 і вище.
P.S. Такі дані – приблизні. Якщо підрахувати, то найменша сума, яку доведеться викласти середньостатистичному закарпатцю цього нового року, сягатиме 500 гривень, якщо ж купувати й делікатеси, то доведеться помножити її принаймні на два. Якщо ж хочете сер-йозно зекономити, то, як радять спеціалісти, не слід шкодувати ніг, а таки "пробігтися", за можливості, ринками та купувати все в останні дні перед святом.
Дмитро Гончар, "Закарпатська правда"