У Верховній Раді зареєстровано законопроект, у якому пропонується вирішити проблему йододефіциту в України за допомогою обов'язкового йодування солі, що продається в магазинах.
Проте деякі експерти вважають, що продаж йодованої солі не тільки не є дієвим способом боротьби із йододефіцитом, але й, у деяких випадках, може зашкодити здоров'ю.
Через низький вміст йоду у ґрунті та воді, і, відповідно, у продуктах місцевого походження, близько 70% населення України, кажуть науковці, відчувають нестачу йоду у харчуванні. Як наслідок - поширений розвиток йододефіцитних захворювань - від порушень роботи щитоподібної залози до розумового відставаня. Цю проблему в Україні пропонують вирішити шляхом йодування солі. Так роблять у багатьох країнах, кажуть прихильники ухвалення закону про обов'язкове йодування солі.
"Якщо є навіть легкий йодний дефіцит, то, за дослідженнями, рівень інтелекту у школярів молодшого шкільного віку знижується на 10-15 одиниць IQ. Йодована сіль вирішує це питання. Ніхто не може забезпечити все населення ні одним іншим продуктом харчування щоденно в однаковій кількості і гарантувати, що це буде безпечно," - каже фахівець з питань харчування фонду ЮНІСЕФ Олена Труш.
Професор Віктор Кравченко з київського Інституту ендокринології також наполягає на масовому йодуванні солі:
"Я вважаю, що тільки запровадження масової йодної профілактики шляхом використання йодованої солі дозволить значно поліпшити здоров'я населення, підвищити інтелект нації."
До парламенту передано законопроект, який передбачає (за невеликим виключенням) йодування усієї солі, що використовується для виробництва продуктів харчування, а також кормова сіль.
З такою ініціативою до парламенту звертаються не вперше, але так само, як і п'ять років тому, не всі науковці погоджуються, що масове йодування солі допоможе вирішити проблему. І головне - не зашкодить.
Їхній найперший аргумент - не вся територія України є йододефіцитною, а тому проблему з дефіцитом йоду у різних областях повинна вирішуватися по-різному. Питання викликає також синтетична речовина - йодат калію, якою пропонують йодувати сіль.
"Йодування потрібне, але - йодувати не всю сіль, а тільки її частину, по-друге, йодувати не йодатом калію, який дуже нам нав'язує ЮНІСЕФ, як токсичною речовиною, а випробуваною сполукою калій-йод, що робилося в усьому світі більше ста років," - каже професор Віталій Корзун з Інституту гігієни та медичної екології ім. Марзєєва.
Фахівці також рекомендують додавати йодовану сіль лише у готові страви, адже під час термічної обробки йод випаровується і може змінювати свої властивості. Професор Корзун також наголошує, що декому йодована сіль протипоказана, крім того, надлишок йоду може призвести до більш серйозних захворювань, аніж його нестача:
"Приклад - Білорусія. 10 років 97% населення Білорусії вживає йодовану сіль. І що? В тих регіонах, які ще були забруднені Чорнобилем, на тлі цього десятирічного вживання йодованої солі в Гомельській області вдвічі зросли йододефіцитні захворювання і в чотири рази - спричинені надлишком йоду."
Згідно з офіційними даними, з 24 областей України йододефіцитними визнано 7 західних областей: Волинська, Закарпатська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька, Івано-Франківська. Водночас, кожуть фахівці, навіть при зниженій концентрації йоду в раціоні, якщо у харчуванні людини в достатній кількості присутні інші речовини, йододефіцитні захворювання навряд чи виникнуть.