Олександр Ковач: "Добре молоде вино — божоле — вийде лише із здорового винограду"

У вересні закладають молоде вино. Цей напій у Франції називають божоле. П’ють, коли ще грає — процес бродіння незакінчений. Молодим буде три місяці. Далі стане ординарним.

Картина ужгородського художника Сергія Глущука ”Свіжий сік”, 2001 рік, коштує 62 тисячі гривень
Картина ужгородського художника Сергія Глущука ”Свіжий сік”, 2001 рік, коштує 62 тисячі гривень

— Добре молоде вино вийде лише із здорового винограду. Грона не можна збирати після дощу, бо з ягід вимивається цукристість. Бажано зривати їх зранку, доки холодні. Якщо виноград прогріється на сонці, почнеться дике бродіння, — розповідає 40-річний Олександр Ковач,  закарпатський винороб із села Концово на Закарпатті. — Зібраний виноград одразу пропускаю через дробилку. Маю хорошу, італійську машинку. Вона відділяє ягоди від гілок. Якщо виноград спресувати з гребнями, під час бродіння вони зіпсують смак, нададуть терпкості.

Червоне й біле вино Олександр Ковач готує за різними технологіями.

— Щоб напій був червоним, подрібнені на дробилці виноградини залишаю на два-три дні у чані. Під час бродіння із шкірки відходить екстракт-фарбник, який забарвлює. Після цього виноград пресую — віддавлюю з нього сік.

Для білого ягоди після дробилки пускає під прес. Сік заливає у металеві діжки або скляні банки, ставить у темне місце. Залишає на 21 день бродити. Потім переливає у чисту посудину. За місяць напівдозріле молоде вино можна пити.

— На п'ятий–сьомий день бродіння виноградний сік має перші ознаки вина. В народі його називають бурчаком або бражкою. Її корисно пити — чистить шлунок.

Аби напій не зіпсувався, господар заливає діжку по вінця. Постійно знімає наліт.

— Вино боїться повітря. Окислюється, може скиснути. Тому над корком встановлюю гідрозатвор. Завдяки йому, вуглекислий газ виходить через воду, а потрапити всередину кисень не може.

Цукор краще не додавати. Інакше зіпсується виноградний екстракт.

— З відкритої бочки напій одразу слід розлити по бутлях. Так він буде захищений від повітря, довше простоїть.

Молоде вино можна робити з кількох сортів винограду. Називають таке купажним.

— На Закарпатті цей процес називають вмінням женити вина. Із купажних я готую два види. Перше, це рожеве напівсолодке "Розалін". Змішую біле Каберне Совіньйон із вином з лісових ягід. Його п'ють до десертів. Інший купаж — "Червоний букет". Роблю із чотирьох сортів — Мерло, Каберне Совіньйон, Сапераві, Кадарки. Рекомендую до шашлику.

Спробувати молоде вино можна на святі "Закарпатське божоле" 20–21 листопада в центрі Ужгорода.

Напій п'ють залпом


38-річний Андрій Семченко, винороб із Вінниці, каже, що молоде вино слід пити залпом або великими ковтками. Гріти в бокалі і нюхати його не треба. Воно має різкий аромат. Подавати найкраще до твердих сирів і м'ясних страв.

— Молоде вино не смакує з фруктами, бо має терпкувато-кислуватий смак. Не підходить і до риби. І ні в якому разі не можна молодим вином поливати страви, які потім треба підпалювати. Буде неприємний запах. Подавати краще у коньячних бокалах або навіть простих склянках.


 


Дубові бочки миють тричі на сезон


Біле вино краще тримати у бочці з нержавіючої сталі або скляній банці. Червоне — у дубовій діжці. Вона пом'якшує, додає аромату. Легкі напої навпаки — робить "грубими".

Олександр Ковач радить не використовувати дубової діжки довше семи років. Мити її треба три-чотири рази за сезон.

— Перед закладанням молодого вина бочку пропарте кип'ятком. Потім промийте сірчистим ангідридом. Його продають у спеціалізованих магазинах. Третій етап дезінфекції — закурювання. Покладіть всередину запалений фітіль. Дим під тиском пройде через усі щілини, вб'є флору. Після цього можна заливати вино.

Аби напій у скляній банці мав присмак дуба, додають дубові чіпси. Їх купують у спеціалізованих магазинах.

Напій п'ють залпом

38-річний Андрій Семченко, винороб із Вінниці, каже, що молоде вино слід пити залпом або великими ковтками. Гріти в бокалі і нюхати його не треба. Воно має різкий аромат. Подавати найкраще до твердих сирів і м'ясних страв.

— Молоде вино не смакує з фруктами, бо має терпкувато-кислуватий смак. Не підходить і до риби. І ні в якому разі не можна молодим вином поливати страви, які потім треба підпалювати. Буде неприємний запах. Подавати краще у коньячних бокалах або навіть простих склянках.

Дубові бочки миють тричі на сезон

Біле вино краще тримати у бочці з нержавіючої сталі або скляній банці. Червоне — у дубовій діжці. Вона пом'якшує, додає аромату. Легкі напої навпаки — робить "грубими".

Олександр Ковач радить не використовувати дубової діжки довше семи років. Мити її треба три-чотири рази за сезон.

— Перед закладанням молодого вина бочку пропарте кип'ятком. Потім промийте сірчистим ангідридом. Його продають у спеціалізованих магазинах. Третій етап дезінфекції — закурювання. Покладіть всередину запалений фітіль. Дим під тиском пройде через усі щілини, вб'є флору. Після цього можна заливати вино.

Аби напій у скляній банці мав присмак дуба, додають дубові чіпси. Їх купують у спеціалізованих магазинах. 

Сніжана Русин, Gazeta.ua

30 вересня 2010р.

Теги: вино, божоле, виноград

НОВИНИ: Соціо

14:26
/ 2
У Мукачеві в середу прощатимуться з полеглим на війні з росією Петром Павлюком
14:02
/ 2
На Курщині поліг 25-річний Василь Дзюба з Задільського Нижньоворітської громади
15:10
/ 2
У Мукачеві у вівторок попрощаються з полеглим Героєм Тиберієм Горватом
01:38
/ 2
В Ужгороді відкрили 72-гу мініскульптурку – на честь 175-річчя з дня народження румунського поета Міхая Емінеску
18:45
/ 3
На Запоріжжі поліг 55-річний стрілець 128-ї бригади Володимир Сухан із Поляни на Мукачівщині
16:12
/ 2
На Донеччині поліг Михайло Лендєл з Броду Іршавської громади
13:06
/ 1
У понеділок в Ужгороді прощатимуться з полеглим захисником Ігорем Козелом
22:02
/ 2
На Донеччині поліг Вадим Пачев з Чорної Тиси Ясінянської громади на Рахівщині
15:38
/ 2
Головком ЗСУ Сирський попрацював з "Птахами Мадяра" на передовій
23:18
/ 3
Зупиняючи російську агресію на Донбасі поліг Михайло Грушман з Хуста
21:10
/ 5
У Нижніх Воротах на Мукачівщині помер Володимир Чекета, який 3 місяці тому отримав важке поранення на Курщині
18:10
У Хусті невідомі вкинули запалену пляшку з легкозаймистою речовиною в приміщення пенсійного фонду
17:48
/ 3
У центрі Ужгорода встановили сучасний підземний майданчик для сміття
16:37
/ 5
АРМА не змогло з першого разу продати за 1 млрд грн 460 га "землі Каськіва" на полонині Боржава
11:38
/ 2
На російській Курщині поліг єгер УТМР з Виноградівщини Павло Кіса
06:33
/ 2
На війні поліг Артур Ривті зі Станова на Мукачівщині
20:38
/ 1
У Дніпрі помер підполковник Микола Шмолнавер з Рахова
17:48
/ 1
В Ужгороді відбудеться благодійний передріздвяний ярмарок меду та вина
14:10
/ 2
У п'ятницю в Мукачеві попрощаються з полеглим Героєм Олександром Рейті
01:23
/ 5
Попри застороги БЕБ Вільховецька сільрада довірила добудову школи за 120 млн грн сумнівній фірмі без досвіду
00:27
/ 17
Президент нагородив закарпатця Роберта Бровді "Мадяра" найвищою суто військовою відзнакою "Хрест бойових заслуг"
15:57
/ 11
"Віджати" Карпати: уроки бізнесу від ОПЗЖ та Арахамії
15:33
/ 1
У Мукачеві попрощаються з померлим Героєм Михайлом Бідзілею
19:05
/ 5
Сотня вітряків на полонинах Тячівщини: громади повідомили про початок розробки документів під ВЕС на площі понад 8 тис. гектарів
17:28
/ 9
"Виставковий зал" бухгалтерки родини мера Андріїва стане багатоповерхівкою у Малому Ґалаґові
» Всі новини