Як на Закарпаття жаб ловили і їли

У Закарпатському селі Тур’ї Ремети стартував сезон відловлювання та споживання… жаб. Їдять цих земноводних тварин лише в цьому єдиному населеному пункті області.

Історик і любитель жаб Федір Шандор демонструє свій перший "улов" - жабу
Історик і любитель жаб Федір Шандор демонструє свій перший "улов" - жабу
Традицію таку понад два сторіччя тому сюди завезли французи. А ось способи приготування незвичної страви вже українські.

Жителів невеличкого села Тур’ї Ремети в Перечинському районі всі в Закарпатті називають жаблярями. Лише тут один раз на рік — коли кілька днів поспіль посвітить тепле весняне сонце — ловлять і їдять жаб. Ловлять їх у старому руслі річки Турички.

Рецепти французькі і українські

Жителі села навіть заморожують собі делікатесне м’ясо й ласують ним узимку. Спосіб приготування жаб простий і традиційно український: готують цих земноводних як звичайні відбивні котлети. Та є ще один французький спосіб, ним поділилися з українськими друзями французи, що мають бізнес у Закарпатті.

Туряреметівець Тарас поділився цим рецептом під час смаження жаб: «Починаємо смажити. Коли жаби трохи побіліють, додаємо спеції, суміш прованських трав, і в кінці приготування добавимо трошки сметани і теплої води, розведеної з мукою – щоб утворився такий соус».

За словами Тараса, сезон відловлювання жаб починається з першими весняними теплими днями з кількох причин. По-перше, зараз жаби прокидаються від сплячки, відкладають ікру й виповзають погрітися. А ще жаб їдять зараз тому, що саме в цей час легко відділити шкіру жаби від м’яса.

Мешканець села Тарас розповів: «У нас кажуть, що можна тільки до першої грози їсти жаб. Оскільки перша гроза десь у квітні, то саме у квітні настає той момент, коли у жаби вже приростає шкіра до м’яса. Оскільки жаби всю зиму провели у землі, то зараз у них дуже чисте м’ясо й воно дуже легко відділяється. Це одна з причин. Інша – жаби поки ще нічого не їдять. Причому ми абсолютно не завдаємо зараз ніякої екологічної шкоди, бо жаби вже віднерестилися. Ну, а ті жабки, які віддали життя заради нашого гурманства – ну, таке життя».

Традиції два століття

Традицію споживання жаб у закарпатське село завезли французи на початку 19-го століття, каже кандидат історичних наук Ужгородського національного університету Федір Шандор: «У 1816 році пройшла битва під Ватерлоо. Звичайно, країни-переможці, а це Росія, Прусія, Австрія, Британія, вирішили з Франції забрати цвіт нації – це офіцерів наполеонівської армії, які могли знову створювати бунти і бути причиною конфліктів проти повернення лілій, королівської династії, назад. Отже, французів відселили: Росія – в Сибір, Прусія – в Померанію, а Британія – у Шотландію. Ну, а найбільш таке «забите» місце у Австрійській імперії тоді було Закарпаття і частина Галичини. Так тут французам зробили поселення».

Щоб почуватися гурманом

Усі, хто їв м’ясо жаби, кажуть, що схоже воно на курятину. Цим делікатесом мешканці села Тур’ї Ремети залюбки пригощають гостей, але завжди наголошують, що займаються відловлюванням жаб не для бізнесу, а заради того, щоб відчути себе гурманами.
Надія Петрів, RadioSvoboda.Ua
17 березня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

14:05
За смертельне травмування вантажівкою жінки-пішохода і втечу за межі Закарпаття водієві з Мукачівщини загрожує до 8 років ув'язнення
13:51
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині ужгородка на Peugeot травмувала на "зебрі" 15-річну дівчину і перекинулася в кювет
10:59
Відключень електроенергії на Закарпатті у четвер не передбачається, "до окремої команди" – "Закарпаттяобленерго"
23:55
В Ужгороді пожежні навчалися ліквідовувати загорання у 16-поверхівці
19:23
"Закарпаттяобленерго" повідомило про відміну раніше "анонсованих" відключень електроенергії 20 листопада з 19:00 до 22:00
17:06
"Закарпаттяобленерго" повідомило про застосування графіка погодинних відключень електроенергії 20 листопада з 16:30 до 22:00
11:18
В Ужгороді рятувальники 2 дні планово навчатимуться ліквідовувати НС на 16-поверхівках
11:12
/ 1
У середу на Закарпатті електроенергію не відключатимуть – "Закарпаттяобленерго"
17:58
В ужгородському скансені та мукачівському замку відкриють резиденції святого Миколая
14:43
/ 4
У Мукачеві у 37 локаціях висадили 570 сакур, закуплених коштом мера
11:00
/ 1
У середу в Ужгороді прощатимуться з полеглим захисником Михайлом Шишкою
09:27
У вівторок на Закарпатті електроенергію не відключатимуть – "Закарпаттяобленерго"
21:39
/ 3
З понеділка на Закарпатті впроваджуються графіки погодинних відключень електроенергії
20:18
/ 1
Стало відомо про загибель Івана Савули з Дубового, що з червня вважався зниклим безвісти
19:32
Закарпатський сир "Лопта" здобув "срібло" на міжнародному конкурсі сирів у Португалії
18:09
У понеділок тимчасово не працюватиме ПП "Убля – Малий Березний" на кордоні зі Словаччиною
16:26
/ 6
На Закарпатті відбулася Всеукраїнська конференція військових капеланів УГКЦ
15:05
Годинник капітана пароплава Carpathia, що врятував пасажирів "Титаніка", продали за рекордні $2 млн
22:29
/ 1
Майже половина мукачівців їздять у громадському транспорті безкоштовно
14:53
Держдеп США знизив рівень ризиків для подорожей до 9 областей України, серед яких – Закарпаття
00:03
/ 2
Україна та ЄС розпочинають модернізацію пункту пропуску "Лужанка-Берегшурань" на кордоні з Угорщиною
23:56
Найстаріша жителька Іршавської громади Ганна Фечка відзначила 103-й день народження
23:14
/ 2
Із Закарпаття за час повномасштабної війни емігрували 300 тисяч місцевих жителів – Білецький
23:52
/ 28
"Я бізнес робила з митницею та прокуратурою": мама екскерівника Закарпатської МСЕК Веклинця про майно сина
20:49
/ 13
У позашляховику, що вночі в лісі біля Великої Угольки перекинувся в урвище, загинув настоятель тамтешнього скиту УПЦ МП Артемій (Пацкан)
» Всі новини