Як на Закарпаття жаб ловили і їли

У Закарпатському селі Тур’ї Ремети стартував сезон відловлювання та споживання… жаб. Їдять цих земноводних тварин лише в цьому єдиному населеному пункті області.

Історик і любитель жаб Федір Шандор демонструє свій перший "улов" - жабу
Історик і любитель жаб Федір Шандор демонструє свій перший "улов" - жабу
Традицію таку понад два сторіччя тому сюди завезли французи. А ось способи приготування незвичної страви вже українські.

Жителів невеличкого села Тур’ї Ремети в Перечинському районі всі в Закарпатті називають жаблярями. Лише тут один раз на рік — коли кілька днів поспіль посвітить тепле весняне сонце — ловлять і їдять жаб. Ловлять їх у старому руслі річки Турички.

Рецепти французькі і українські

Жителі села навіть заморожують собі делікатесне м’ясо й ласують ним узимку. Спосіб приготування жаб простий і традиційно український: готують цих земноводних як звичайні відбивні котлети. Та є ще один французький спосіб, ним поділилися з українськими друзями французи, що мають бізнес у Закарпатті.

Туряреметівець Тарас поділився цим рецептом під час смаження жаб: «Починаємо смажити. Коли жаби трохи побіліють, додаємо спеції, суміш прованських трав, і в кінці приготування добавимо трошки сметани і теплої води, розведеної з мукою – щоб утворився такий соус».

За словами Тараса, сезон відловлювання жаб починається з першими весняними теплими днями з кількох причин. По-перше, зараз жаби прокидаються від сплячки, відкладають ікру й виповзають погрітися. А ще жаб їдять зараз тому, що саме в цей час легко відділити шкіру жаби від м’яса.

Мешканець села Тарас розповів: «У нас кажуть, що можна тільки до першої грози їсти жаб. Оскільки перша гроза десь у квітні, то саме у квітні настає той момент, коли у жаби вже приростає шкіра до м’яса. Оскільки жаби всю зиму провели у землі, то зараз у них дуже чисте м’ясо й воно дуже легко відділяється. Це одна з причин. Інша – жаби поки ще нічого не їдять. Причому ми абсолютно не завдаємо зараз ніякої екологічної шкоди, бо жаби вже віднерестилися. Ну, а ті жабки, які віддали життя заради нашого гурманства – ну, таке життя».

Традиції два століття

Традицію споживання жаб у закарпатське село завезли французи на початку 19-го століття, каже кандидат історичних наук Ужгородського національного університету Федір Шандор: «У 1816 році пройшла битва під Ватерлоо. Звичайно, країни-переможці, а це Росія, Прусія, Австрія, Британія, вирішили з Франції забрати цвіт нації – це офіцерів наполеонівської армії, які могли знову створювати бунти і бути причиною конфліктів проти повернення лілій, королівської династії, назад. Отже, французів відселили: Росія – в Сибір, Прусія – в Померанію, а Британія – у Шотландію. Ну, а найбільш таке «забите» місце у Австрійській імперії тоді було Закарпаття і частина Галичини. Так тут французам зробили поселення».

Щоб почуватися гурманом

Усі, хто їв м’ясо жаби, кажуть, що схоже воно на курятину. Цим делікатесом мешканці села Тур’ї Ремети залюбки пригощають гостей, але завжди наголошують, що займаються відловлюванням жаб не для бізнесу, а заради того, щоб відчути себе гурманами.
Надія Петрів, RadioSvoboda.Ua
17 березня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:48
На Сумщині поліг Іван Андрухович із Лазещини на Рахівщині Фото новина
20:33
Війна: цьогоріч до місцевих бюджетів Закарпаття надійшло туристичного збору на 32,7% більше, ніж торік
03:17
/ 1
Розвідник "Азіат"
20:26
/ 1
Від травм, отриманих у боях з окупантами, у лікарні помер Степан Куруц з Ракоша на Хустщині Фото новина
20:03
/ 1
На Харківщині поліг Михайло Мучичка з Ґоронди на Мукачівщині
19:35
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Рішко з Дубового Фото новина
16:12
/ 12
За наслідками зустрічей в прокуратурі екоактивісти констатують бездіяльність правоохоронців щодо "вітрякового" злочину на полонині Руна Фото новинаВідео новина
22:15
/ 20
Зеленський призначив закарпатця Роберта Бровді командувачем Сил безпілотних систем
17:48
/ 1
У Петрівці Чопської громади у п'ятницю попрощаються з полеглим на Донеччині Святославом Рубішем Фото новина
16:23
У Верхньому Водяному на Рахівщині згоріла каплиця (РОЗШИРЕНО) Фото новина
12:00
Відкрито реєстрацію на перше заняття екоклубу в Ясінях на Рахівщині
19:50
Реєстрація на літні освітньо-природничі табори для дітей в Ужгороді
13:01
/ 1
Підтверджено загибель ще в липні 2024-го Олександра Басараби з Великого Бичкова на Рахівщині Фото новина
04:09
80 тис. грн на підтримку захисників зібрали в Ужгороді під час першого у сезоні велозаїзду "Big City Ride" Фото новина
02:28
/ 3
Обіцяні під парк "Чорні озера" в Ужгороді продовжують засипати сміттям Фото новинаВідео новина
01:18
/ 4
У Свалявському надлісництві продовжують рубку старовікового лісу під нову автодорогу від села Збини до гори Гостра і полонини Рівна
19:40
/ 1
У Мукачеві попрощаються з полеглим на війні Михайлом Ярошем Фото новина
13:22
Жителі Калин на Тячівщині, що відстоюють від ГЕСів Тересву, планують "антивітряковий" сімейний похід на Апецьку
12:45
На Закарпатті останній дзвінок прозвучав для 10 456 одинадцятикласників, в Ужгороді – для 993, у Мукачеві – для 659
20:10
/ 9
Незаконне будівництво вітряків на Руні триває. Держекоінспекція розпочне перевірку лише з понеділка Фото новинаВідео новина
17:41
/ 1
Міндовкілля видало наказ на перевірку забудови полонини Руна вітряками (ДОКУМЕНТ) Фото новинаВідео новина
11:56
Денні табори, екскурсійні тури, екоклуб: "Щасливі діти" розповіли про активне літо із проєктом "Зелені скарби Карпат"
11:14
/ 1
У Виноградові попрощаються з Василем Красним, що помер внаслідок важкого поранення Фото новина
23:04
/ 1
Підтверджено загибель на війні з росією Івана Кинча з Репинного Міжгірської громади, що вважався зниклим безвісти з листопада 2024-го Фото новина
00:30
/ 12
Голова Держаудитслужби представила в Ужгороді нового керівника Управління в Закарпатській області Красиленка Фото новина
» Всі новини