В червні ц.р. управлінням проведені перевірки дотримання законодавства про захист прав споживачів в 13 таборах відпочинку з денним перебуванням при загальноосвітніх школах міст Ужгород, Мукачево, Берегово,Хуст та Ужгородського, Виноградівського районів, а також в стаціонарному дитячому оздоровчому таборі "Білочка" ПП "Крок" (с.Лісарня, Мукачівського району).
Всі вищезазначені перевірки дитячих оздоровчих закладів проводились спільно із працівниками прокуратури області.
У восьми із чотирнадцяти перевірених закладів встановлено відхилення у вазі продукції громадського харчування, а в п’яти порушення норм закладок сировини, технології приготування страв.
В 12 підприємствах мало місце надходження товарів без відповідних супровідних документів, в 9-ти підприємствах встановлені факти реалізації продовольчих товарів із вичерпаними термінами придатності, а у двох підприємствах реалізували продовольчі товари без належної інформації та у шести реалізували продовольчі товари, що не відповідали вимогам нормативних документів.
Перевірено якість продовольчих товарів, овочів, продукції громадського харчування на 21,4 тис.грн, забраковано по причині невідповідності вимогам нормативних документів та знято з реалізації через вичерпні терміни придатності та відсутність відповідного маркування на 4,5 тис.грн.,що складає 21%.
Зокрема, в їдальні ПП Білак Ю.Ю.що при АНВК (м.Ужгород) приготували та реалізували по 178 порцій гарніру картопляне пюре, що не відровідав вимогам НД (сухі речовини 26,6 г/пор при нормі не менше 46,9 г/пор, жиру 5,6 г/пор при нормі не менше 7,1 г/пор) та напою виноградно-яблучного, в якому сухі речовини склали 14,3 г/пор при нормі не менше 25,1 г/пор.
Крім того, напій виноградно-яблучний реалізували з недовагою 7-15 % на порцію, а суп "Селянський" з рисовою крупою з недовагою 16-36% або відповідно на суму 37-80 коп. на порції.
Тут, всупереч вимог розпорядження Закарпатської ОДА від 27.11.2008 р.№ 775р на окремі продовольчі товари завищували розмір торгівельних надбавок, тобто реалізували їх по завищених цінах. Зокрема, виноградно-яблучний нектар ТМ "Садочок" (0,2л.) реалізували по 2 грн.15 коп (32,7 % торгової надбавки) замість 1 грн.78 коп (10% торгівельної надбавки), відповідно напій молочний "Тотоша з кальцієм" (0,15л.) реалізували по 3 грн.57 коп (82%) замість 2 грн.16 коп (10%), а печиво "Супер-конті" (100 гр.) реалізували дітям по 3 грн.06 коп. (30%) замість 2 грн.59 коп. (10%).
Аналіз меню-розкладок за період оздоровлення показав, що в їдальню не поступало м’ясо яловичини. В раціоні дітей домінувало м’ясо птиці, вихід якої в тушкованих стравах склав всього 35 г.
Крім того, встановлено,що від ПП Ковтан О.С. 4 червня ц.р. поступили овочі, картопля по цінах значно вищих від цін,що склались на ринку.
Зокрема, огірки грунтові по 13 грн. та картопля по 9 грн. (ринкова ціна в межах 5 грн.), капуста білокачанна по 8 грн. (ринкова ціна в межах 4 грн.).
В харчоблоці табору відпочинку "Джерельце", що при Середнянській ЗОШ 1-Ш ст.. відділу освіти та у справах національностей, Ужгородської РДА (смт.Середне Ужгородського району) реалізували суп картопляний з горохом з недовагою на 10-24% на порцію.
Знято з реалізації із закінченими термінами придатності 180 шт.яйця столового курячого та 6,5 кг.сардельок "Козацькі". Крім того тимчасово припинялась реалізація сира твердого,суміші рослинно-вершкової, овочів із-за відсутності посвідчень якості.
В харчоблоці табору відпочинку з денним перебуванням "Трембіта" , що при Великолазівській ЗОШ 1-Ш ст.. (с.В.Лази, Ужгородського району) реалізували макарони відварні з твердим сиром з недовагою на 14-23% на порцію.
Тут забраковано та знято з реалізації 8 кг.моркви столової по причині нестандартного зовнішнього виду (коренеплоди загнивші), а також 120 шт.яєць столових курячих, термін придатності яких закінчився. Тимчасово припинялась реалізація м’яса птиці, сиру твердого,суміші рослинно-вершкової, овочів до наявності посвідчень якості.
Меню-розкладки оформляються всупереч вимог (не зазначено вихід страв) . Аналіз меню-розкладок з початку оздоровчого періоду засвідчив про одноманітний асортимент напоїв (чай, какао).
В оздоровчому таборі "Білочка" ПП "Крок" (с.Лісарня, Мукачівського району) на момент приготування та відпуску сніданку в харчоблоці не було ваги циферблатної, меню-розкладки. Тут 13 порцій холодної закуски реалізували з недовкладенням ковбаси напівкопченої на 42% або на 5 грн.48 коп, сира твердого "Голандський" на 44% або на 5 грн.81 коп та масло вершкове на 57,6% або на 6 грн.37 коп. Всі 100 порцій холодної закуски були відпущені без яйця курячого вареного (1/2 шт.) за рахунок чого дітям недодано на 22 грн.50 коп.
Знято з реалізації 6 кг свинного фаршу із закінченим терміном придатності,а також 360 шт.яєць столових курячих виробництва ВАТ "Птахофабрика" Тернопільська із-за відсутності маркування на пакувальній тарі.
Крім того, знято з реалізації 30 кг. телятини (тушка) із-за відсутності тавра ветеринарного нагляду, накладної.
Тимчасово припинялась реалізація сира твердого, масла солодковершкового,сметани із-за відсутності посвідчень якості та хека б/г патраного с/м, м’яса птиці виробництва США, на які не було представлено висновки державно-епідеміологічної експертизи.
В таборі відпочинку "Мрія" при Берегівській ЗОШ № 7 (м.Берегово) реалізували 72 порції супу картопляного підбиваного сметаною, приготовленого з порушенням рецептури, тобто заниженим вмістом ковбаси напівкопченої на 66%, а налисники з повидлом з недовагою на 26%-35%. Харчоблок не був забезпечений нормативно-технічною документацією на виробництво страв, напоїв. Меню-розкладки з 1 по 8 червня п.р. були оформлені олівцем,не завірені начальником табору. В обігу були неповірені ваговимірювальні засоби. Знято з реалізації по причині закінченого терміну придатності яйце столове куряче. Тимчасово призупинено реалізацію сметани вагової виробництва ТзОВ "Атак" (с.В.Береги,Берегівського району) із-за відсутності посвідчення якості.
В таборі відпочинку "Ластівка" при Хустській гімназії-інтернаті (м.Хуст) реалізували суп картопляний із зеленим горошком з недовагою на 31% або відповідно на 73 коп. на порції.
Меню-розкладки оформляли всупереч вимог,а саме не зазначали вихід страв,норми закладки на кожну страву окремо. Харчоблок не забезпечений нормативно-технічною документацією на продукцію громадського харчування.
В обігу були не повірені ваговимірювальні засоби.
Тут, знято з реалізації із закінченим терміном придатності сухарі панірувальні,а також рис шліфований виробництва СП "Київ-Захід" (м.Київ) та крупа горох шліфований виробництва ПП Гладиш В.С. (м.Чернівці) із-за відсутності дати виготовлення. Крім того тимчасово припинялась реалізація продовольчих товарів (масло солодковершкове, сир твердий, олія, заправка для борщу).
В харчоблоці табору відпочинку Часлівської спеціальної школи-інтернату (с.Часлівці, Ужгородського району) знято з реалізації по причині закінченого терміну придатності 470 шт.яйця столового курячого,а також із-за відсутності дати виготовлення на маркуванні 9 кг. філе курчат-бройлерів виробництва ФГ "Улар" та 4,5 кг.(фасовка 0,15 кг) ізюма виробництва ПП Лівшук І.І. В харчоблоці та складських приміщеннях школи-інтернату були неповірені ваговимірювальні засоби.
Їдальня табору відпочинку при Берегівській ЗОШ 1-Ш ст. № 3 (м.Берегово)ПП Бобик Г.Ю. приготувала та реалізувала 100 шт. котлет свинно-яловичих смажених, середня вага яких склала 44г.при нормі 50г+3%. Вона ж реалізувала борщ із свіжої капусти середньою вагою 206г при нормі 250г+3%, а також напій чай з цукром середньою вагою 101 г. при нормі 200г+3%. Тут користувались не повіреними циферблатними вагами, та нестандартними склянками для напоїв. Два найменування продовольчих товарів реалізували без наявності посвідчень якості.
В харчоблоці оздоровчого табору при спеціальній школі № 6 (м.Хуст) реалізували сік "Мультівітамінний" з недоливом 37 мл на порцію або на 21 коп. Приготували та відпустили 210 порцій гуляша з яловичини середньої вагою 34 гр.м"яса тушкованого замість 44г+3% за рахунок чого обман споживала склав 11 грн.97 коп. Тут знято з реалізації яйце столове куряче із закінченим терміном придатності.
В таборі відпочинку з денним перебуванням при Королівській ЗОШ 1-Ш ст.№ 2 (смт.Королево, Виноградівського району) для приготування плова використали фарш яловичий, термін придатності якого закінчився. Крім того,заступник директора школи по господарській частині Бордок П.П. 10 червня ц.р. згідно меню-розкадки списав 200 обідів по ціні 6 грн.84 грн.замість заявлених 168 обіда, за рахунок чого з незаконно списано продовольчих товарів на суму 266 грн.76 коп.
Тут оформляли меню-розкладку всупереч вимог, користувались не повіреними ваговимірювальними засобами.
По результатах перевірок в червня місяці п.р. притягнуто до адміністративної відповідальності 24 особи,на яких накладено штрафів на 2,.84 тис.грн.
До 12 перевірених суб”єктів господарювання застосовано економічні санкції на суму 4,26 тис.грн.