Закарпатець вирощує у своєму саду екзотичні фрукти

Ужгородець Василь Заяць доглядає за 250 сортами персиків, 70 сортами слив, 40 - абрикос, 30 - яблунь, 20 - груш, 15 - черешень, 5 - вишень, а також за хурмою, мигдалем, зизифусом, кизилом і ківі.

Закарпатець вирощує у своєму саду екзотичні фрукти

Весна владарює. Всі ґазди вже обрізали й сформували дерева. Зокрема й доктор сільськогосподарських наук, 73-річний професор Василь Заяць із помічниками впорядкував свій величезний 6-гектарний сад плодових культур у Медведівцях Мукачівського району. "Персики й абрикоси я вже й обприскав 3-процентним розчином мідного купоросу. Загалом без своїх дерев не можу жити, та й без думок, що і як буду продовжувати селекціонувати", – наголошує дід.
 
"Я вивів чотири чудові сорти персика"

– Інтерес до садівництва я виявляв змалку, хоч, звичайно, багато чого не розумів. А захопився, здається, у 7 класі, зробивши в Іванівцях перше схрещування плодових культур. Під наглядом батька, котрий був фанатом своєї справи, зокрема й привозив усілякі сорти персиків, яблунь із різних республік Радянського Союзу, – пригадує Василь Заяць. – У старших класах Лохівської середньої школи остаточно вирішив, що вступатиму на біологічний факультет, аби займатися селекцією плодових культур, вдосконалювати навички. Я тоді вже мав кілька сотень гібридів, постійно експериментував. З 1959 до 1964 року – сумлінне навчання в університеті. Згодом написав листа заві¬ду¬вачу кафедри селекції Інституту садівництва в Києві Олександрові Родіонову, мовляв, маю тисячі різних гібридів, велика частина яких гине, тож не знаю, що робити. Відомий науковець мене, підтримав, дав цінні поради. Коли працював учителем біології в школі в Медведівцях, написав кандидатську дисертацію на тему "Селекція яблуні, персика й мигдалю". Далі усвідомив просту реалію: аби досягти високих результатів у науковій діяльності, треба йти в Ужгородський університет. Довелося працювати на кафедрі ботаніки, директором ботанічного саду, кілька років очолював кафедру плодоовочівництва й виноградарства. Ясна річ, селекція плодових культур залишалася сенсом мого життя.

Найдовше, тобто близько 40 років, досліджую персик. У середині 90-х років мав 850 його сортів. Тоді в Україні розмаїті¬шою колекція була – десь 1600 сор¬тів! – хіба що в ялтинському Нікітському ботанічному саду. Колись часто їздив за кордон на міжнародні конференції, звідки правдами й неправдами привозив усілякі сорти. Не дивно, що й свою докторську дисертацію присвятив персику. Врешті мені вдалося вивести чотири нові унікальні сорти. Приміром, Медведівський Жовтий. Це столовий високоврожайний сорт. Плоди достигають у другій половині липня. З одного гектара можна збирати від 250 до 400 центнерів. Середня маса персика – понад 110 грамів, але при невеликому навантаженні можуть важити й 180. Кісточка від м’якоті відділяється дуже добре. Другий свій сорт я охрестив Парацельс – на честь світознаного швейцарського вченого-лікаря. Особливо цей різновид цінується за надраннє достигання – від 10 до 20 червня. Плоди дрібні, середня вага – 50 грамів, щоправда, дуже соковиті, з приємним гармонійним смаком, м’якоть не відділяється від кісточки. Урожайність дерев дуже висока – від 260 до понад 300 центнерів із гектара. Третій сорт називається Еритрокарпа. Як відомо, існують персики з білою, жовтою м’якоттю і з темно-червоною. Про останні знають здебільшого спеціалісти. Цей сорт має як харчове, так і дієтичне, лікарське значення. Його плоди середньосоковиті, важать 180–220 грамів, опушені, кісточка велика, добре відділяється від м’якоті. Найраніша форма   достигає на початку, а найпізніша – у другій половині вересня. Особливого догляду не потребує, а врожайність дуже висока. Захищаю їх від кучерявості листя, це хвороба майже всіх сортів. Треба обприскувати розчином із мідного купоросу й вапна. Пригадую, що в середині 2000-х я збирав 300–350 центнерів із гектара. Четвертий сорт – Фодор. Це пам’ять про мого вчителя, доктора біологічних наук Степана Фодора. Плоди достигають у другій половині серпня, важать 200–250 грамів. Смакові властивості – чудові, тобто з гармонійним поєднанням цукру й кислоти. Урожайність – висока, навіть дуже, – від 250 до 330 центнерів. Усі свої сорти я запатентував. До речі, нині з різних причин моя персикова колекція налічує лише  250 сортів.

Де найліпше в Закаратті вирощувати персики?

-У низовинних, передгірних зонах, наприклад, Берегівському, Ужгородському, Мукачівському районах. Наші персики завдяки вологому клімату смачніші, ніж, приміром, в Італії, де клімат надто сухий. Щоправда, в дослідженнях сортів Рим мінімум на десятиліття випереджає Київ. І це стосується будь-якої культури. Там для вчених створені всі потрібні умови. Попри все веду до того, що на Закарпатті на персиках можна пристойно заробляти – треба лише мати голову на плечах і, звичайно, любити свою роботу, знати її. Часто живці дерев даю фермерам і за "дякую", лише молоді саджанці продаю.

"Сливи обприскую один раз, під час цвітіння"

– На моїй ділянці ростуть десятки сортів яблунь, слив, груш, черешень, вишень. Там натрапите й на екзотичні культури – зизифус (інша назва – унабі), мигдаль, кизил, ківі, – продовжує Василь Андрійович. – Приміром, доглядаю за 40 сортами абрикос. Можливо, й більше половини привіз із Чехії, завдячуючи контактам із тамтешніми науковцями, які свої колекції поповнюють із Америки. Ось такий ланцюжок. Абрикоса – культура ніжніша, ніж той же персик. Та ще й раніше цвіте, погано переносить різку зміну температури, часто гине. Завважте цікаву деталь: за останні 40 років цвіт персика не витримав приморозку лише один-єдиний раз – у ніч на 1 травня 2007 року, натомість абрикоса гинула разів сім. А пристойний урожай вдається зібратираз на три роки. Отже, на абрикосі заробляти – справа ризикована, навіть невдячна. Фінансово вигідно культивувати сливи. Абсолютно невибаглива культура. Свої 70 сортів обприскую раз – під час цвітіння. А хвалений персик треба кропити три-п’ять разів.

Маю дяку розповісти й про хурму, щоправда, це вже хобі. Перше деревце сорту Кавказька привіз із Криму на початку 70-х років. Плодами не дивувало – важили максимум до 100 грамів. Затим звідти ж пощастило дістати Росіянку – смачну й морозостійку, третій сорт – Будапешт – з’явився з Угорщини. Так назбирав 12 сортів. Бувало, по 20–30 кілограмів зривав з одного дерева. Щоправда, в Ялті поодинокі сорти дають і 100–150 кілограмів. Їсти хурму бажано, коли плоди добре пом’якнуть. Тому на кілька днів розкладаю їх на підлозі в кімнаті. З листя, багатого на вітаміни, звик заварювати чай. Загалом хурма дуже корисна для здоров’я. Обрізувати культуру бажано в лютому. А от обприскувати не треба: шкідники її оминають.
Узагалі, про кожну культуру  ще півдня можу вам говорити. Та ліпше наприкінці похвалюся і своєю надзвичайно роботящою 74-річною дружиною Анною. Якби не вона, навряд чи б у житті я так себе реалізував. Ми обоє народжені для роботи на землі, з деревами. На жаль, сини Василь і Віктор не пішли по наших стопах. Я ще сподіваюся, водночас усвідомлюючи, що марно. Знаєте, як добре було б, аби моя справа продовжувалася!..

Михайло Фединишинець, "Старий Замок Паланок" (фото автора)
01 квітня 2010р.

Теги: Василь Заяць, сад, дерева, фрукти

Коментарі

Тарас 14.05.2012 / 17:26:11
Дякую тобі вчителю за зання.Твої лекції завжди слухали з захопленням.Хай буде персиковим цвітом тобі земля.

НОВИНИ: Соціо

20:33
Війна: цьогоріч до місцевих бюджетів Закарпаття надійшло туристичного збору на 32,7% більше, ніж торік
03:17
/ 1
Розвідник "Азіат"
20:26
/ 1
Від травм, отриманих у боях з окупантами, у лікарні помер Степан Куруц з Ракоша на Хустщині Фото новина
20:03
/ 1
На Харківщині поліг Михайло Мучичка з Ґоронди на Мукачівщині
19:35
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Рішко з Дубового Фото новина
16:12
/ 12
За наслідками зустрічей в прокуратурі екоактивісти констатують бездіяльність правоохоронців щодо "вітрякового" злочину на полонині Руна Фото новинаВідео новина
22:15
/ 20
Зеленський призначив закарпатця Роберта Бровді командувачем Сил безпілотних систем
17:48
/ 1
У Петрівці Чопської громади у п'ятницю попрощаються з полеглим на Донеччині Святославом Рубішем Фото новина
16:23
У Верхньому Водяному на Рахівщині згоріла каплиця (РОЗШИРЕНО) Фото новина
12:00
Відкрито реєстрацію на перше заняття екоклубу в Ясінях на Рахівщині
19:50
Реєстрація на літні освітньо-природничі табори для дітей в Ужгороді
13:01
/ 1
Підтверджено загибель ще в липні 2024-го Олександра Басараби з Великого Бичкова на Рахівщині Фото новина
04:09
80 тис. грн на підтримку захисників зібрали в Ужгороді під час першого у сезоні велозаїзду "Big City Ride" Фото новина
02:28
/ 3
Обіцяні під парк "Чорні озера" в Ужгороді продовжують засипати сміттям Фото новинаВідео новина
01:18
/ 4
У Свалявському надлісництві продовжують рубку старовікового лісу під нову автодорогу від села Збини до гори Гостра і полонини Рівна
19:40
/ 1
У Мукачеві попрощаються з полеглим на війні Михайлом Ярошем Фото новина
13:22
Жителі Калин на Тячівщині, що відстоюють від ГЕСів Тересву, планують "антивітряковий" сімейний похід на Апецьку
12:45
На Закарпатті останній дзвінок прозвучав для 10 456 одинадцятикласників, в Ужгороді – для 993, у Мукачеві – для 659
20:10
/ 9
Незаконне будівництво вітряків на Руні триває. Держекоінспекція розпочне перевірку лише з понеділка Фото новинаВідео новина
17:41
/ 1
Міндовкілля видало наказ на перевірку забудови полонини Руна вітряками (ДОКУМЕНТ) Фото новинаВідео новина
11:56
Денні табори, екскурсійні тури, екоклуб: "Щасливі діти" розповіли про активне літо із проєктом "Зелені скарби Карпат"
11:14
/ 1
У Виноградові попрощаються з Василем Красним, що помер внаслідок важкого поранення Фото новина
23:04
/ 1
Підтверджено загибель на війні з росією Івана Кинча з Репинного Міжгірської громади, що вважався зниклим безвісти з листопада 2024-го Фото новина
00:30
/ 12
Голова Держаудитслужби представила в Ужгороді нового керівника Управління в Закарпатській області Красиленка Фото новина
15:31
/ 11
Прощавай, Рівна… У Тур’є-Реметах готуються прийняти останні земельні рішення на користь ВЕС на полонині
» Всі новини