А тому органами прокуратури Закарпатської області за дорученням прокурора Закарпатської області Юрія БЕНЦИ, провели перевірки щодо захисту прав дітей на безпечну для їхнього життя і здоров’я продукцію, якісне харчування.
Як повідомили "Закарпаття online" у прес-службі прокуратури області, ст. 6 Закону України „Про охорону дитинства” передбачено, що держава сприяє творенню безпечних умов для життя і здорового розвитку дитини, раціонального харчування.
Згідно з інформацією старшого помічника прокурора області з питань захисту прав та свобод неповнолітніх Наталії КУЗАН, органами влади та місцевого самоврядування, відповідними управліннями (відділами) освіти, керівниками навчальних закладів не забезпечено харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів районів та міст навіть на рівні, затвердженому урядом. В області безкоштовним гарячим харчуванням охоплено із загальної кількості дітей 1-4 класів лише 80%.
Прокурорські перевірки показали, що вартість харчування у школах на одного учня становить від 1.20 грн. до 5 грн. У зв’язку з чим, навчальні заклади не мають можливість замовляти та приймати від постачальників продукти харчування в асортименті та обсягах, необхідних для забезпечення достатнього та повноцінного харчування дітей. З метою адекватної компенсації фізіологічних потреб дітей їдальні, буфети навчальних закладів, повинні забезпечуватись, у першу чергу, продуктами харчування натурального походження з високою харчовою і біологічною цінністю, у тому числі тими, що містять білок тваринного походження.
Однак, через обмежені обсяги фінансування витрат на харчування та постійне зростання вартості продуктів у жодному із перевірених дошкільних, загальноосвітніх та інших дитячих закладах не виконуються фізіологічні норми вживання основних харчових продуктів. У раціоні дітей переважають дешеві, низкосортні продукти із забороненими ароматизаторами, барвниками, консервантами. Практично відсутні свіжі овочі та фрукти. Наполовину менше від встановлених норм діти отримують м’яса та риби, молочних продуктів, що негативно відображається на їх стані здоров’я та розвитку. Калорійність добового раціону виконується за рахунок круп’яних та мучних блюд. В більшості навчальних закладів обідні страви не мають достатнього рівня смакових якостей. А в окремих школах за смаковими якостями обідні страви не витримують жодної критики та навіть непридатні до вживання.
У значній кількості загальноосвітніх шкіл використовуються напівфабрикати та консервовані продукти невідомого виробництва, в продажі були кондитерські вироби із штучними добавками, реалізовуються чіпси, горішки, газована вода. Для приготування їжі використовуються заборонені продукти (майонез, кетчуп і т.д.), що є порушенням спільного наказу Міністерства освіт і науки України і Міністерства охорони здоров’я України від 15.08.06 №620/563 „Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах”.
Прокуратурою м. Мукачево встановлено, у двох школах міста 11 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування не забезпечувались безоплатним обідом.
Також прокурорськими перевірками встановлені випадки, що деякими підприємцями, які організовують харчування дітей, значно занижуються встановлені норми харчування. Так, прокурором Іршавського району при контрольному зважуванні порцій реалізованих дітям блюд в одній із шкіл району було встановлено, що при нормі каші 150 гр., діти отримували лише -50 гр., риби при нормі 60 гр. – було 40 гр., а салату при нормі 60 гр. - було лише 20 гр.
Через безконтрольність з боку керівників навчальних закладів продовжують мати місце численні порушення вимог санітарного-епідеміологічного законодавства, а саме порушення режиму миття кухонного посуду, неодержання правил особистої гігієни працівниками харчоблоку та відсутність контролю за організацією харчування з боку медичних працівників закладів освіти, відсутність достатньої кількості води, порушення технології приготування блюд та інші. Поширеним явищем у дитячих закладах є реалізація та використання продуктів, з протермінованим строком реалізації.
У ході перевірки суб’єктів підприємницької діяльності, які реалізують продукцію дитячого асортименту, виявлено такі типові порушення: реалізація товару дитячого асортименту без наявності необхідної, доступної та своєчасної інформації про товар, у т.ч. про основні споживчі якості товару, вміст шкідливих речовин, дату, місце виготовлення, реалізація дитячого харчування імпортного виробництва, відсутність документів, що підтверджують якість товарів, реалізацію товарів дитячого харчування, термін придатності яких сплив ( найбільше порушень виявлено у підприємців Свалявського, Перечинського, Виноградівського районів).
За результатами перевірки прокуратурою області направлено подання до обласної державної адміністрації щодо усунення виявлених порушень зазначеного законодавства.