Що треба знати, аби вино вийшло добрим?

Як визначити природну цукристість винограду, аби встановити найбільш оптимальний час його збирання, "СЗ" "Паланку" розповів мукачівський винороб з багаторічним стажем, переможець фестивалю "Червоне вино '2000" Іван Молнар.

Що треба знати, аби вино вийшло добрим?

– Для пробного заміру треба зібрати хоча б кілограм того сорту винограду, з якого бажаєте виготовити вино, – каже Іван Степанович. – Відтак вичавити його і якісним цукрометром або аерометром заміряти щільність чистого соку. Так званий "базарний" прилад може давати похибку в 2–3 %, наприклад, у "Бані-Ізабелли" показувати 20–21, чого ніколи в природі не трапляється, максимально можливий показник – 17,5. Тому таким цукрометром краще не користуватися. Є ще народний метод. Він полягає в тому, що сире яйце опускають у щойно вичавлений виноградний сік. Чим більше його виштовхнеться на поверхню, тим вища щільність винограду.

Як діяти далі залежатиме від того, яке саме вино прагнете зробити: сухе, напівсухе, солодке чи десертне. Так, кадарка, трамінер можуть мати значну, до 20 %, власну цукристість. Є багато сортів, які для виготовлення сухих вин дозволяється збирати раніше. Якщо в ягід не вистачає природної цукристості, що трапляється дуже часто останніми роками через кліматичні зміни, можна додавати бурякового чи тростинового цукру. Зі зниженою цукристістю продукт далі залишати ризиковано, бо вино матиме замало спирту, який є консервантом. Треба довести її показник до 19–19,5. Тоді може вийти нормальне сухе вино.

Якщо гроно під час витискання соку не перетримати в посудині, то його аромат не вплине на кислотність, натомість на смак і терпкість може, але незначно. Я пробував вино, зроблене з самих ягід винограду. Сухе має бути сухим, а не якимсь іншим.

Тепер для допитливих туристів готують спеціальний атракціон за старовинними технологіями, в якому охочі особисто можуть узяти участь як робітники й спробувати ногами вичавити виноградний сік. Я ж це роблю за допомогою спеціального преса, повторюючи операцію двічі. Удруге це варто робити, перегорнувши виноградну масу без жодного додавання води, щоби соку вийшло якнайбільше.

Термін бродіння витисненого соку в діжці залежить від навколишньої температури. Найкраща – 21–23 ° С. Тоді бурхливе бродіння триватиме 4–5 днів, потім, до 3-х тижнів, воно поступово спадатиме, а далі розпочнеться процес очищення, тобто осад опускатиметься на дно діжки. Відтак, орієнтовно після Михайля (21 листопада), можна куштувати молоде вино, так званий бурчак.

За радянської влади масовий збір урожаю винограду, наприклад "Ізабелли", починався після Покрови (14 жовтня) і тривав інколи до Жовтневих свят (7 листопада). Але був ризик осипання грон, оскільки не кожний сорт винограду може витримати такий термін, аж до приморозків. Проте люди вважали, що у такий час зібране вино матиме більше власної цукристості й кращий смак.

Олексій Філіппов, "Старий Замок "Паланок"
25 вересня 2009р.

Теги: Мукачево, врожай, виноград, винороб, вино,

НОВИНИ: Соціо

23:13
В Ужгороді відкрили ділянку євроколії до Чопа
22:53
В Ужгороді на учасників мітингу проти забудови вітряками гір поліція склала протоколи Фото новина
18:55
/ 1
На Закарпатті судитимуть підприємицю за спробу незаконного відшкодування ПДВ на понад 1 млн грн
17:18
Рятувальники розповіли деталі масштабної пожежі на базі відпочинку в Нижній Апші Фото новина
15:58
/ 1
На Закарпатті затримали чоловіків, які мали перетнути кордон за $53 тис. Фото новина
14:49
/ 4
Під час візиту Зеленського в Ужгород, місцеві вийшли на протест проти вітряків на Полонині Руна Фото новина
10:45
У Мукачеві стартували змагання з настільного тенісу серед воїнів Нацгвардії Фото новина
09:27
На Закарпатті стартував конкурс екодокументалістики на честь Героя Романа Жука Фото новина
18:28
На війні з рф поліг Захисник з Оноківської громади Володимир Куля Фото новина
17:39
На Закарпатті 24-річна жінка намагалася переправити до Румунії п’ятьох чоловіків Фото новина
17:33
/ 2
У Калинах на Тячівщині розпочався безстроковий протест проти незаконного будівництва мініГЕС Фото новинаВідео новина
15:25
На Берегівщині з пожежі врятували 5-річного хлопчика Фото новина
14:29
У Карпатах гірські рятувальники допомогли вагітній жінці з Дніпра Фото новина
13:31
/ 6
ВАКС заблокував елітні квартири, будинок і авто цивільної дружини ексголови Мукачівської РДА Сергія Гайдая Фото новина
12:05
/ 2
Пішов із життя закарпатський історик, політик і публіцист Володимир Піпаш Фото новина
10:15
На Берегівщині затримали переправника, який за $10 тис. водив ухилянтів через Тису Фото новина
10:00
Екоклуб у Ясінях вирушає до витоку Чорної Тиси: відкрито реєстрацію на участь
09:11
Закарпатець приховав на кордоні партію харчових добавок на пів мільйона гривень Фото новина
17:57
У Королеві на Берегівщині горів двоповерховий будинок Фото новина
16:49
На Закарпатті лікарів викрили на хабарах за продовження групи інвалідності Фото новина
15:58
В Ужгороді відкрили адаптивні бойові тренування для ветеранів Фото новина
14:40
/ 1
У Мукачеві проведуть в останню путь воїна Михайла Лялюшка Фото новина
12:30
68-річна закарпатка намагалася ввезти з Європи брендовий одяг на майже 500 тис грн Фото новина
11:34
В Ужгороді гонитва за Mini Cooper завершилася ДТП Фото новина
10:17
/ 1
Двом закарпатцям загрожує довічне ув'язнення за жорстоке вбивство киянина Фото новина
» Всі новини