Як повідомила провідний інженер обласного відділення гігієни харчування Ганна Колесник, аналіз випадків отруєнь дикорослими грибами в області свідчить, що вони зумовлені вживанням пластинчастих отруйних грибів, які помилково приймалися за печериці, сироїжки, опеньки. У потерпілих, здебільшого, спостерігався стан середньої важкості. Основні причини отруєнь - це необізнаність населення з правилами збирання та зберігання грибів. А ще через неправильне приготування грибних страв. Надзвичайно шкідливим є і одночасне споживання великої кількості грибів, особливо дітьми. До того ж, причиною важких наслідків отруєнь, в тому числі й смертельних випадків, стає зволікання зі зверненням по медичну допомогу, а інколи і невміле самолікування.
За останні 6 років найбільша кількість отруєнь фіксувалась в Ужгороді - 34 постраждалих, з яких 6 дітей, у Берегівському районі - 10 осіб, у Перечинському - 6, серед яких одна дитина, а в Ужгородському районі - 5 осіб, й одна дитина. Цікаво, що у більшості гірських районах за вказаний період не зареєстровано жодного випадку отруєння. Це певною мірою свідчить, що гірські жителі, на відміну від місцевих, краще обізнані зтим, які гриби можна, а які ні.
Підтвердив цю тенденцію і грибник Іван з Мукачева: "Збирання грибів вже 20 років є моїм улюбленим заняттям й Слава Богу жодного поганого випадку не траплялось. Але багато місцевих жителів, справді, не знаються на грибах. Це стосується, як зовнішнього вигляду, чи це їстівний гриб, чи - ні, так і правильного приготування грибів".
Пан Іван застерігає, якщо ви не впевнені, що за гриб вам трапився, краще його не брати, бо життя дорожче.
Ганна Колесник розповідає, що "отруєння грибами - соціальна проблема і одним з найрезультативніших методів профілактики отруєнь є санітарно-освітня робота серед населення. Наші служби щорічно напередодні сезону закликають населення бути обачними і дотримуватися певних правил поводження з грибами. Попри це в області, як і в попередні роки, недостатньо уваги приділяється наглядній агітації в місцях, де реалізуються гриби: на продовольчих ринках області, залізничних вокзалах, в приміських потягах".
грибник 2009-08-26 / 17:58:00
Як добре, що пішло взаємопорузуміння. Ввечері обов язково вип ю за порозуміння.
Але, мушу зазначити, що у даному матеріалі є ще і конкретний автор, а не ціла редакція високоповажного видання. Тому, вважаю, було б доречніше, аби і його ім я було згадано під підписом до матеріалу.
Адже це, все таки, свідчить про професійність.
Адмін 2009-08-26 / 14:42:00
Вже вказали. Ви просто не помітили... :)
P.S. Звичайно ж "Репортер"... :)
Аффтар 2009-08-26 / 14:36:00
Вкажіть джерело, будь ласка. Щось подказує, що це ua-reporter, бо вони цього тижня вже вкрали від нас матеріал про ужгородську стриптизершу і не підписалися. Довелося їм писати неприємні речі :) З повагою, "Закарпатська правда"
Адмін 2009-08-26 / 14:26:00
Ця інфа взята з іншого закарпатського інтернет-ресурсу, який не любить вказувати першоджерела, а видає все за своє. А тому "аффтара" ми не знали. З повагою, "Закарпаття online" :)
Аффтар 2009-08-26 / 13:29:00
А підписувати інформацію не треба??? З повагою, "Закарпатська правда"