У різних населених пунктах - різна "обгортка" і начинка. Фарш, як правило, - традиційний рис з м'ясом, грибами, кукурудзяною крупою, копченим салом і т.д. Загортають голубець у листя капусти чи кольрабі, хрону і навіть дикого винограду. Без голубців на Закарпатті не обходиться жодна менш-більш поважна гостина - від іменин до весілля. Причому на застіллі голубцям відводиться роль своєрідного "сигналізатора": подали голубці - значить, гостина наближається до фінішу, пора, як мовиться, і честь знати...
Словом, люблять горяни фестивалити з голубцями. У Четфалві туристів здивують мініатюрними кулінарними виробами, а десь, навпаки, - гігантськими. Приміром, двометровим голубцем. Але, незалежно від розмірів, закарпатські голубці однаково смачні. Бо вміють тут їх майстерно готувати і місцеві угорці, і румуни, і українці... Закарпатські голубці - страва інтернаціональна, яка прикрасить найвишуканіший стіл і задовольнить найвибагливішого гурмана.