Неймовірна літня спека — це сприятливий період для зберігання та розмноження різноманітних бактерій і мікробів. Через брудні руки продавця, погано вимиті овочі та фрукти передається величезна кількість патогенних мікроорганізмів, здатних викликати: кишкові інфекції, ентеробіоз, ботулізм, збудником якого може бути будь-яка консервована продукція, сальмонельоз.
Дотримуйтесь усього декількох правил, щоб уберегтися від різних захворювань: обов'зково мийте руки після прогулянки та перед трапезою, намагайтеся не вживати їжу з парків на вулицях міста, особливо це стосується м'ясних страв. Під час спеки переконливо рекомендується не їсти різноманітні тістечка з кремом та сирі яйця. Не купайтеся в містях, де розміщені знаки заборони у зв'язку із забрудненням води, — це може бути небезпечним не лише для здоров'я, а й життя!
Ретельно мийте всі овочі та фрукти, купуйте м'ясо, молоко й інші продути, які швидко псуються, лише в магазинах, оснащених холодильниками, не вживайте консервовану продукцію, особливо м'ясні та рибні консерви.
Завідувач відділення гігієни Ужгородскої міської СЕС Л. Ващенко застерігає: якщо уникнути отруєння вам таки не вдалося, слід негайно звернутися до лікаря, не варто чекати, що все минеться. В домашніх умовах ви не зможете визначити, отруєння у вас чи кишкова інфекція.
Ось деякі поради, якими слід скористатися до приходу лікаря: при блюванні або діареї намагайтеся пити більше рідини, адже організм витрачає багато води, і це може призвести до зневоднення. Також вода промиє шлунок та кишечник, виводячи токсичні речовини. Прийміть активоване вугілля. В жодному разі не вживайте закріплюючих засобів — не заважайте очищенню організму.