Незважаючи на негаразди, які супроводжували закарпатських виробників, традиції живуть. Їх не знищили ані указ про боротьбу з пияцтвом і алкоголізмом, ані розпад колгоспно-радгоспної системи господарювання. Виноробні промислові підприємства, які постали на руїнах колишніх радгоспів, - "Леанка", "Бобовищанський", "Ужгородський", - належать до стратегічних підприємств і не підлягають приватизації. А в 90-ті виникли ще кілька великих винзаводів з приватною формою власності.
У краї за Карпатами на перші позиції у виноробстві повільно, але впевнено вийшли приватні винороби - гідні конкуренти відомим виробникам. Голова Закарпатської спілки приватних виноградарів і виноробів, створеної майже два роки тому, Олександр Ковач розповів, що спілка об'єднує півсотні майстрів-виноробів. Поповнити спілку може лише виробник, який професійно займається справою, не виробляє і не збуває фальсифікат. Сумлінні винороби отримали підтвердження щодо належного гатунку їхніх вин з боку державної структури - НДІ виноградарства і виноробства ім. Таїрова, що в Одеській області.
Винороби самі зголосилися на проведення незалежної експертизи. Проби вин, які були відібрані експертами з цієї установи на місці, в одних викликали здивування, в інших -захоплення. П'ять вин із десяти отримали сертифікати відповідності Держстандарту. Решта були близькими до вимог, відрізнялися лише за окремими параметрами (наприклад, кислотність). Проходження цієї процедури дало змогу впритул наблизитися до реалізації мети - формування нового турпродукту під назвою "Закарпатський винний шлях".
Його офіційно презентували рік тому. Відтоді кожен, хто бажає, може, зупиняючись у дегустаційних підвалах виноробів, пробувати найкращі вина. До таких належать ті, що виготовляються з європейських сортів винограду, - Мускат Оттонель, Мюллер Тургау, Трамінер рожевий, Рислінг і багато інших. Загалом у Закарпатті понад півсотні дегустаційних залів, що робить його схожим із відомими винними місцевостями за кордоном - знаменитим Токаєм в Угорщині, Кошице у Словаччині, Орадеєю в Румунії...
Щоразу поштовхом у підкоренні нових стандартів якості стають фестивалі. Найвідомішим та популярним є фест "Червене вино". Він цього року вчотирнадцяте проводився у Мукачевому. Крім нього, визнання здобули й осінній - "Закарпатське божоле" в Ужгороді, і весняне свято у Береговому, літнє - у Виноградові. Популярність здобуло свято збирання винограду в селищі Середнє на Ужгородщині... Цікаво, що в Береговому винороби об'єдналися в так званий орден св. Венцела, який вважається їхнім покровителем. Належністю до ордену пишаються понад двадцять приватних виноробів. Вони мають власну форму одягу - мантії та клобуки. У цьому районі детально описана та опублікована кількасотрічна історія виноробства.
Не випадково один із переможців винних фестів Іван Урста переконує, що вживання невеликої кількості червоного вина не несе жодної загрози, лише користь для здоров'я.
- У рецептуру моїх вин закладена аура берегівських земель, наших гір, пам'ять предків, - каже І. Урста. - Вони містять у собі вітаміни, зокрема групи В, амінокислоти. Червоне вино виводить радіонукліди, а наявні в ньому антиоксиданти очищують, оновлюють організм.
Відомий у краї винороб виготовляє напою небагато, зате, за його словами, відповідає "за кожну краплю".
Понад сім десятків учасників фесту "Червене вино" запропонували шанувальникам понад 50 сортових напоїв і стільки ж купажів. Найбільшою популярністю користувалися так звані "аборигенні" - кадарка, цвайгелт, каберне совіньйон, мерло - червоні натуральні сухі й напівсухі вина... Не оминали увагою й білі вина місцевого виготовлення: мюллер тургау, мускат оттонель, королівську леанку ... Високу ціну напою винороби пояснювали недобором урожаю, що стався торік через малу кількість сонячних днів.
- Участь виноробів у фестивалях, інших масових заходах має й рекламну мету, допомагає краще враховувати попит споживачів продукції, - каже О. Ковач. - У найближчих планах членів громадського об'єднання - створення винотеки. У такий спосіб шанувальник напоїв і, насамперед, гість краю зможе скуштувати вина найкращих майстрів. Зможе поїхати до винороба і придбати напій, що сподобався. Так само за колективними заявками любителів можна буде формувати маршрут по "Закарпатському винному шляху". Такі "шляхи" мають сусідні Угорщина, Чехія, Словаччина. А чим ми гірші?..