Проект базується на впровадженні інноваційної моделі переробки сільськогосподарської продукції власників особистих селянських господарств та спрямований на покращення соціально-економічного становища селянських родин, зменшення безробіття та інституційний розвиток громади, - розповів президент Фундації “Хайфер Україна” Віктор Терес. Міжнародна Благодійна Фундація «Хайфер Проджект Інтернешенл» подарувала селянам із сільськогосподарський обслуговуючий кооператив (СОК) «Ґазда» (с. Кваси Рахівського району) сучасне обладнання для сушіння та фасування сушеної рослинної сировини (овочів, лікарських рослин, грибів та ягід) отримав у подарунок від (МБФ «ХПІ»).
Як пояснив голова СОК «Ґазда» Василь Антосяк, одним із джерел заробітку для горян є збирання грибів, ягід, лікарських рослин. Однак здають їх переробникам практично за безцінь. Тоді як, об’єднавшись у кооператив та організувавши переробку і фасування власними силами, члени кооперативу зможуть заробляти більше. Наразі кооператив «Ґазда» об’єднує близько 30 членів. Усі вони отримують вищу плату за зібрані рослини, аніж ті, хто не є учасником об’єднання.
Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Ґазда» має на меті розвиток традиційного виду господарювання у Карпатах — збиральництва. На Рахівщині представлено 351 вид лікарських рослин із 2200 видів, наявних на усій території Карпат. Сьогодні кооператив має сушильну шафу, подрібнювач, змішувач, прилад для фасування продукції. Одне з перших найменувань продукції — «Яблуко сушене». Планується випускати також сушені сливи, груші, розфасовані лікарські рослини (шипшину, ромашку). Кооператив також планує закупити холодильне обладнання для заморожування грибів та ягід. Передбачається виробництво не менше 10 тон фасованої продукції на рік, яка за своїми споживчими якостями відповідатиме сучасним вимогам, буде конкурентоздатною на ринку та придатна для реалізації у супермаркетах, планова рентабельність виробництва – не менше 10%. Завдяки проекту створено на період заготівлі сировини 30 нових робочих місць.
У Рахівському районі за допомогою сформованої мережі заготівельних пунктів сировини охоплено більше 120 селянських родин у 15 населених пунктах, для яких збір дикоростучих рослин та ягід стане джерелом додаткового прибутку. За 2008 рік вже закуплено 9,1 т рослинної сировини на суму більше 73 тис. грн, що в 2,6 рази більше, ніж у попередньому році, проведено необхідні пуско-налагоджувальні роботи, розроблено дизайн та виготовлено пакувальні матеріали. Планується проводити заготівлю сировини і в сусідніх районах. Позитивний досвід у цьому напрямку набуто у співпраці з партнерами з Мукачівського району. Крім того, селяни можуть вирощувати шляхом підсіву на власних ділянках рослини, занесені до Червоної книги. У такому разі їх можна використовувати для заготівлі,-- розповідає Василь Антосяк.
Продукція СОК «Ґазда» має сертифікат, що засвідчує її статус органічної, а така користується більшим попитом у покупців, які дбають про власне здоров’я та віддають перевагу натуральним продуктам. Отримати такий сертифікат надто важко окремому господарю, тоді як кооператив сертифікує свою продукцію у рамках співпраці із Асоціацією виробників органічної продукції західного регіону України. Голова Асоціації Михайло Стовпюк, який побував на презентації проекту в Рахові, висловив упевненість, що органічна продукція витіснить генномодифіковані продукти. «У світі наразі не вистачає органічної продукції. Цьогоріч Україна вперше представила свою натуральну на масштабній виставці у Нюрнберзі (Німеччина). М. Стовпюк також запевнив, що розвиток кооперації довкола виробництва натуральної продукції сприятиме розвитку сільського зеленого туризму, оскільки туристи хотітимуть скуштувати 100%-во натуральну здорову їжу.
Ledmitrich@ukr.net 2009-05-10 / 11:56:00
Як можна з вами працювати.Хочу організувати загот.пунк в с.Костелівка.