У ці дні Шандор Надь саме чаклує над вином, яке родина скуштувала на святвечір, 24 грудня, Різдво та поставить на стіл у новорічну ніч. Традиційний напій Ш. Надь виготовляє за старовинною технологією та дідівськими рецептами.
Господар веде до винного погребу, котрий нагадує справжній графський підвал. На підлозі стоять величезні дубові бочки, а на столику - кілька мензурок з червоним вином, на стінах - темно-сині грона свіжого винограду, що так чудово збереглися у холодному підвалі з осені.
У Шандора та Магдалини Надів під виноградниками - гектар землі: 18 рядків по 110 кущів кожний. Разом вони доглядають своє «дітище» вже 18 років, самі ж і пораються на землі, тільки коли настає час збирати врожай — допомагають діти.
«Цього року після кислотного дощу ягоди почали обсипатися,
— скаржиться господар. — Але вродили рясно. На гектарі маємо понад 200 сортів винограду, серед них і рідкісні французькі, що завезли у колгосп ще за радянських часів».
Серед сортів вина Шандора Надя — «Мускат Таїрова», «Перлина Саба», «Чауш», «Королева виноградників», «Троянда Закарпаття», «Трамінер», але справжня гордість винороба — французький «Совіньйон Бланш».
Для новорічного столу Шандор Надь готує винний купаж із різних сортів винограду. Зазвичай, їх змінює, але обов'язково в різдвяному купажі має бути сорт Ештер. Любить родина Надів споживати на святвечір і глінтвейн - гаряче вино зі спеціями. «У холодний напій додаю дрібку тертого мускату, меленої гвоздики та підігріваю до 70 градусів. Для аромату можна ще й помаранч або лайм», — розповідає винороб.
А що подають до різдвяного столу інші майстри приготування чудового напою Закарпаття? Наприклад, Карло Шош із Кідьоша до Різдва готує 500 літрів спеціального вина. У діжку наливає рівними частинами п'ять сортів: Отелло, Каберне, Цвейгельт, Голубок та Опорто. До всього додає 15 кілограмів меду та стільки ж чорносливу.
Винороб Іван Урста із села Великі Береги Берегівського району готує купаж із трьох сортів вина ще в серпні, щойно збере урожай. Змішує Сапераві, Голубок та Кейк Франкош, діжку розкорковує напередодні Різдва.
Олександр Якоб із Берегова вживає і пропонує до різдвяного столу три окремі сорти вина. Це сухий червоний «Цвейгельт», сухий білий «Мюлер Тургау» та «Мускат Оттонель».
А ось ужгородець Олександр Ковач подає до свята традиційно сухий сорт «Червоний букет». Це купаж із чотирьох сортів — Північний Сапераві, Каберне Совіньйон, Мерло і Голубок.