На ринках у Виноградові розгорнулася жвава торгівля лісовими делікатесами. Найходовіші з них - підберезники, опеньки та гливи. Отруїтися ж можна і цілком їстівними грибами, адже лісові делікатеси належать до продуктів, які швидко псуються і в них нагромаджуються речовини розкладу білків, які можуть викликати отруєння. Ось чому перерослі, в'ялі, червиві та запліснявілі гриби збирати не можна. Так само, як і ті, що ростуть поблизу доріг, промислових об'єктів та смітників. Гриби всмоктують усе.
- Гриби - це унікальний дарунок природи, тому й не належать вони ні до рослин, ні до тварин, а до царства грибів, як каже наука біологія. Вони займають проміжне місце між рослинами і тваринами, оскільки характеризуються низкою ознак, притаманних представникам флори і фауни, - говорить дитячий реаніматолог Виноградівської ЦРЛ Віктор Трикур. - Це важка їжа. Гриби не повинні вживати люди із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших органів -хвороба загострюється. Гриби вважаються дешевою їжею, тому є популярними. А в Європі, зокрема в Австрії, де я побував, так звані дикорослі гриби абсолютно не вживають. їдять тільки шампіньйони, які вирощують у фермерських господарствах, тож і проблем з отруєнням грибами там немає.
Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують груддю. Особливо небезпечні гриби для дітей, тому лікарі категорично забороняють вживати їх в їжу дошкільнятам та учням. Дитячі отруєння завжди мають дуже важкий перебіг. Прислухайтесь до цього!
Але у житті все стається по-іншому. Інколи після частування лісовими делікатесами дехто опиняється у реанімаційному відділенні райлікарні. Цього року тут уже пролікувалася одна сільська родина, була серед них і молода вагітна жінка. Вони з’їли непроварені гливи і під їхнім впливом у них загострились хронічні хвороби. Виписали днями і 16-річного підлітка, у нього клініка була подібна до отруєння мухомором. Найстрашнішими серед отруйних грибів є біла поганка та мухомор. Кажуть, що перед смертю люди, які їх з'їли, говорять, що нічого смачнішого в своєму житті не їли.
До реанімаційного відділення потрапляють і ризиковані люди: тут пригадують пацієнтів, які вже лікувалися від отруєння грибами. Існують і міфи, найпоширенішими серед яких є такі: розпізнати отруйні гриби допоможе срібна ложка або цибуля, вкинуті в каструлю, де варяться гриби. Так от: срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є як в їстівних, так і в отруйних грибах, а свій колір цибуля змінює під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах. Та й інші хибні думки спростовують лікарі, приміром, цю: перед вживанням грибів потрібно вжити алкоголь, і тоді все буде добре. Навпаки, алкоголь пришвидшує всмоктування отрути в організм.
- Надивившись на своїх пацієнтів, ви самі хоч вживаєте гриби? - запитую лікаря.
- Я їх дуже люблю, але вживаю тільки ті, яким довіряю: це шампіньйони, білі та опеньки.
А ще, за влучним висловом лікаря, вживання грибів - наче гра в російську рулетку: може пощастити, а може - й ні. Тож, якщо маєте будь-які проблеми зі здоров'ям, з лісовими делікатесами ліпше не експериментуйте. Будете здорові!