Під час нинішньої конференції голова Спілки Олександр Ковач розповів присутнім про виконану упродовж року роботу. Зокрема, було налагоджено тісну співпрацю з кафедрою туризму УжНУ, обласними управліннями сільського господарства та туризму ОДА, одеським інститутом виноградарства та виноробства ім. Таїрова. Цьому науковому закладу, до речі, були відправлені взірці вин і кілька закарпатських виноробів отримали сертифікати якості. Чимало виноробів-аматорів цьогоріч навчалися на курсах за спеціальністю «Гід-екскурсовод винного туризму». Головною ж подією року організатори конференції назвали створення першого в Україні «Закарпатського туристичного винного шляху». Його презентація відбулася у квітні цього року на київській міжнародній туристичній виставці «UiTT-2008», яку відвідав Президент України Віктор Ющенко.
На конференцію в якості гостя було запрошено академіка Української академії аграрних наук, професора Олександра Луканіна. Він розповів присутнім про сучасні технології виробництва вин, провів відкриту дегустацію та вказав виноробам на недоліки. Особливу увагу пан Луканін приділив катастрофічній ситуації, яка склалася у виноробній галузі країни. Після приєднання України до СОТ без протекціонізму з боку держави вона може взагалі зникнути. За його словами, час великих підприємств-виробників вина має відійти у минуле. Майбутнє українських вин – за дрібними виробниками, які краще відчувають і реагують на потреби ринку.
З діючими нормами стандартизації та сертифікації виробництва виноробів ознайомив начальник відділу сертифікації та технічного нагляду Держстандарту Віктор Жураковський. Присутні наголошували: слід якомога скоріше розробляти нові умови стандартизації для дрібних підприємств. Адже при нині діючих пройти атестацію в домашніх умовах – неможливо. За приклад можна взяти досвід Угорщини. Там, у знаменитих винних регіонах – Токай і Егер, вдома виноробством займаються тисячі приватників. І своєю роботою жодним чином не суперечать стандартам і санітарним вимогам Євросоюзу. При цьому у виграші, в першу чергу, залишається держава. Бо виноробство там – сімейний бізнес. Як наслідок, тисячі сімей мають роботу і непоганий прибуток.
Наостанок, начальник управління по туризму ОДА Олександр Марченко та завкафедрою туризму УжНУ Федір Шандор привітали всіх членів Спілки з першою річницею. З нагоди свята «Спілка приватних виноградарів та виноробів Закарпаття» подарувала Свалявському технічному коледжу – єдиному навчальному закладу в області, де готують фахівців для роботи у виноробній галузі, побутову техніку.