...У селі Тур'я-Поляна Перечинського району на грибах заробляють майже всі: і дорослі, й діти. Якщо нині перекупники за гриби платили по 6 гривень, то за осінні, кажуть досвідчені грибарі, даватимуть щонайменше 15—18 гривень.
Роботу в Перечині знайти важко, доїжджати за 55 кілометрів до Ужгорода теж не близько. Тому багато селян перебиваються сезонними підробітками: малина, яфини...
— Триста з лишком селян працюють в Ужгороді на «Ядзакі», «Гроклін-Карпатах», «Єврокарі», «Ено», — розповів сільський голова Ольга Плакош. - Довозять їх туди спеціальними автобусами. Благо, що хоч безплатно. Близько трьох сотень людей - офіційно безробітні, чотириста пенсіонерів є в селі та близько двох сотень дітей.
У селі є чотири заготівельні пункти. Перекупники, що приїжджають за грибами з Ужгорода, платять жінкам-заготівельницям по 30 копійок з кілограма. Звісно, гроші невеликі, але за сезон щось таки можна й заробити.
— Я вже дванадцятий рік ніде не працюю, — бідкається одна із закупниць Віра Терпак. - А в сезони щось трохи заробляю. Уся Тур'я-Поляна на гриби ходить. Цього року найбільше здавали діти.
Сільський голова Ольга Плакош розповіла, що перекупники вимагають, щоб гриби обов'язково були з корінням. А це, звичайно, погано, коли грибниці виривають із землі. Про чищені гриби ніхто й чути не хоче. Мотивують перекупники це тим, що вивозять гриби за кордон, а в корінні зберігається волога.
Щоправда, є в селі й хитріші люди, котрі не хочуть здавати ці дари лісу перекупникам дешево. Селяни маринують та сушать зібрані гриби, а відтак, з настанням перших холодів, рушають до сусіднього Свалявського району, де в санаторіях продають свій крам значно дорожче.
Скільки ж заробляють селяни на грибах? Віра Терпак каже, що по-різному.
— Хто шиковніший, — розповідає закупниця, — може мати в сезон й до двісті гривень в день. Але то не всі однаково мають.
— Живе у селі Василь Лета, — розповідає сільський голова Ольга Омелянівна. — Він за день мав по двісті гривень. Щоправда, гроші то нелегкі, бо в ліс треба йти за п'ять кілометрів. Та нехай і заробить родина до тисячі гривень за тиждень, поки є гриби, — то невеликі гроші, за них рік не проживеш. А так у сезон на грибах заробляє чи не все село.
Куди саме вивозять гриби, селяни не знають. Одні кажуть, що до Берегова на переробний завод, інші - що за кордон, до Італії. Ще кілька років тому всі гриби активно вивозили за кордон, навіть і до Штатів. Бо на Закарпатті, розповідали перекупники, невигідно залишати. Мовляв, місцеві люди перероблених грибів не купують. Цього року гриби почали приймати й місцеві переробні підприємства.
"Новини Закарпаття"
05 вересня 2006р.
Теги: