Нині вже заготовлено чимало трав’яних зборів – меліса (MelisaofficinalisL), лофант анісовий (AgastachefoeniculumL), м’ята перцева (MenthapiperataL),котовник лимонний (NepetacatariaL), календула (Calendula), ромашка (MatricariachamomillaL).
Для початку зібрані чайні рослини, а саме - пагони і листя, добре оглянуті від дефекту і бруду, їх перебрано, видаляючи все травмоване і уражене листя хворобою, відсортовано та підготовлено до природнього сушіння.
«Нині всю зібрану сировину розподілено в темному приміщенні для підв’ялення. Процес сушіння проходитиме шляхом регулярного ворушіння зібраного врожаю до того часу, поки не почнеться в листових пластинах та пагонах хрустіння, зігнувши їх навпіл. Як слід підв'ялені листочки, при стисненні їх у грудку, не повинні випрямлятися, то це означає, що сировина дійшла до необхідної кондиції.Після чого планується їх подрібнення та змішування із заздалегідь приготовленими дикорослими чаями» - говорить наукова співробітниця Тетяна Нірода.
Відповідно до розроблених методик і рецептів їх буде розфасовано і упаковано по пакетах. Для кожного виду сировини є відповідне пакування. У кожну упаковку буде вкладено лист з описом вмісту екочаїв, де вказано назву та місця збору трав, а також, що це виготовлено в НПП «Синевир», плвідомляють у Нацпарку.