Туристичний маршрут Закарпаттям створять за результатами дослідження науковців УжНУ (ФОТО)

Зацікавлювати іноземців мають намір просуванням традиційних ремесел та гастрономічної культури.

Туристичний маршрут Закарпаттям створять за результатами дослідження науковців УжНУ (ФОТО)

Смачні страви й напої, унікальні ремесла і самобутня природа – Закарпаттю є чим здивувати навіть бувалого мандрівника. Однак, щоб показати ці перлини, їх потрібно знайти. Пошуком закарпатських «перлин» упродовж більш як пів року займалися науковці кафедри археології, етнології та культурології й студенти-історики ФІМВ. Днями в Ужгородському пресклубі ужнівці представили результати своїх польових досліджень у рамках проєкту «Промоція ремісництва і гастрономії регіону як невід’ємних складових культурної спадщини Карпатського єврорегіону».

Транскордонна співпраця – це поштовх для міжнародного туризму на Закарпатті. Зацікавлювати іноземців мають намір просуванням традиційних ремесел та гастрономічної культури. Сам проєкт розпочали минулого року і виконують у рамках Спільної операційної програми Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014–2020 за фінансування ЄС. Участь у проєкті беруть університети Карпатського регіону Угорщини, Румунії та України.

Перша частина проєкту – це пошук респондентів. Інформацію про народних умільців і наявні ремесла й гастрономію Закарпаття шукали у друкованих виданнях, інтернет-ресурсах та через «сарафанне радіо». Менеджерка проєкту, завідувачка кафедри археології, етнології та культурології Надія Керецман розповіла: «Наше завдання було зібрати інформацію про ремесла й нашу гастрономію. Працювали «в полях» із травня і впродовж усього літа. Дослідили більшість районів Закарпатської області. Взяли інтерв’ю в понад 70 умільців особисто, але значну частину записів нам надіслали й студенти, які мали літню практику. Ми з такими людьми зустрічалися! Це пісня – не люди! Вони виконують складну роботу і ні на що не нарікають. Виготовляють унікальні речі, але часто не можуть їх тут реалізувати».

«Стараємося розкрутити невідомі речі, привернути увагу до людей, яких мало хто знає, – зауважує доцент кафедри Павло Леньо. – Найважливіше, що дістануть підтримку і рекламу самородки й ентузіасти своєї справи. Вони тчуть, роблять музичні інструменти, череси, працюють із глиною, деревом, каменем, залізом, шкірою тощо. Також широко представлені їжа та напої. Звичайно, звертаємося і до розкручених брендів, як-от «Чизай» чи Сент-Міклош. Ми намагалися залучати й представників нацменшин, щоб показати специфіку всіх етнографічних груп Закарпаття. Та в той же час багато речей, які об’єднують прикордонні регіони».

Зі слів доцента Володимира Гуцула, у полях «відбувалася найдраматичніша, найцікавіша робота». Адже «традиція виробництва жива. Проблема цих кулінарів, що вони не знають, як це використати і продати у 2020 році. Тож потрібно думати, як цим добрим майстрам надати компетенцій, аби вони могли це розкрутити й продати, бути частиною загального культурного європейського простору. У нас є що їсти, що пити, що надягнути».

Дослідники усміхаються: «Цікавих історій ставалося багато, напевно, ми про це колись напишемо».

Запрошений експерт екскурсовод Владислав Товтин резюмував: «Тепер популярним стає культурний туризм: люди ознайомлюються зі спадщиною – матеріальною і нематеріальною, можуть це скуштувати, відвідати майстеркласи тощо. Це має бути новий міжнародний туристичний продукт, який би пов’язав і кулінарів, і ремісників у єдине мереживо. Це покаже і єдність культурної спадщини, і локальні особливості, які має кожен район на Закарпатті».

Завершиться проєкт підсумковою конференцією. Також видадуть монографію та, звісно ж, сформують туристичний маршрут.

Ксенія Шокіна, Медіацентр УжНУ

19 грудня 2020р.

Теги: дослідження, маршрут, туризм

НОВИНИ: Соціо

21:30
Територія України під час війни буде використовуватися країнами Європи як "зелена батарейка": ГО "Зберегти Пікуй" про загрозу знищення унікальних природних ландшафтів Карпат
18:05
У Мукачеві спрямували майже 14 млн грн на підтримку військових та їхніх родин
17:02
/ 2
В Ужгороді проведуть в останню путь полеглого Героя Йосипа Чернія Фото новина
15:58
/ 1
Снайпер "Ярий"
15:33
Уночі на Ужгородщині палав житловий будинок Фото новина
14:22
/ 2
На Закарпатті викрили дві схеми втечі чоловіків за кордон Фото новина
13:30
/ 1
Через митний пост «Ужгород» намагалися незаконно ввезти хутра на майже $100 тисяч Фото новина
12:27
/ 1
На Берегівщині у ДТП загинув військовий Володимир Любінецький Фото новина
11:33
На Закарпатті затримали ужгородця, який за $1700 обіцяв «вплинути» на посадовців ТЦК Фото новина
10:10
На горі Піп Іван Чорногірський — мінус 6 і хмарно Фото новина
09:09
/ 1
Водій бетонозмішувача на Закарпатті заплатить 17 тис. грн штрафу Фото новина
18:07
В Ужгороді тракторист допоміг загасити палаюче авто Фото новина
17:24
Осіння подорож Боржавою: як діти природу пізнавали Фото новина
17:10
На Закарпатті стягнули понад 10 млн грн з «Лісів України» за незаконну вирубку
16:02
У Виноградові охоронець врятував ринок від масштабної пожежі Фото новина
15:07
На Мукачівщині під час руху загорівся легковик Фото новина
14:04
Двоє мукачівців представлять Україну на чемпіонаті світу зі спортивної боротьби U23 Фото новина
13:12
На Берегівщині 42-річний чоловік вбив подружжя пенсіонерів Фото новина
12:15
Родини полеглих закарпатських Героїв пройшли черговий сеанс іпотерапії Фото новина
11:02
На Закарпатті засудили 20-річного боксера, який систематично бив свою дружину
10:02
/ 1
Посадовця Ужгородської міськради та підрядника обвинувачують у заволодінні 1,7 млн грн бюджетних коштів
09:02
Гірські штурмовики 128-ї бригади піднялися на Говерлу Фото новина
18:29
/ 3
У Мукачеві зустріли родини переселенців із Дніпропетровщини Фото новина
17:10
/ 1
У Мукачеві попрощалися із захисником Максимом Власенком Фото новина
16:02
/ 2
Підрядник з Ужгородщини підозрюється у розкраданні понад 1,6 млн грн на ремонті дороги Фото новина
» Всі новини