Проєкт реалізовується за підтримки Євросоюзу "Підтримка розвитку системи Географічних зазначень в Україні".
Про важливість для Закарпаття реалізації проєкту, що має на меті об’єднання найкращих виробників вин та традиційних харчових продуктів розповів директор «Агенції регіонального розвитку Закарпаття», депутат облради Денис Ман, а про фестивалі та традиції краю – директор АРР «Закарпаття» Михайло Данканич.
Ішлося і про об’єднання зусиль влади, бізнесу та громадськості, а також про інструменти залучення іноземних туристів у регіон тощо.
З вітальними промовами виступили: голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс та Національний експерт Проєкту з еногастрономічного туризму Олена Мотузенко.
Гастрономічний туризм, зокрема винний, притаманний Закарпаттю, яке здавна славилося винними традиціями. Відомі крайові виноградні долини – Бобовищанська, Угочанська та їх подібність до клімату Токайської долини – мають спільну складову, зокрема традиції виноробства, які сягають у глиб історії. Тож запрошувати гостей на дорогу вина закарпатці мають всі підстави. Ще з часів Радянського Союзу ми мали свій винний легендарний бренд – «Троянда Закарпаття», який зусиллями сучасників відроджується.
Маршрут «Дорога вина та смаку Закарпаття» має всі підстави бути успішним і стати новим турмагнітом, який допоможе презентувати всі родзинки Закарпаття, розвивати його економічну складову, інформує пресслужба облради.