Історія сливового джему на Закарпатті, а саме в селі Геча, має давню історію. Люди похилого віку в селі розповіли, що початок приготування сливового леквару почався на початку ХІХ століття.
Сливовий джем має велике значення у повсякденному житті селян і нині.
Готувались не тільки десерти, тістечка, колачі та багато іншого. В тому числі шкварені ладки, варене тісто на пару, листові рогалики, пончики з джемом, млинці з джемом, вареники, макарони зі сливовим лекваром, мамалига з лекваром та інші. Варення сливового леквару для місцевих угорців виконує національну функцію, об'єднуючи сільську громаду.
На урочистому відкритті з вітальними словами виступив цілий ряд -угорських, за національністю і країною походження, високопосадовців - голова села Геча Ондраш Мештер, голова КМКС і депутат парламенту україни Василь Брензович , консул Угорщини в місті Берегові Дьордь Вашш, депутат угорського парламенту Атілла Тілкі.
Учасників фестивалю, а серед них було багато туристів з різних областей України,- чекала різноманітна розважальна програма.
Іван 2018-08-26 / 10:45:42
Знову палинка і широкі
жунські вігани.
На мадярські форінти.
Степан Крук 2018-08-26 / 10:04:45
Ось чого закарпатцям не вистачає, то це леквару та видовищ! Схоже, що Москаль леквар не любить, бо не приїхав. Подейкують, що Балоги організовують на мукачівщині в селі Нове Давидково фестиваль хріну. На цей фестиваль запросять і старого хрена Г. Москаля. І хрін його заставлять не тільки їсти, але й сосати...