На Закарпатті різдвяне вино готують із п’яти сортів напою

На Закарпатті на різдвяному столі обов’язково має бути святкове вино. Багато жителів області готують спеціальний напій, купажуючи (змішуючи. — авт.) по три–п’ять сортів вина. Кожен приватний винороб має свій рецепт різдвяного вина.

Голова Спілки виноробів Закарпаття Олександр Ковач
Голова Спілки виноробів Закарпаття Олександр Ковач

Винороб у п’ятому поколінні 57-річний Карло Шош із села Кідьош Берегівського району таке вино готує в серпні. Він — угорець, святкує католицьке Різдво 25 грудня.

— На Корачунь я готую тільки 500 літрів спеціального вина, — каже чоловік. Він є лицарем Ордену Святого Венцела, міфічного покровителя берегівських виноробів.

Запрошує у свої підземні підвали, де понад 100 діжок. Погреби оформлені в національному угорському стилі: на стіні — мотузка з сушеними стручками червоної паприки, на столі — серветки з вишитими угорськими орнаментами.

— У 500-літрову дубову бочку наливаю порівну п’ять сортів вина, — розповідає чоловік. — Змішую ”Отелло”, ”Каберне”, ”Цвейгельт”, ”Голубок” та ”Опорто”. Додаю 15 кілограмів меду та стільки ж чорносливу. Діжку не розкорковую аж до Різдва, — хвалиться Шош. — Зазвичай 23 грудня відкриваю, пробую вино. Дарую пару літрів на церкву, решту лишаю для себе та продаю людям.

Літр різдвяного вина у Карла Шоша коштує 20 грн. Каже, що обробляє 4 га виноградників. Щороку виробляє 15 тис. л вина. Більшість продає на фестивалях та вдома — туристам. Чоловік має навіть родинний герб із орлом, який обов’язково вирізблює на кожній діжці.

Винороб Іван Урста, 63 роки, із сусіднього села Великі Береги для різдвяного столу готує купаж із трьох сортів вина.

— Я святкую обидва Різдва, — розповідає він. — Дві мої невістки — Стелла і Мар’яна — угорки, тому разом із дітьми Корачунь почали святкувати й ми з дружиною Марією.

Винороб обробляє 3 га виноградників. Різдвяне вино також закладає у діжку в серпні, після збору врожаю. Але витримує його обов’язково три роки.

— Змішую ”Сапераві”, ”Голубок” та ”Кейк Франкош”, — розповідає чоловік. — Для різдвяного столу використовую щонайменше трирічне витримане вино. Так, сього року будемо пити закладку 2004-го, це червоне марочне. А для жінок готую на Корачунь і Різдво біле десертне — ”Пряне Черфегі”. Вони його більше люблять, ніж червоне.

До м’ясних різдвяних страв Іван Урста подає ще один сорт вина.

— До жирної їжі всією родиною п’ємо виключно біле сухе ”Сапераві”, — каже чоловік.

На Берегівщині є традиція подавати до святкового столу глінтвейн — гаряче вино.

— Для цього годяться сухі вина ”Сапераві” та ”Каберне”, — каже Урста. — Можна додати напівсолодке ”Каберне Совіньйон”. Для глінтвейну немає писаних законів: можна змішувати при бажанні будь-які сорти. Але вино не повинно закипати, інакше зіпсуєте аромат, — радить винороб. — У гарячий напій можна додати для смаку трохи гвоздики, кориці, подрібнений мускатних горіх, кардамон, ваніль. Хтось любить додавати помаранч або лимон. Комусь подобається розмішати у глінтвейні ложку-дві меду.

Різдвяний купаж Іван Урста продає по 40 грн за літр.

А ужгородець Олександр Ковач, 38 років, голова Спілки виноробів Закарпаття, традиційно з року в рік до різдвяного столу подає сухий сорт — ”Червоний букет”.

Це купаж із чотирьох сортів винограду — ”Північного Сапераві”, ”Каберне Совіньйон”, ”Мерло” і ”Голубка”.

— Цьогорічний купаж, завдячуючи спекотному літу, вийшов особливий, — хвалиться Ковач. Чоловік наповнює келих червоним вином у своїй дегустаційній залі ”Шардоне” по вул. Августина Волошина в Ужгороді. — Вдалося витримати такий букет, що буду гордий поставити напій на різдвяний стіл. Щоправда, святкового вина виготовив не багато — лише 500 літрів. Лишу для себе трохи, а решту повезу в Мукачеве на фестиваль вина.

Сніжана Русин, "Газета по-українськи"
03 січня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:06
/ 1
Арештовані у справі Каськіва землі Боржави втретє не змогли продати – тепер на аукціоні зі зниженням ціни
21:07
/ 1
Поліція каже, що в конфлікті на Драгобраті поляків не було, хоча на відео є
19:38
/ 1
Ужгородці збирають підписи проти зведення МАФу на площі Кирила і Мефодія
18:30
/ 5
В Ужгороді на набережній Незалежності встановлять модульний туалет
16:45
/ 1
У Тур'їх Реметах на Ужгородщині попрощаються з полеглим ще в квітні 2024-го Михайлом Скубеничем
15:40
На Драгобраті п'яні поляки погрожували українцю "військкоматом"
11:06
/ 1
У п'ятницю в Ужгороді проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Андрія Матейку
20:29
/ 1
На війні з росією поліг Євген Балог з Бистриці Чинадіївської громади
11:08
З лютого вартість квитків на потяг до будапешта зросте на 17-21%
15:51
/ 13
30 бангладешців уже оформлюють візи для працевлаштування на Закарпатті
10:55
/ 2
У середу в Ужгороді попрощаються з полеглим на війні з росією Максимом Євдокимовим
06:16
/ 1
Кілька вражень про цьогорічних лауреатів премії Михайла Лучкая
15:33
/ 1
У Мукачеві в середу попрощаються з полеглим Героєм Валерієм Сідором
14:27
/ 1
На війні з росією поліг Мека Яшкович з Ужгорода
14:13
Пошуки 74-річного ужгородця, що тривали з кінця грудня, завершилися констатацією непоправного
20:01
/ 5
Петиція про запровадження мораторію на будівництво вітряків на гірських територіях Карпат, попри технічні збої, достроково зібрала необхідну кількість голосів
01:29
/ 1
Надходження загального фонду місцевих бюджетів Закарпатської області за 2024 рік зменшилися відносно 2023 року на 4,1%
17:31
/ 1
На війні з росією поліг Юрій Голінка з Ужгородщини
15:05
У Мукачеві в п'ятницю прощатимуться з померлим захисником Русланом Цибарем
14:32
/ 1
У п'ятницю в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Русланом Капальчиком
20:39
/ 4
У День Соборності України два береги Ужа з'єднав "Живий ланцюг"
20:07
/ 2
Міндовкілля зупинило розгляд документів з ОВД щодо забудови полонини Руна вітряками (ДОКУМЕНТ)
18:51
"Укрзалізниця" в лютому запускає нові нічні сполучення Закарпаття зі Львовом та Києвом
11:46
/ 1
На війні з росією поліг Роман Козар з Рокосова Хустської громади
21:48
/ 1
Мукачівські пластуни запрошують доєднатися до ланцюга єдності на честь Дня Соборності
» Всі новини