Свою назву захід отримав на честь корови Берлибашки, на сметані з молока якої готується популярна гуцульська страва бануш.
Свято, яке відзначалося вже вдесяте, зібрало кілька тисяч відвідувачів з усієї області та сусідніх регіонів. Туристи продегустували традиційні місцеві наїдки й наливки (особливою популярністю користуються бануш, кукурудзяний хліб і яфинівка), потанцювали під живу народну музику, послухали коломийки, оцінили конкурси на краще етновбрання та виконання мелодій на трембітах.
Гості свята також пройшли урочистою гуцульською ходою, біля скель Довбуша запалили гуцульську ватру. В головному конкурсі на приготування банушу виграли господарі – команда Костилівки. Завершилося свято пізно вночі феєричним вогняним шоу в народному стилі, повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.