Побачила світ книжка про гуцульську кухню

Мабуть, кожному, хто хоч раз побував у Карпатах, доводилося куштувати традиційні гуцульські страви. Ну, а той, хто ще не пробував, матиме тепер можливість сам приготувати гуцульські смаколики.

Побачила світ книжка про гуцульську кухню

У видавництві «Тиса» побачила світ книжка кулінарних рецептів знаного косівського редактора і краєзнавця Петра Гавуки та львівської журналістки  і краєзнавця Олени  Масляник «Гуцульська кухня». Це повноколірне 128-сторінкове видання пропонує рецепти найпопулярніших гуцульських народних страв, які пройшли «випробування» віками. У них поєднані особливості традиційної карпатської кухні, а також кухонь народів, які є сусідами гуцулів, зокрема, румунів, словаків, угорців та ін., та сучасної української кухні.

Як зазначають у передмові автори, у всі часи й у всіх народів страви національної кухні вбирають у себе дух і характер народу, який їх створив, відбивають стиль його життя. У цьому можна переконатися, коли приїхати в Карпати — гори прості у своїй величі, суворі й щедрі водночас, як і люди, які живуть тут. Гуцули — народ глибоко віруючий, роботящий, гостинний. Бог наділив їх мистецьким даром, ґаздівським, а також навиками смачного куховарства. Тож не дивно, що гуцульська національна кухня відома далеко поза Україною.

Карпати для місцевих жителів — не лише рідний дім, а й джерело існування. Адже ліс — справжній годувальник: увесь літньо-осінній сезон триває заготівля грибів і ягід, а в чистих потоках виграє форель, з полонинських пасовищ господарі приносять запашну бриндзю, сир, молоко. Усе це — основа уславленої й улюбленої багатьма гуцульської кухні. Характерною її рисою є простота набору продуктів і доступність технології приготування. А традиційні місцеві овочеві, молочні, рибні та м’ясні страви мають високі смакові якості. Особливо якщо приготовлені в сільській печі, в глиняному чи чавунному горщику, без додавання різних штучних компонентів: жирів, барвників, ароматизаторів, згущувачів …

Господині-гуцулки — справжні берегині автентичної кухні. В кожної з них є свої таємниці приготування страв — і святкових, і на щодень, — які передаються в родині з покоління в покоління, а також запозичені в різних регіонах Карпатського краю. І це дуже похвально, що досвід передається від матері — доньці, від бабусі — внучці, сусідам. Подекуди добрі куховарські здібності мають і чоловіки.

Гуцульська кухня вирізняється простотою й водночас оригінальністю страв. Найбільш уживані тут продукти: кукурудзяні борошно й крупа, картопля, квасоля, гриби і, звичайно ж, бринза або «бриндзя», як ласкаво називають її самі гуцули.

Має гуцульська кулінарія свої, властиві тільки їй, традиційні страви. Це — бануш (банош), який готують з кукурудзяного борошна й сметани у чавунному казанку на відкритому вогні.  До гуцульської кухні також відносяться: гуслянка (кисломолочний продукт), вурда (різновид овечого сиру), шупеня (страва з квасолі) та інші.

Гуцульська кухня надзвичайно багата національними традиціями та розмаїттям страв. Тож читайте, варіть, смакуйте гуцульськими стравами, частуйте ними рідних, друзів, знайомих. І хай у вашому гостинному домі пахне Карпатами.

P.S. Замовити книгу можна  за  моб. тел. 067-671-1558

Анна Грапенюк для Закарпаття онлайн

20 листопада 2016р.

Теги: гуцули, кухня

НОВИНИ: Соціо

00:27
На війні з росією поліг Юрій Дерцені з Виноградова
11:07
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Робертом Папом
00:55
/ 1
Снайпер "Сєня"
14:20
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Капка з Лютої на Ужгородщині, який понад місяць вважався зниклим безвісти
01:26
/ 1
На Донеччині поліг Федір Волос з Хуста
23:47
/ 12
Екологічні ризики нового Генплану міста Ужгорода
22:06
/ 9
Арештовані у справі Каськіва землі Боржави втретє не змогли продати – тепер на аукціоні зі зниженням ціни
21:07
/ 1
Поліція каже, що в конфлікті на Драгобраті поляків не було, хоча на відео є
19:38
/ 3
Ужгородці збирають підписи проти зведення МАФу на площі Кирила і Мефодія
18:30
/ 9
В Ужгороді на набережній Незалежності встановлять модульний туалет
16:45
/ 1
У Тур'їх Реметах на Ужгородщині попрощаються з полеглим ще в квітні 2024-го Михайлом Скубеничем
15:40
На Драгобраті п'яні поляки погрожували українцю "військкоматом"
11:06
/ 1
У п'ятницю в Ужгороді проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Андрія Матейку
20:29
/ 1
На війні з росією поліг Євген Балог з Бистриці Чинадіївської громади
11:08
З лютого вартість квитків на потяг до будапешта зросте на 17-21%
15:51
/ 13
30 бангладешців уже оформлюють візи для працевлаштування на Закарпатті
10:55
/ 2
У середу в Ужгороді попрощаються з полеглим на війні з росією Максимом Євдокимовим
06:16
/ 1
Кілька вражень про цьогорічних лауреатів премії Михайла Лучкая
15:33
/ 1
У Мукачеві в середу попрощаються з полеглим Героєм Валерієм Сідором
14:27
/ 1
На війні з росією поліг Мека Яшкович з Ужгорода
14:13
Пошуки 74-річного ужгородця, що тривали з кінця грудня, завершилися констатацією непоправного
20:01
/ 5
Петиція про запровадження мораторію на будівництво вітряків на гірських територіях Карпат, попри технічні збої, достроково зібрала необхідну кількість голосів
01:29
/ 1
Надходження загального фонду місцевих бюджетів Закарпатської області за 2024 рік зменшилися відносно 2023 року на 4,1%
17:31
/ 1
На війні з росією поліг Юрій Голінка з Ужгородщини
15:05
У Мукачеві в п'ятницю прощатимуться з померлим захисником Русланом Цибарем
» Всі новини