У складі делегації були: Чаба Пейтер – голова постійної комісії з питань транскордонного співробітництва, розвитку туризму та рекреації облради та депутат облради Антон Ліврінц, а також Юлій Матей – Дерценський сільський голова Мукачівського району; Олександр Юрик – начальник відділу рослинництва, землеробства, продовольства та механізації сільського господарства департаменту агропромислового розвитку Закарпатської ОДА.
Мета поїздки – оглянути і вивчити інноваційні технології, які використовуються в сільському господарстві області Бач-Кішкун з подальшою імплементацією цих технологій у нашому краї.
Делегацію зустрів заступник голови Загальних Зборів Рауш Шандор у будівлі Загальних Зборів та урядової інституції області та радник голови Мойшко Чілло.
Рауш Шандор розказав про біологічну дію та оригінальну технологію виробництва ПІ-води чи то води живого організму для відновлення здоров’я людини, тварини та збереження навколишнього середовища природним шляхом. Тут її успішно застосовують у сільському господарстві. Делегації було запропоновано оглянути окремі фермерські господарства, на яких втілюється технологія використання ПІ-води, яка дає змогу вирощувати екологічно чисті продукти рослинництва і тваринництва, без хімікатів з підвищеною врожайністю.
Першим навідалися до фермерського господарства Вокульо Іштвана у Кішкунфеледьгазі, який має три дипломи про вищу освіту і є інженером з вирощування продукції рослинництва. Це не прості фермери, а високоосвічені фахівці, які досягають високих результатів у галузі, займаються винахідництвом та роблять успішні кроки в бізнесі.
Його господарство розляглося на площі 700 га землі, яку обробляє троє осіб власною технікою за інноваційними технологіями. Основа яких – використання ПІ-води. У результаті тут досягають рекордних показників: ріпака – 5 тон з гектара, пшениці – 7 тон з гектара. І це середній результат, буває й значно більше.
У Кішкунмойшо ознайомилися з роботою фермерського господарства А. Фуруш Ондраша – тут також використовують технологію ПІ-води. А. Фуруш Ондраш не тільки успішний підприємець, а й мер міста. На площі 2 га у парниках методом гідрокультури із використанням біозахисту від шкідників та термальної води для обігріву вирощує перець. Вегетаційний період – 10-11 місяців. Досягає висоти до 5 метрів. Для поливу використовується Пі-вода. Комп’ютер моніторить температуру та вологість. Має підприємство і власне термальне джерело, з якого й підтримується температурний режим у парнику.
Це чиста біопродукція, яка має великий попит в Угорщині, однак вона, звісно, коштує дорожче. А за діяльністю такого підприємства контролюючі органи постійно ведуть нагляд. У разі порушення стандартних вимог підприємство позбавляють ліцензії.
Далі делегацію запросили на господарство, що поблизу міста Кечкемет, а це – ТОВ «Пілзе-Нодь», яким керує власник Шомошне доктор Нодь Одріенн. На площі 10 га землі, яка нагадує великий сучасний парник, вирощуються гливи за оригінальною технологією. З відходів підприємець виробляє біогаз, а звідси – електроенергію, яку частково продає державі та підтримує необхідне тепло в парниковому приміщенні. А ще для місцевих фермерів виробляє компост. Такий собі замкнутий цикл і нуль відходів.
У селі Фюлопйокоб інженер Дьондьоші Шандор вирощує також гриби – лікувальні – щось із секретних технологій, оскільки така практика є тільки в Японії, Китаї, Кореї та США. У Європі це робить тільки Дьондьоші Шандор. Він і розповів, що лікарські гриби пройшли довгий тисячолітній шлях від народного засобу до сучасних високоефективних ліків, які мають при пухлинні властивості. Сьогодні їх найбільше застосовують у повсякденній онкологічній практиці. Навіть на пізніх стадія захворюваності. Лабораторія, яку також вдалося побачити, нагадує дослідний інститут.
Вразило і господарство Немеша Матяша, який на плоші 25 га вирощує екологічно чисті овочі і фрукти. Сам Немеш Матяш у 2015 році став Екофермером Угорщини.
У селі Баллосьог делегацію зустрів підприємець Гетейні Йожеф, який займається виноградарством (вирощує 150 різних сортів винограду на площі 10 га, розводить розмножувальний садивний матеріал у кількості сотні тисяч кущів). Відомий виноробник охоче показав винні підвали та розповів про сільський туризм, яким займається. Усе це робиться силами власної сім’ї, інколи допомагають робочі – не більше двох-трьох осіб.
Біологічні методи ведення сільського господарства, які використовуються в даній області, – високоефективні. А результати – вражаючі. Тому, представники Закарпатської делегації запевнили, що розповідатимуть фермерам краю про досвід Угорщини, й тим, кого він зацікавить, організують ознайомчу поїздку в область Бач-Кішкун, щоб допомогти їм вивчити цей унікальний досвід більш поглиблено та розпочати свій бізнес вдома, на Закарпатті. Це дасть змогу покращити економічний стан області та полегшить життя людей, які змушені виїжджати у чужі держави в пошуках заробітку для своїх сімей, повідомили у прес-службі Закарпатської облради.
Селянин 2016-06-30 / 22:42:05
Якщо туди їздив Пийтер Чобо, значить знову завезуть корови з довгима рогами, м"ясної породи. Чобо досвід уже має, лем худобину кормити би треба, або зхрестити з Синевирськими Ведмедями, щоб отримане потомство взимку лапу сосало. То нашим піарщикам пудходить. Дивись і премію отримають.