У першому кварталі 2016-го на Закарпатті зафіксовано 32 випадки сальмонельозу, третина з яких – за останні 3 тижні

Протягом останніх 20 днів до інфекційного відділення Берегівської районної лікарні з підтвердженим діагнозом сальмонельоз потрапили 10 мешканців району.

У першому кварталі 2016-го на Закарпатті зафіксовано 32 випадки сальмонельозу, третина з яких – за останні 3 тижні

Четверо пацієнтів -  родина  із села Берегуйфалу, решта  – із сіл Мала Бейгань, Яноші, Оросієво, Велика Бейгань, міста Берегово і один заробітчани зі Львівської області.

За словами головного лікаря Берегівської ЦРЛ Івана Малеша, згадані випадки захворювань між собою не пов’язані. Випадки захворювання, як правило, частішають у теплий період і одним з головних шляхів зараження є вживання сирих або недостатньо термічно оброблених яєць.         

На сьогодні всі пацієнти після повторного обстеження виписані додому. Ще двоє - готуються до виписки.     

За перший квартал в Закарпатській області було зареєстровано 32 випадки захворювання на сальмонельоз. Протягом 2015 року з цією хворобою звернулись до медзакладів області 248 пацієнтів (у 2014 році – 210), повідомили Закарпаття онлайн у прес-центрі ОЦЗ в Закарпатській області.

Довідка 

Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, викликане різними видами сальмонел. Хвороба характеризується сильними шлунковими розладами та потужною інтоксикацією. Джерелом інфекції зазвичай є птиця, хворі люди та носії. Також переносником є велика рогата худоба, свійські тварини. Захворіти на цю недугу можна також, вживаючи недостатньо термічно оброблене м’ясо, яйця (особливо в сирому вигляді) та продукти, які приготувала хвора на сальмонельоз людина, а ще гірше — носій збудника, тобто особа, що недолікувалась, але не має будь-яких проявів захворювання.

Хвороба починається гостро (від кількох годин до 2-3 діб після інфікування): підвищується температура тіла, з’являються сильний біль у животі, нудота, іноді блювання, пронос більше 3 разів на день, випорожнення зловонні темного кольору з зеленим відтінком, швидко відбувається зневоднення, що й призводить до розвитку ускладнень.

За появи найменших ознак захворювання потрібно одразу звернутись за медичною допомогою. Лише кваліфікований лікар може диференціювати вид харчового отруєння, правильно встановити діагноз та призначити лікування індивідуально в кожному випадку.

Щоб попередити захворювання, потрібно дотримуватись наступних правил, які є спільними для профілактики усіх харчових отруєнь:

• Всі продукти, особливо м’ясні, молочні та рибні підлягають ретельній термічній обробці (варіння, кип’ятіння, пастеризація).

• Яйця не слід вживати сирими, краще варити та смажити їх до повної готовності.

• Якщо немає можливості помити руки перед їдою, потрібно користуватись спеціальними антисептичними розчинами чи гелями, які слід придбати та постійно мати при собі. 

• Обробляти руки треба як перед вживанням їжі, так і перед її приготуванням.

• Купувати продукти можна лише у спеціально відведених для цього місцях, обладнаних холодильними установками, і аж ніяк не на сти-хійних ринках.

• Не слід вживати їжу на вулиці, а надто придбану «на тротуарі».

• Необхідно перевіряти якість і не вживати продукцію, у якої добігає кінця термін придатності.

• Зберігати продукти потрібно у холодильниках та морозильних камерах, а для транспортування харчів використовувати спеціальну холодильну техніку. 

• Не варто купувати продукти, що могли піддаватись вторинній обробці.

• Для приготування їжі слід запрошувати тільки тих кухарів, котрі пройшли медичний огляд, і людей, які не являються носіями сальмонел.

• В теплу пору року бажано обмежити вживання копчених страв, м’ясних та рибних консервів, тістечок з кремами та свіжого некип’яченого молока.

• Для миття овочів та фруктів, а також посуду потрібно завжди використовувати кип’ячену воду та мило. 

• За наявності у близькому оточенні хворого на кишкову інфекцію необхідно його ізолювати та обов’язково забезпечити індивідуальними засобами догляду, окремим милом, рушником та посудом.

 

21 червня 2016р.

Теги: сальмонельоз, сальмонела

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

12:20
У Берегові спалахнув ресторан
09:00
/ 3
На Закарпатті ліквідували масштабну пожежу на території Свято-Покровського монастиря Фото новина
14:49
Бригада екстреної медичної допомоги врятувала ужгородку із зупинкою серця
11:32
/ 1
На Закарпатті медики встигли на пологи попри темряву та розмиту дорогу
17:58
/ 1
BMW зайнявся просто на парковці в Мукачеві Фото новина
13:22
На Мукачівщині під час пожежі врятували подружжя літнього віку Фото новина
15:40
/ 1
В Ужгороді горіла сауна спортивно-розважального комплексу Maximus Фото новина
13:34
На Закарпатті зафіксували нічний землетрус Фото новина
12:07
У Сільці під колесами легковика загинув 75-річний велосипедист Фото новина
10:53
На Закарпатті дитина отримала важку травму повіки під час гри із сокирою Фото новина
17:27
/ 1
На Рахівщині загинув 17-річний мотоцикліст, врізавшись у бетонний водовідлив Фото новина
16:27
/ 1
У Сускові автомобіль на смерть збив 53-річну жінку-пішохода Фото новина
14:59
У Хусті рятувальники оперативно загасили пожежу біля житлового будинку Фото новина
10:16
У Тересві ледь не згорів двоповерховий житловий будинок Фото новина
11:20
50-річна жінка загинула внаслідок пожежі в Ужгороді
15:06
На Хустщині під час руху загорівся КАМАЗ Фото новина
15:09
У Великому Березному під час руху загорівся автомобіль УАЗ
12:44
Поліція оприлюднила деталі смертельної ДТП на Хустщині, де загинула 32-річна жінка Фото новина
12:04
На Тячівщині під час пожежі у будинку загинув 61-річний чоловік Фото новина
18:11
/ 3
На Хустщині в смертельній ДТП загинула молода дівчина Фото новина
09:49
У Чопі через підтверджений випадок сказу запровадили карантин до кінця січня
14:12
На Закарпатті жінка знайшла артснаряд часів Другої світової у власному дворі Фото новина
11:59
Вечірня пожежа в Чумальові ледь не знищила майстерню господаря Фото новина
16:53
/ 2
На Берегівщині авто загорілося просто під час руху Фото новина
15:52
/ 1
Собака врятував господарство від нічної пожежі у Верхній Визниці Фото новина
» Всі новини