Кількість випадків отруєнь грибами в Закарпатській області впродовж останніх 5 років коливається в межах від 1 до 13. Число їх пов'язане, в першу чергу, з погодними умовами, сприятливими або несприятливими для зростання грибів: чим їх менше, тим нижчий показник отруєнь. Однак, у 2012-2013 роках, незважаючи на високу «урожайність» грибів, зафіксовано найменшу кількість отруєнь за останні 5 років. У 2014 році кількість випадків та потерпілих збільшилась: 11 випадків та 25 потерпілих. Кількість потерпілих осіб коливається в межах від 3 у 2012 р. до 25 – у 2010 р., летальні випадки реєструвались у 2010 році (2 випадки). З 2011 р. не зареєстровано жодного летального випадку.
Потерпілі у 2014 р. – мешканці Ужгородського (17 осіб), Мукачівського та Берегівського районів (по 4 особи). Впродовж останніх років в Ужгородському районі спостерігається найбільша кількість отруєнь населення грибами.
Аналіз випадків отруєнь дикорослими грибами в області з року в рік свідчить, що останні зумовлені вживанням пластинчастих отруйних грибів, які помилково сприймалися за такі їстівні гриби, як печериці, сироїжки, опеньки, парасольки. У 2014 році 12 осіб потерпіло через вживання глив, зібраних в околицях села Худлево.
За останні 5 років найбільша кількість отруєнь відмічалась в Ужгородському районі – потерпіло 31 особа, з яких 1 дитина, в Берегівському – 8 осіб, Мукачівському районі – 7 осіб, в Хустському – 5 осіб, в Іршавському та Тячівському районах – по 4 особи, в. У Виноградівському, Великоберезнянському, Свалявському та Рахівському районах за вказаний період не зареєстровано жодного випадку отруєння. В інших районах постраждало від 1 до 2 осіб.
З метою профілактики грибних отруєнь хочеться вкотре застерегти «полювальників» за грибами і нагадати деякі правила запобігання грибним отруєнням, розповідає Головний спеціаліст ГУ ДСЕС у Закарпатській області Гіба С.М..