Почув приблизно таку відповідь: „Хочете дешевше, самі підіть у поле, наламайте качанів, облущіть їх і привезіть у місто. Якщо не хочете зараз смакувати, заждіть тиждень-другий, можливо, що і впаде вона у ціні..." Але навіть при такій вартості кукурудза розпродується. Варена на десять-двадцять копійок дорожча. Воно й не дивно, бо на її варіння треба ще й газ, дрова або електрику.
Овочі і фрукти на ринку так і не падають у ціні. Вартість кілограма капусти - 5 гривень. Це у кілька разів дорожче, аніж було торік чи позаторік. Дивно, що у нас капуста сягнула європейської ціни - цілий долар за дві-три маленькі капустини. Секрету тут немає ніякого: квітневі заморозки „вдарили" і по капустяниках.
Абрикоси також мають захмарну ціну - від 8 до 12 і більше гривень. Горнятко ожини -5 грн. Недешево, але її вельми корисно споживати, варити з неї компоти й закладати на зиму. А найліпше, хто має діляночку землі, посадити кущ і вже через два-три роки смакувати цим калорійним і напрочуд вітамінним продуктом.
Ще один сюрприз літа: подорожчали також яйця, десяток коштує 4,50 - 5,40 грн. У чому причина? Мабуть, не тільки у дорогих кормах, але і в погодних умовах. Скільки курочок не годуй, а вони у липні нестимуться дуже кволо. Цьогоріч населення купило 35 мільйонів голів молодняка птиці (у 2006-му - 55 млн.) Найімовірніше, це перша причина дефіциту й підвищення ціни. А коли додати, що скоро зросте вартість зерна, то що тоді? Невже пустити всіх курей під ніж? Що цікаво, у деяких регіонах яйця на ринках дозволили продавати лише до 12-ї години дня. Аби продукція не псувалася, рекомендують після обіду класти її у холодильні камери. Цим скористалися у маркетах і вмить змінили цінники. Ринок, що поробиш...
Кажуть, що ближчим часом подорожчають м'ясо, молоко та мо-локопродукти, пальне. На Закарпатті бензин і дизпаливо коштують у середньому на 20 коп./літр більше, ніж на Рівненщині, Житомирщині, у Вінницькій та Київській областях. Враховуються, мабуть, транспортні послуги. Зрештою, серпневі ціни „летять" все вище і вище. А що подешевшає? Кавуни, яких повно на кожному кроці, можливо, груші, яблука, огірки, цибуля тощо. Цікаво, як складеться ситуація на продовольчому ринку з нашим „другим хлібом" - картоплею, для якої спека - не найкращий друг?
Михайло Папіш, м.Берегово
24 серпня 2007р.
Теги: