Фест розпочався із самого ранку з різання свиней та обпалювання їх соломою. Позмагатися у майстерності приготування гурки та ковбаси приїхали п’ять команд з Берегівщини, Ужгордщини та угорського міста Сотмарчеке. Вправні кухарі пропонували гостям фестивалю різни види цих кулінарних родзинок: кро'вяну та печінкову гурку, копчену та печену домашню ковбасу, сальтисон, копчене і варене сало, шкварки, смажені в печі свинячі ніжки, холодець. Цінова політика фестивалю була доволі приємною для середньостатистичного гаманця: гурка – від
Відкриття першого фестивалю гурки та домашньої ковбаси розпочалося опівдні. Нагоду виступити отримав міський голова Берегова Золтан Бабяк, який у промові зазначив, що подібні фестивалі є надзвичайно позитивними та потрібними для Берегівщини. Також до астейців та численних туристів (деякі з них приїхали в Астей аж із Санкт-Петербурга) висловили священик реформатської громади Іван Густав, генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаї, перший заступник голови Берегівської РДА Василь Горват та голова Берегівської районної спілки сільського туризму Шарлотта Чізмар. Пані Шарлотта, до речі, розповіла, що традиційно свиней різали саме взимку, готували з них різноманітні страви та харчувалися такими запасами аж до весни.
Окрім «тематичних» кулінарних смаколиків тут пропонували й інші не менш смачні традиційні домашні страви: бограч, шашлик, печену картоплю, голубці та солодкі тістечка. Запивали це все та заодно зігрівалися гості ароматним глінтвейном, різними сортами домашнього вина та паленкою. Гостей фесту також розважали виступами танцювальних колективів з Берегова та запальною народною угорською музикою.
Про переможців фестивалю наше видання повідомить дещо пізніше.